AKTUELNOSTI ČLANOVI

Aktivnosti članova Udruženja

Na 37. Salona arhitekture u Beogradu, koji je otvoren 26. marta u Muzeju primenjene umetnosti, priznanja u kategoriji Arhitektura dobili su Dijana Novaković, Aleksandra Nikitin, Maja Trbović i Dušan Nenadović za objekte C i D Terra Panonica Expirience Point i Terra Panonica u Mokrinu (2012-2014). U kategoriji Enterijer nagradu za afirmaciju međuzavisnosti kreativnih industrija i zajednice u arhitektonskom prostoru dodeljena je Petokraki (Aleksa Bjelović i Milica Maksimović) za enterijer Dizajn inkubatora Nova iskra u Beogradu (2012-2014).

Izložba mozaika Vesne Karakaš Znaci otvara se u Manakovoj kući u utorak, 31. marta 2015. godine i 19.00 sati.

Rade Marković otvorio veliku retrospektivnu izložbu (RADE 40+) u Kulturnom centru Zrenjanina 27. marta 2015. godine u 19.00 sati. Izložba traje do 8. aprila 2015. godine.

Samostalna izložba Vere Stanarčević Razglednice iz Nigdine ili ja sam drvo i o tome zašto sam otvorena je u četvrtak, 26. marta 2015. godinbe u 19.00 sati u Prodajnoj galeriji Beograd, Kosančićev venac 19.

Jovana Mitić učestvuje po pozivu na izložbi Angelina i prijatelji koja će svečano biti otvorena 27. marta u opštinskoj sali grada Blagoevgrada u Bugarskoj. Izložba je tradicionalna i organizuje se od 2004. godine a idejni tvorac je Angelina Stančeva, umetnica i profesorka Fakulteta umetnosti Neofit Rilski u Blagoevgradu. . Ove godine učestvuje 22 umetnika. Izložba će moći da se pogleda do 12. aprila.

Jovana Mitić
je prošla selekciju na Apollo International poster exhibiton međunardnoj izložbi koja će biti otvorena 24. aprila u sklopu Apollo International Youth Theatre Festival 2015. u gradu Ajudu u Rumuniji. Izložbu organizuju: Fondacija Inter Art, Skepsis Asocijacija i Kulturni centar Liviu Rebreanu iz Ajuda.

Samostalna izložba slika iz ciklusa Daleki svetovi i Lutajuća tišna Dace Marković otvara se u četvrtak, 26. marta 2015. godine u 19.00 sati u Galeriji 73.

U galeriji SULUJ (Terazije 26, II sprat) u ponedeljak 23. marta 2015. godine otvorena je samostalna izložbu slika iz ciklusa NEW COAT OF PAINT Tatjane Bandović. Umetnica istražuje kroz, geometrijski svedene forme arhitekture starog neimenovanog grada, odnose svetlosti i boje, dovodeći slikarski proces do tačke dekomponovanja na potez i fleku, sličnu poentilističkom postupku.Slikarstvo arhitekture se tako spaja sa procesom nastanka slike, dajući tautologiju između projektovane forme i slikarske strukture, koja bi mogla da se shvati i kao traženje sopstvene arhitektonike slikarstva, od bazične do složene kompopozicione strukture. Izložba traje do 4. aprila 2015. godine.

Izložba NOVI POGLED autora Ivana Pavića, Slavice Marković i Olivere Gavrić Pavić održava se u Zavičajom muzeju Petrovac na Mlavi od 06. do 27. marta 2015. i Narodnom muzeuj Veliko Gradište od 03.do 30. Aprila 2015. godine.

O izložbi (70 KB)

Izložba Dunje Jung i Lazara Leković otvara je u utorak, 17. marta 2015. godine uGaleriji SKC Novi Beograd Bulevar, Zorana Đinđića 152a

Samostalna izložba fotografija Rajka R. Karišića Staro selo- Sirogojno otvara se u četvrtak, 19. 03.2015. godine u 19.00 sati.u Velikom holu RTS-a. Na otvaranju će govoriti istoričari umetnosti Zorica Zlatić Ivković i Dušan Milovanović. Izložba će biti otvorena do 29. marta 2015. godine.

