AKTUELNOSTI RAZNO

Razno

Poštovani,

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na ceremoniju otvaranja i dodele nagrade u okviru drugog festivala studentske fotografije ФotoFUTURA koje će se održati 8.12.2023. u 19h u beogradskoj galeriji No Concept, Poenkareova 3 (nekadašnja stanica Dunav-Beograd). Festival i izložba će trajati od 8. do 24. decembra 2023. godine.

ФotoFUTURA je inicijativa osnovana 2022. godine od strane Fakulteta dramskih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti, a u partnerstvu sa kompanijom Canon i uz podršku Sekterarijata za kulturu grada Beograda. Ističemo važnost fotografije kao suštinskog medija komunikacije, sa ciljem edukacije novih kreativnih umova, postavljanja visokih profesionalnih standarda, zaštite kulturnog nasleđa, stvaranja autorske scene i promocije kulturnih i umetničkih vrednosti.

Očekujemo da će festival ФotoFUTURA 2023 biti inspirativno iskustvo za sve posetioce, pružajući dublji uvid u svet fotografije i doprinoseći kulturnoj raznolikosti našeg grada.

Radujemo se vašem prisustvu i podršci ovom važnom događaju u umetničkoj
zajednici.

Hvala vam na pažnji i podršci,
Vaš PR tim festivala ФotoFUTURA


Poštovane kolege, saradnici,

Krajem septembra izašao je broj 163. Likovnog života i zahvaljujemo se svima koji su svojim prilozima doprineli bogatom sadržaju časopisa. Saradnici iz Beorada, koji nisu preuzelisvoj primerak, mogu ga preuzeti u Galeriji Stara kapetanija, Zemun, Kej oslobođenja 8, radno vreme: utorak- petak 11-14, 16-19 časova. Subota i nedelja 11-15 časova. Ponedeljkom zatvoreno.

Svim saradnicima van Beograda biće poslati primerci uskoro.

Ove godine finansijsku podršku Društvo likovnih i primenjenih umetnika Zemuna za izdavanje časopisa obezbedili su Ministarstvo kulture i informisanja kao i Sekretarijat za kulturu grada Beorada.

Verujemo da ste u prethodnom periodu pratili likovna dešavanja u vašem okruženju, vredna pažnje.

Pozivamo Vas na saradnju, kako bi i dvobroj 164/165. bio što informativniji i bogatiji i pošaljete Vaše tekstove, shodno programu koji je realizovan od 15. jula do 10. novembra 2023.

Tekstove slati na mejl redakcije časopisa likovni.zivot@yahoo.com

Rok za slanje priloga je 10. novembar 2023. godine.

Poželjno je da tekstovi tekućih, zajedničkih ili samostalnih izložbi umetnika, ne prelaze 30 redova - oko 3000 karaktera sa proredima, šaljete kao word dokument, pisano ćirilicom. Molimo Vas da uz njih dostavite više kvalitetnih, kolor reprodukcije kako pojedinačnih dela autora tako i postavke izložbi u JPG formatu.

Obavezno dostavite podatke o vremenu trajanja izložbe i mestu održavanja.

Na kraju godine ćemo dodeliti nagradu mlađem istoričaru umetnosti, te molimo mlađe kolege da nam uz tekstove dostave i svoju biografiju.

U očekivanju uspešne saradnje, sa poštovanjem,

Za redakciju,
Glavni i odgovorni urednik
Zdravko Vučinić
kontakt. mobtel.064 287 0903

koordinatorka
Vera Vitorović
mobtel.0642140042


Ovim putem Vas obaveštavamo da PRIMA internacionalna škola organizuje dobrotvornu aukciju umetničkih radova, Cookies and Art with a Heart, 8. i 9. novembra ove godine. 

Ove godine sakupljamo sredstva za Danku Milosević, šestogodišnju devojčicu iz Smedereva, koji živi sa farmakorezstentnom epilepsijom. Novčana sredstva koja prikupimo u ovoj akciji će biti usmerena ka medicinskim tretmanima, kao i ka specijanoj neurološkoj i senzorno-integracionoj terapiji. 

Da bi ova aukcija bila uspešna i da bismo pomogli Danki, molimo Vas da učestvujete u ovoj dobrotvornoj akciji. Ukoliko znate neke umetnike ili stvaraoce rukotvorina koje su vojlni da doniraju svoja dela našoj aukciji, molimo Vas da stupite u kontakt sa gospodinom Srđanom Vasićem putem elektronske pošte na s.vasic@prima.school .  

