SEKCIJE

Umetnost i dizajn keramike i stakla

Specifična oblast primenjene umetnosti, keramika, daje izuzetne mogućnosti likovnog izražavanja.

Različite keramičke tehnike: terakota, majolika, fajans, kamenina i porcelan pružaju i različite tehničke i estetske kvalitete u izradi unikatnih umetničkih dela, kao što su skulpture, panoi, murali, fontane, dekorativne posude za stambene i javne i prostore - enterijer i eksterijer. Tu su, zatim, ručno rađeni, a moguće za specifične namene i porudžbine: sitna plastika, unikatne upotrebne posude, male serije posuda za svakodnevnu upotrebu, lampe, satovi, nakit, suveniri.

Autori koji diplomiraju na Fakultetu primenjenih umetnosti, na Odseku za keramiku i staklo, profesionalno se bave i industrijskim dizajnom keramičkih proizvoda kao što su: sanitarije, keramičke pločice, upotrebne posude i drugo.

Članovi Sekcije keramike u okviru aktivnosti ULUPUDS-a priređuju i kolektivne izložbe kao što su Bijenale keramike Beograda, Planeta Zemlja i druge, kako u galerijama ULUPUDS-a, tako i u drugim, izložbenim, ali i prostorima kojima to nije prvenstvena namena (Botanička bašta, Barutana, itd).

Kriterijumi za prijem u sekciju

Kandidat bi trebalo na uvid da donese deset (10) izvedenih radova većeg formata i pet (5) crteža – skica realizovane ili neralizovane keramike (formata A 4 kaširan na hameru). Za industrijski dizajn potrebno je da se donesu dve (2) izvedene garniture ili fotografije istih (ukoliko je format veliki) kao i pismene dokaze o izlagačkoj delatnosti i realizovanim radovima.

Obavezno pogledati pravilnik o prijemu u sekciju.

Predsednik Odbora sekcije:
Iva Brkić,ivabrkic1250@gmail.com

Adresar Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla

In memoriam