Rade Marković, otvara izložbu crteža i slika MALA CRTANA OPERA u Zavičajnom muzeju Ruma 18. marta 2015. u 19.00 sati

Član sekcije istoričara umetnosti Slobodan Ivkov bio je autor obimnog trojezičnog predgovora (na srpskom, slovenačkom i engleskom) u katalogu ugledne slovenačke slikarke i kaligrafkinje Ane Vidmar. Gostujuća postavka GLASOVI I BOJE, koja je tokom 2014. godine održavana u četiri galerije u Zrenjaninu, Kikindi, Novom Bečeju i Sečnju, sastojala se od slika uglavnom rađenih tehnikom akrilika, dok je umetnica za osnovne likovne elemente koristila slova, bilo kao elemente ornamenata, bilo kao apstraktne kompozicione forme sačinjene od nagomilanih, rukom izvedenih tipografskih znakova, bilo kao prikrivene ili jasno ispisane rečenice, narativne fragmente ili čitke sažete sentence vezane za likovnu umetnost (na primer: Boje ne mešam ja nego tvoj vid! i sl.). Uz nepodeljene pozitivne ocene domaćih kritičara, sve je jednodušno ocenjeno kao jedno veoma uspešno istraživanje i preispitivanje granice između čiste i "primenjene" likovne umetnosti.

Otvaranje izlozbe Mile Gvardiol održaće se u Galeriji savremene umetnosti Smederevo u Smederevu (Trg Republike 5) je u utorak, 10. marta 2015. sa početkom od 19.00 sati. Izložba će trajati do -25. marta 2015. godine.

Biografija Mile Gvardiol

Aleksandar Blatnik karikaturista dobitnik je prestižne nagrade Klasovo majstorsko pero za 2014 godinu Nagrada će mu biti uručena 01 aprila u Kruševcu u vreme međunarodnog Festivala karikature Zlatna kaciga.

Izložba ilustracija i stripova OCRTAVANJE člana slikarsko-grafičke sekcije Tihomira Čelanovića održana je od 17 do 25. maja 2014. u Galeriji Doma omladine u Beogradu. Autor predgovora u katalogu je član sekcije istoričara umetnosti Slobodan Ivkov.

Otvaranje i zložbe digitalnih crteža i keramike Majolike Dragane Kuprešanin održano je 02. marta 2015. godine u Galeriji Potkovica, Ustanova kulture Palilula, Mitropolita Petra 8, Beograd.

O izložbi

Mirjana Belić-Koročkin-Davidović i Radivoje Davidović održaće 9. marta 2015. godine promociju knjige EUGEN VERBER, GLUMAC, PREVODILAC, JUDAISTA... o najvećem poznavaocu judaike i poznatom filmskom i pozorišnom glumcu sa naših prostora. Svečana sala Jevrejske opštine u Novom Sadu. Početak u 18.00 sati.

Izložba fotografija Miroslava Predojevića TAKAV ŽIVOT otvara se u ponedeljak, 02. marta 2015. godine u Galeriji PROGRES u 19:00 sati. Izložbu će otvori Miomir Petrović, književnik iz Beograda uz prigodan muzički program. Planirano trajanje izložbe je do 12. marta 2015. godine u radnom vremenu od 10 do 20 časova. Biće izloženo 60 radova plotovanih na 255 g foto papiru u veličini 520 h 640 mm. Tokom trajanja izložbe biće organizovano više prezentacija, promocija i tribina sa temom: Fotografija i književnost. Takođe u prostoru Galerije biće instaliran inprovizovani foto studio koji će posetioci moći da koriste.

Radomir Vuković, arhitekta i grafički dizajner, odlikovan je, povodom Dana državnosti, 20. februara 2015. godine zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

Sa dodele (6.9 MB)

Otvaranje izložbe slika, crteža i mozaika autora Slavice Marković, Ivana Pavića i Olivere Gavrić Pavić NOVI POGLED održava se u petak, 6. marta 2015. u 19.00 sati u Zavičajnomi muzeju u Petrovcu na Mlavi. izložbu otvara književnik Danilo Radojković. Izložba je otvorena do 26. marta 2015. godine.