Vi kao dobrovoljni učesnici i mi kao škola želimo da unapredimo život svakog deteta. Naš cilj je da naučimo decu da je naše ono što podelimo s drugima i da kad deliš brineš i da omogućimo deci najsrećnije detinjstvo. 

Ukoliko su Vam potrebna dodatna obaveštenja u vezi sa ovom dobrotvornom akcijom i Vašim mogućim učestvovanjem i doprinosom, molimo Vas obratite nam se putem gore navedene adrese. 

Srdačan pozdrav , 

Srđan Vasić 
Katedra Umetnosi i Medija

Poziv umetnicima (KB)


Zoran Veljković prodaje peć za keramiku. Kontakt telefon 064/158-1193.


Udruženje arhitekata Srbije je pozvano od strane Fondacije Mies van der Rohe, da nominuje 5 nacionalnih radova u konkurenciji za dodelu prestižne evropske nagrade, Nagrade Evropske unije za savremenu arhitekturu - Nagrade Mies van der Rohe za 2024. godinu.

Više informacija o nagradi, pravilima, uslovima nominovanja možete pronaći na našim web stranicama: www.dab.rs; i  www.u-a-s.rs;

Udruženje arhitekata Srbije, poziva stručnu i širu javnost da svojim nominacijama doprinese da dijalog između arhitekture i njenih krajnjih korisnika postane vidljiviji, dinamičniji i bogatiji za nove perspektive.

Pozivamo stručnu i širu javnost da svoje nominacije pošalju na imejl adresu UAS-a: office@u-a-s.rs; do 19. juna 2023. godine. Sadržaj nominacije: popunjen formular iz priloga i We tranfer link za preuzimanje vizuelnog materijala za nominacije (minimum 3 slike u rezoluciji 300DPI). 

Formular za nominacije


Prijava učešća u seminaru Program Kreativna Evropa - priprema projekata

Drage koleginice i kolege,

Popunjavanjem ove kratke prijave možete se prijaviti za učešće u seminaru "Program Kreativna Evropa - priprema projekata", koju Desk Kreativna Evropa Srbije organizuje u Kanjiži od 12. do 15. juna u saradnji sa opštinom Kanjiža.

Prijava za učešće na seminaru: http://www.kreativnaevropa.rs/vesti-i-dogadjaji/medjusektorski/225318/javni-poziv-za-ucesce-u-seminaru-program-kreativna-evropa--priprema-projekata.html

Rok za prijavu je 26. maj. Nakon isteka roka sve prijave će biti evaluirane, a izabrani učesnici obavešteni.

Ukoliko imate pitanja možete nam pisati.

Srdačno,
Tim Deska

Milan Đorđević
Menadžer projekata/
Project Manager

Vlajkovićeva 3, 11 000 Beograd
Tel. + 381 11 2927 896
kreativnaevropa@kultura.gov.rs
www.kreativnaevropa.rs


PONUDA ZA POSLOVNU SARADNJU – DIZAJNIRANJE ODEVNIH PREDMETA

Komisiona prodaja - concept store.

Potrebni su mi dizajneri odevnih predmeta, tj gardarobe, torbi, novcanika, nakita koji bi voleli da izloze svoje kreacije i da ih prodaju, tj da zarade.

Concept store je registrovana radnja koja se zove Re_Designed i nalazi se u Zemunu. Saradnja a bi se vrsila po principu komisione prodaje, gde bi dizajneri odredjivali svoje cene uz rabat kao moju zaradu, ili iznamljivali deo prostora. Dizajneri ne moraju da imaju regstrovanu firmu, vec je dovoljno da donesu spisak svih svojih kreacija. 

Obzirom da je malo mesta gde se moze izlagati i prodavati osim ako ne registruju svoju radnju, mislim da je odlicna ideja i bilo bi divno da preporucite svima koji zele da prodaju svoje kreacije.

Olivera Trajkovski 063 200/882 


Univerzitet umetnosti organizuje Dan otvorenih vrata kako bi se potencijalni budući studenti upoznali sa studijskim programima na fakultetima i interdisciplinarnih studija UU.

Dan otvorenih vrata održaće se u petak, 19. maja od 17.00 do 21.00 sati u Rektoratu Univerziteta umetnosti (Kosančićev venac 29).


UNESKO je otvorio poziv za podršku projektima koji doprinose implementaciji Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza (2005).

