SEKCIJE

Tekstil i savremeno odevanje

Oblast kreativnog rada članova ove sekcije obuhvata unikatni i industrijski, odevni i dekorativni, slikani, štampani i tkani tekstil. Tapiserije svih tehnika, namena, unikatne i industrijske proizvodnje, tepisi, druge vrste podnih obloga i ostale dekorativne tkanine. Odeća ženska, muška i dečja, unikatna odeća (visoka moda, male serije), industrijska proizvodnja (velike serije) od svih vrsta tkanina, kao i modna i kožna galanterija, obuća od kože, kape, rukavice i ostali modni detalji, radna odeća, odeća za specijalne namene, uniforme i slično.

Kriterijumi za prijem u sekciju

Delatnost tekstila obuhvata oblast unikatnog i industrijskog, odevnog i dekorativnog, slikanog,  štampanog i tkanog tekstila. Tapiserije svih tehnika, namena, unikatnih i za industrijsku proizvodnju, tepiha i drugih vrsta podnih obloga i drugih dekorativnih tkanina.

Delatnost savremenog kostima obuhvata projektovanje i oblikovanje ženske, muške i dečije odeće. Unikatne kolekcije (visoka moda i kolekcije u malim serijama), kolekcije za industrijsku proizvodnju (u velikim serijama), od svih vrsta tkanina, modnu i kožnu galanteriju, obuću od kože, kape, rukvice i ostale modne detalјe.

Radnu odeću (odeću za specijalne namene, uniforme i slično)

Način prezentacije i broj radova

Za tekstil
10 (deset) projekata, formata 50 H 70 cm, profesionalno opremlјenih (skice, crteži i pripreme projekata) iz kojih se vidi njihov profesionalni angažman kao i da vladaju likovnim tehnikama  i 5 (pet) realizovanih tematskih celina (tepih, tapiserija, pano, kupon ili uzorak u materijalu) u slobodnoj verziji izvedenih u materijalu.

Za savremeno odevanje
10 (deset) projekata, formata 50 H 70 cm, profesionalno opremlјenih (skice, crteži i pripreme projekata) iz kojih se vidi njihov profesionalni angažman kao i da vladaju likovnim tehnikama i 5 (pet) realizovanih tematskih celina u slobodnoj verziji izvedenih u materijalu. Tematska celina podrazumeva minimum 2-3 komada. Za aksesoar npr. tašna, novčanik i kaiš ili dve tašne iz iste kolekcije. Za  savremeni kostim jedan kompletan autfit, odnosno kompletno obučena lutka.

Za status slobodnog umetnika

Realizovani projekti- tematske celine
1. Šest (6) projekata ili tematskih celina za tekstil, četiri (4) kolekcije iz oblasti savremenog odevanja ili
2. Jedna samostalna izložba, ili
3. Četrnaest (14) izlaganja na kolektivnim izložbama ( od toga mora da bude 10 novoprikazanih radova), ili
4. Četiri (4) otkuplјena dela na osnovu konkursa ili odluke stručnog žirija za muzeje, galerije i druge institucije u oblasti kulture.

Obavezno pogledati pravilnik o prijemu u sekciju.

Predsednik Odbora sekcije:
Daliborka Đurić: daliborkadjuric50@gmail.com

Adresar Sekcije za tekstil i savremeno odevanje

In memoriam