O izložbi

Samostalna izložba slika pod nazivom RAĐANJE autorke Ane Đapović otvara se u sredu, 18. februara 2015. godine u 19.00 sati u Studentskom kulturnom centru Novi Beograd Bulevar Zorana Đinđića 152 a.

Jovana Mitić je učestvovala na Međunarodnoj izložbi Graphics Review, 3rd Graphic Art Biennial of Szeklerland. Izložba je otvorena 22 januara u Kulturnom centru Transilvanije, gradu Sveti Đorđe, glavnom gradu okruga Kovasna u Rumuniji. Jovana se predstavila sa dva digitalna printa u kategoriji- eksperimentalna grafika. Žiri su činili sedmoro profesora Fakulteta Umetnosti iz Mađarske i Rumunije a izložba je organizovana od strane Gradskog veća okruga Kovasna i Kulturnog centra dok je događaj podržalo i Ministarstvo Kulture Rumunije. Izložba će biti otvorena do 8. marta. Više o samom događaju možete pogledati na web stranici: » 3rd Graphics Review. Programme of the event Székelyföldi Grafikai Biennále

Izložba karikatura Aleksandra Blatnika GOLUB MIRA održana je u Kruševcu
https://www.youtube.com/watch?v=cAbz4kKFaNE&x-yt-ts=1422579428&x-yt-cl=85114404&feature=player_embedded, uradio dizajn naslovne strane za knjigu T. Panajotovića SLUSAJ AMO.

Otvaranje izložbe koncertnih rok fotografija ROCK MOMENTI i prijatelji 2 autora: Anamarije Vartabedijan i Stanislava Milojković sa prijateljima (Raša Milojević, Zoran Mojsin, Nemanja Đorđević i Miloš Milojević) održava se u sredu, 04. februara 2015. godine u 19.00 sati u Galeriji SKC-a, Kralja Milana 48, Beograd. Izložba traje do 18. februara 2015. godine.

Otvaranje izložbe fotografija Stanka Kostića HILANDAR održano je u ponedeljak, 26. januara 2015. godine u 17.00 sati u u Todorčetovom konaku u Negotinu. Izložba će biti otvorena od 26. januara do 26. februara 2015. godine. Organizatori izložbe su ustanove kulture: Muzej Krajine i Istorijski arhiv Negotin.

mr Marko Luković (1977), poznati srpski industrijski i automobilski dizajner i profesor sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, osvojio je još jedno u nizu međunarodnih priznanja za dizajn automobila, na najprestižnijem godišnjem američkom konkursu Michelin Challenge Design organizaciji kompanije Michelin Severna Amerika (Michelin USA) u konkurenciji od preko 1000 takmičara iz celog sveta. Koncept futurističkog roadstera Hyperion za 2030-tu godinu biće predstavljen na najvećem američkom Sajamu Automobila u Detroitu - SAD, na izložbenom štandu Michelin-a, od 12-25. januara 2015. godine.

Informacija o nagradi

Izložba Pomeranje granica otvorena je u Izložbenom holu Radio televizije Srbije (RTS-a), Takovska br. 10, u utorak 23. decembra 2014. godine u 19.00 sati i traje do petka, 23. januara 2015. Autorke izložbe su Snežana Pešić-Rančić i Maja Gecić, članice sekcije za Tekstil i savremeno odevanje (TISO) . Urednik štampanog kataloga izložbe koji ima 44 stranice i autor predgovora je Slobodan Ivkov , član sekcije istoričara umetnosti.

Posle raspisanog konkursa (avgust-septembar) za sve članove ULUPUDS-a i drugih reprezentativnih profesionalnih udruženja, kao i za studente umetničkih škola i fakulteta , sa propozicijama čiji su ključni uslovi bili da umetnici prilože pisani koncept svog dela i preispituju granice između čiste i primenjene likovne umetnosti, stiglo je mnoštvo radova. P olazište je valjalo da bude u oblasti tekstila i odevanja, ali i ne obavezno samo otuda. Mnogo važnije je bilo da očekivana dela svojom jasno demonstriranom, ili tek nagoveštenom transcedencijom bar pokušaju da nadi đu kovencionaln i pristup i poimanje tradicionalno g i/ili modernog . Za izložbu je odabrano 24 dela, čiji su autori i mnogi članovi našeg udruženja.