Pravo prijave imaju organi državne uprave i jedinica lokalne samoprave, javne ustanove kulture, organizacije civilnog društva, kao i međunarodne nevladine organizacije registrovane u zemlјama potpisnicama Konvencije 2005.
Projekti moraju jasno doprineti:

Krajnji ishodi projekta treba da doprinesu održivom kreativnom ekosistemu i Agendi Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine.

ROK ZA PODNOŠENјE PROJEKATA JE 16. MAJ (podne)

Detalјnije informacije su dostupne putem linkova:
https://zaprokul.org.rs/14-poziv-unesko-medjunarodnog-fonda-za-kulturnu-raznolikost/

https://zaprokul.org.rs/srb/14-poziv-unesko-medjunarodnog-fonda-za-kulturnu-raznolikost-2/

Za podršku i pomoć na raspolaganju: Marijana Milankov (e-mail: marijana.milankov@zaprokul.org.rs tel: 060.138.53.27) i Maša Vukanović (e-mail:   masha@zaprokul.org.rs  tel: 063.83.93.115)


Program Culture Moves Europe

Program Culture Moves Europe

Program Culture Moves Europe podržava mobilnost u kulturi u 40 Creative Europe zemalja. Između 2022. i 2025. dodeljuje se oko 7.000 grantova  umetnicima i kulturnim radnicima, kao i organizacijama domaćinima iz oblasti arhitekture, kulturnog nasleđa, dizajna i modnog dizajna, književnog prevođenja, muzike, izvođačkih i vizuelnih umetnosti.
Sa budžetom od 21 milion evra, Culture Moves Europe je do sada najveći evropski projekat mobilnosti za kulturni sektor. Finansira ga program Evropske unije Kreativna Evropa, a sprovodi Goethe-Institut.

Za detaljnije informacije posetite linkove:
https://www.goethe.de/ins/cs/sr/kul/sup/cme.html
https://culture.ec.europa.eu/calls/call-for-individual-mobility-of-artists-and-cultural-professionals

@culturemoveseurope
https://www.instagram.com/culturemoveseurope/
https://www.facebook.com/CultureMovesEurope


Poštovane kolege umetnici ULUPUDS-a,

VIRTUELNA IZLOŽBA PORTRETA MIŠ KAO ČETKICA, Ljubiše Tešić
Moderna tehnologija donosi velika pomeranja (pomeramo ih i mi) u načinu življenja i izražavanja kako vizuelno tako i u komunikaciji.
Posetite moju izložbu portreta preko komjutera ili mobilnih uredjaja, bez odlaska u galeriju.

Prednost ovakvih VIRTUELNIH IZLOŽBI su: stalno otvorena 24 h, trajanje izložbe nije ograničeno, možete proslediti LINK kao informaciju i najudaljenijim poznanicima.

https://www.fotostudiotesic.com/diigitalart/

Upoznajte se sa mogućnostima štampe A2 formata (arhivski papiri, akvarel papiri, platno), koja garantuje trajnost tonaliteta 200 godina, sa najvišem tehničkom kvalitetu štampe trenutno u svetu.

Svi članovi ULUPUDS-a imaju popust 20% na štampi i DOK TRAJE IZLOŽBA GRATIS RAMOVE ZA ODŠTAMPANE FOTOGRAFIJE ILI SLIKE.

https://www.tesicprint.com/


Drage koleginice i kolege,

Od 10. oktobra, uz podršku programa Kreativna Evropa, biće raspisani prvi konkursi Culture Moves Europe koje će implementirati Gete institut Berlin na teritoriji svih zemalja koje učestvuju u programu Kreativna Evropa.

Reč je o konkurisima za podršku pojedinačne mobilnosti umetnika i radnika u kulturi, kao i projekata organizacije rezidencijalnih boravaka u oblasti arhitekture, kulturnog nasleđa, dizajna, književnosti, književnog prevođenja, muzike, vizuelnih i izvođačkih umetnosti.

U planu je da se do 2025. godine dodeli oko 7000 grantova (6000 za mobilnost pojedinaca i 1000 za rezidencijalne programe), s ukupnom vrednošću od 21 milion evra.

Tim Gete instituta će održati javnu prezentaciju uslova za konkurisanje na dan otvaranja konkursa - 10. oktobra (tačno vreme biće objavljeno u narednim danima), što je prilika da se upoznate s pojedinostima konkursa.

Budući da je reč o veoma uprošćenim konkursnim procedurama, te grantovima sa veoma jednostavnim pravdanjem i velikom fleksibilnošću u trošenju sredstava, verujemo da bi informacija mogla biti od koristi kako vašem članstvu, tako i vama kao organizacijama koje na ovaj način mogu finansirati postojeće ili nove rezidencijalne programe.