Žiri u sastavu Ljubica Jelisavac (predsednica), prof. Ivana Veljović i Slobodan Ivkov doneo je odluku da tri nagrade prime sledeći umetnici: prvu, Aleksandra Lalić , za ostvarenje "Hair dress" ( visoka moda od presovane-filcane ljudske kose), nastalo u saradnji sa Zoranom Todorovićem, predstavnikom Srbije sa svojim radom "Toplota" na Venecijanskom bijenalu 2009. godine, drugu Marina Kostić za "Mesto zvano dom" i treću Đorđe Aralica za "Queen's Purse" ("Aralica Hoite Couture", modni detalj, ženska torba od lanaca, vareni metal).

Osmišljeni su i prateći programi.

Radionice pod zajedničkim nazivom "Tekstilne veštine" (uz kurseve "Ručno tkanje", "Tkanje prstima" i "Makrame") koordiniše i vodi autorka programa radionica Sonja Rosić (TISO), a one se održavaju u okviru galerije RTS-a 11., 15. i 20. januara 2015.:

- nedelja, 11. januar, 11h - otvoreno za sve posetioce
- četvrtak, 15. januar od 11h - za decu školskog uzrasta i za ostale
- četvrtak, 22. januar od 11h - za decu predškolskog uzrasta

Predavanja i panel diskusije :

- petak, 16. januar 2015. godine, 17h :

- "Odeća bogatih i siromašnih - simbolička značenja i psihološki aspekti odeće iz druge ruke", Jelena Nikolić (slikarsko-grafička sekcija) - "Futurističke vizije postmodernog dizajnera", Marina Kocareva - Ranisavljev (TISO)
- "Sve za dizajn / dizajn za sve", Vesna Pejović

- ponedeljak, 19. januar 2015. godine, 17h :

- "O materijalnosti fotografije: tekstilno-fotografski objekti", Katarina Nikolić - "Tkanje erudicije", Petar Vujošević (slikarsko-grafička sekcija)
- "Tekstil kao medijum za disperzovanje ideja", Slobodan Ivkov (sekcija ist. umetnosti)

Vabsajt izložbe: https://sites.google.com/site/pomeranjegranica/home

Informacija za medije

Plakat izložbe Pomeranje granica

Snežana Kezele, dobitnik je: Honorable Mention X. INTERNATIONAL GRAPHIC COMPETITION FOR EXLIBRIS GLIWICE, Poljska, - The special prize Copper Panda Medal (bronzana medalja) 3RD GOLD PANDA INTERNATIONAL CARTOON and ILLUSTRATION COMPETITION Kina,- Special Diploma i nternational Miniprint Paraná Argentina, - Diploma na V Međunarodnom bijenalu grafike EXLIBRIS NOVAC galerija Istorijski arhiv, Pančevo, - Diploma Udruženja umetnika Litvanije (Lietuvos dailininkų sąjunga ) i nagrada muzeja Internationall EXLibris „Weathervane. U 2014.godini učestvovala je na 16 žiriranih izložbi u inostranstvu: Mađarskoj, Španiji 2x, Holandiji, Kini,2x, Poljskoj 2x, Bugarskoj 2x (International Exlibris Competition Varna), Argentini, Kanadi, BiH, Hrvatskoj, Rumuniji, i u zemlji na 19 žiriranih izložbi, neke od njih: Niš (Niški crtež i II međunarodno bijenale male grafike, Grafički krug Niš ), Novi Sad 2x ( 7 EX YU grafika gal. R.Mamuzić ) ,Subotica (Međunarodna izložba slika malog formata ), Beograd (na izložbama slikarsko grafičke sekcije ULUPUDS-a i Beogradskog grafičkog kruga (Majska grafika i Mala grafika ), Pančevo, Kraljevo (II Iinternacionalni salon grafike) ,Bačka Topola.

Linkovi:
http://www.belami.rs/video-otvorena-izlozba-niski-crtez/ ttp://www.subotica.info/2014/11/10/medunarodna-izlozba-slika-malog-formata
https://www.youtube.com/watch?v=95IWC80h4_8 https://www.youtube.com/watch?v=cttNDXIJP0w https://www.youtube.com/watch?v=99Ln_034S1g https://www.youtube.com/watch?v=ZTHhgcIoskM https://docs.google.com/file/d/0B8kYwdI7Ry2sUlFoM3ZRbGtMUUw5UGdFVmRIamJLTmhOTkg4/edit

U organizaciji Inženjerske komore Srbije – regionalnih odbora podsekcije diplomiranih inženjera arhitekture matičnih sekcija projektanata i izvođača radova Regionalnog centra Beograd, održana je tribina na temu: Rekonstrukcija parkova u centru Beograda u ponedeljak 22. decembra 2014. godine u Inženjerskoj komori Srbije, Bulevar vojvode Mišića 37/2, u 14.00 sati.
Program:
14:00 – 14:10 Uvodna reč
14:10 – 15:30 Predavanje:
Dr Mirjana Lukić, dipl.inž.arh.
Sanja Krstić, dipl.inž.pejz.arh., Gradsko zelenilo Beograd
15:30 Diskusija

Izložba fotografija Gorana Malića Iz prve mape (pozorišni portreti 1975-1979) otvorena je 22. decembra 2014. godine u 19.00 sati u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije. Autor izložbe i urednik kataloga je Mirjana Odavić. Izložbu otvara Zoran T. Jovanović.

Plakat izložbe

Izložba fotografija U NJENIM OČIMA, autor projekta: Milanka Todić, otvorena je 17. decembra 2014. godine u 19.00 sati u Magacinu u Kraljevića Marka 4. Izložba je trajala do 26. decembra 2014. godine. Odabrani su radovi Goranke Matić, Dejane Vučićević, Paule Mur, Katarine Radović, Jelene Jureše i Milice Mrvić jer se u njima ispituju, na inovativan način, reprezentativni postupci u kojima su žene iza i ispred fotografske kamere. Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja republike Srbije.

Izložba SPEKTRALNI SJAJ AKVARELA, autorski projekat Vesne Todorović, likovnog kritičara iz Beograda otvorena je u Galeriji SULUJ, Terazije 26/2, u ponedeljak. 15. decembra 2014. godine u 19.00 sati.

O izložbi SPEKTRALNI SJAJ AKVARELA

U subotu 06. decembra 2014. godine u Sali Amerikana u Domu omladine Beograda održana je prodajna izložba i aukcija likovnih radova za pomoć žrtvama poplava koje su nas zadesile u aprilu ove godine. Radove su donirali brojni likovni umetnici iz Srbije i okruženja, kao što su: Žarko Milićević, Saša Arsenić, Miroslav Lazovic, Vladimir Vesović, Maja Veselinović, Dejan Savic, Zombijana Bones, Toni Zec, Nikola Dragaš i ostali..

U petak, 12. decembra 2014. godine, u 19.00 sati u prostoru restorana Gnezdo Organic (Male stepenice 1a) otvorena je samostalna izložba autorke Dunje Jung pod nazivom DUŠE ŠUME. Na izložbi su publici predstavljeni akvareli i crteži nastali u prethodne dve godine. Dunja Jung živi i radi u Zemunu, član je ULUPUDS-a. Izložba je bila otvorena do 12. januara 2015 . godine.

Jovana Mitić je 10. novembra 2014. godine učestvovala po pozivu na izložbi Ballets Russes u The Shaw galeriji u Krojdonu, južnom Londonu. Jovana se publici predstavila sa četiri fotografije koje su nastale u saradnji sa Rumenom Deševim, asistentom Fakulteta umetnosti Jugozapadnog Univerziteta Neofit Rilski u Blagoevgradu. Izložba je bila posvećena formiranju Ballets Russes kompanije 1909. godine i sećanju na Prvi svetski rat i teška vremena u kojima je ova čuvena škola opstajala. Svi radovi su bili inspirisani muzikom, pokretom, kostimom, teatrom i baletskom kompanijom koju je osnovao Sergej Dijagiljev, odnosno baletima Igora Stravinskog koje je sam Dijagiljev naručio od kompozitora. Otvaranju izložbe je prethodio baletski performans poznate London Russian Ballet škole a nakon toga, muzičko izvođenje Ruske folklorne pevačice Darije Kuleš. Izložbu je žirirao kustos, umetnički direktor galerije, gospodin Alan Smit. Više informacija o izložbi možete pogledati na web stranici: http://www.whitgiftfoundation.co.uk/content/russian-ballet-school-headlines-trinity-arts-evening

Spisak učesnika i program (920 KB)

Mladen Tušup učestvovao na Decembarskom salonu u Galeriji ULUS-a sa radom Kaleidoskop.