Više informacija je objavljeno na sajtu Evropske komisije, gde će uskoro objaviti tačno vreme javne prezentacije.

Milan Đorđević
Menadžer projekata

Desk Kreativna Evropa Srbija
Ministarstvo kulture i informisanja
Republike Srbije
Vlajkovićeva 3, Beograd
Tel. + 381 11 2927 896
kreativnaevropa@kultura.gov.rs
www.kreativnaevropa.rs


Zbog preselenja prodajem keramičku peć, malo korišćena, očuvana
Cena 200 E

Kontakt telefon: Divna 064 1901990


Prodajem stan u suterenu, centar grada 32-36m2 pogodan za Atelje.

Za sve informacije

Predrag Caranović
tel. 063 73 44 091


Poštovani hteo sam da vas obavestim o otvaranju Grafičkog centra Kvaka Centar.

Kvaka Centar nudi usluge izgrade umetničkih grafika u tehnikama litografije i Duboke štampe od ideje do realizacije vodi Jovan Jović diplomirani grafičar likovnih umetnosti Flu Beograd, majstor litografije i duboke štampe, iskustvo sam stekao radom u grafičkom centru Flu Beograd 

kontakt tel- 0603393117
e-mail jvn_jovic@yahoo.com
facebook Security Check Required


Izdajem dve sobe za atelje likovnim i primenjenim umetnicima ili muzičarima kod Beograđanke sa pogledom na park, dobra osvetljenost, visina 3.60 metara oko 50 m2, grejanja TA. Telefon: 069/132-1349.


Prodajem peć za keramiku u jako dobrom stanju italijanska

1 . tri prstena
2. do 1260 stepeni C
3. 285 litara
4. prečnik 67 cm unutrašnji
5. visina 80 cm unutrašnja
6. 155 kg
7. 9,9 Kw
8. sa podizačem poklopca i pločama
9. sa kompletnim automatskim upravljanjem

1100,00 Evra Veljković Zoran 064 158 11 93


PONUDA ZA SAĆASTU FOLIJU

Folija se isporučuje u rolnama od 1.2 metra širine i 150 metara dužine, ukupno 180m2.

Folija je dvoslojna sa prečnikom saća (mehurića) od 10mm.

Cena folije iznosi 6.600,00 din/rolna+18%pdv.

U cenu je uračunat transport do vaše adrese.

Kontakt:
Jovanović Branimir, tel: 024-548-230; 063-8223711


Prodajem 8 komada ramova za izlaganje slika. Ramovi su veličine 140x104 cm, sa drvenim okvirom jednostavnog (kvadratnog) preseka i specijalnim staklom koje ne odbija svetlost. Ramovi su posluzili na izložbi slika održanoj u Novom Sadu, tokom marta 2008. godine.

Cena 30 €u/kom

Kontakt 064/143-62-05, Fedja


Prodajem ispravnu polovnu peć za pečenje keramike, unutrašnjih dimenzija 33cm x 35cm x 46cm, marke Podmore (engleska), radne temperature do 1300 C.Cena 700 E.

Ana Stipsić, član Sekcije keramike
tel: 063 1172552


Fabria Art, umetnički papir

Ponuda

Kontakt:
mr Svetlana Jelenković direktor
Kolarčeva 7/5, Beograd
011 32 48 097, 063 223 967, fabria@eunet.rs


ŠTAFELAJI, PALETE...

Borislav Dimitrijević, član Dizajn sekcije izrađuje i prodaje razne vrste štafelaja, paleta, kao i drugu opremu za rad umetnika.

Kontakt: 011/802-7279, 063/867-9805


Prodaje se:

•  Keramička peć od 80l za temperature do 1200 0 C  sa metalnim postoljem (Fiseković)

•  Keramička peć od 120l za temperature do 1000 0 C  sa metalnim postoljem Italijanska, sa termormoregulatorom I sondom

•  Kuglični mlin za glazuru sa porcelanskim teglastim bubnjevima, različite zapremine i sa porcelanskim kuglama za mlevenje glazure

•  Zidni ekstruder

Mihajlo Petrović

dipl.dizajner keramike

tel. studio: 011/ 645 93 73

mob: 064/260 60 35

Adresa Studia : Đorđa Kratovca 30a

e-mail: info@damm-keramika.com

http://www.damm-keramika.com

http://blog.damm-keramika.com