Na bijenalnoj izložbi radova članova UPIDIV-a u Novom Sadu koje je otvorena 03. decembra 2014. godine, u holu zgrade pokrajinske skupštine, odlukom stručnog žirija, Rajo Karišić je dobio prvu nagradu Zlatna forma 22 za umetnicku fotografiju. Izložba je otvorena do 10. decembra.2014. godine.

Izložba Ogledalo grada Marije Sibinović otvorena je u Galeriji Kuća Đure Jakšića 02. decembra 2014. godine u 19.00 sati.

O izložbi Ogledalo grada Marije Sibinović

Izložba Identiteti i prostori Nataše Krstić otvara se u ponedeljak, 08 decembra 2014. godine u 19.00 sati Galeriji Eurocentar.

Izložba slika Slavka Krunića Bijenale odmetnica otvorena je u utorak, 02. decembar 2014. u 19.00 sati u Galeriji 212, Vlajkovićeva 25. Izložba će biti otvorena do 16. decembra 2014. godine.

Član Arhitektonske sekcije arh. Oliver Staković primljen je u Savez arhitekata Rusije, na osnovu referenci i dugogodišnjeg rada u Rusiji i Ukrajini. Kao ovogodišnji predstavnik Sočinskog saveza arhitekata Rusije, zajedno sa ruskim kolegom odbranio je rad u Majkopu, u Adegejskoj Republici. Rad Sočinske organizacije Saveza arhitekata Rusije i bio je u januaru mesecu, pred početak Zimskih olimpijskih igara prestavljen izložbom u Ruskom domu u Beogradu. Na izložbi, uz niz razgovora, mogao se videti razvoj olimpijskog grada - kroz istoriju i nove objekte, kao i učešće naših graditelja u tom velikom infrastrukturnom i gradjevinskom poduhvatu. Tim povodom u Beogradu je boravilo devet kolega iz Sočinske organizacije arhitekata na čelu sa predsednikom Fjodorom Afuksenidijem i glavnim gradskim arhitektom Jurijem Kuričenkom. Delegaciju je pratio sveštenik Otac Dmitrij. Izložbu Arhitektura Sočija – prestonice ZOI 2014 otvorio je ambasor Ruske federacije u Republici Srbiji Aleksandar Čepurin.

Tekst o Prijemu O. Stankovića u Savez arhitekata Rusije (310 KB)

Jovana Mitić je 17. oktobra 2014. godine bila predstavnica Srbije na Međunarodnoj žiriranoj izložbi Lost and Font 2014 - in search for a global alphabet, u Barseloni. Više o samom projektu kao i spisak izlagača možete da pogledate na adresi http://lostandfont.blogspot.com.es/

Radivoje Davidović i Mirjana Belić-Koročkin-Davidović su održali 25. novembra 2014. godine promociju luksuzne monografije Eugen Verber glumac, prevodilac, judaista... u izdanju Čigoja štampe iz Beograda. Predstavljanje knjige održana je u Pozorištu na Terazijama sa početkom u 17.00 sati.

Devetog novembra u Hamburgu održana je ceremonija dodele nemačke nacionalne nagrade FAUST, koju dodeljuje Akademija izvođačkih umetnosti (Akademie der Darstellenden Künste), strukovno udruženja Binenferajn (Bühnenverein), Pokrajinske fondacije za kulturu (Kulturstiftung der Länder). Gala ceremoniji prisustvovali su gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc (Olaf Scholz), nobelovac Ginter Gras (Günter Grass), pokrajinska sekretarka za kulturu Barbara Kizeler (Barbara Kiesler ) kao i mnoštvo zvanica iz sveta kulture i politike. Aleksandar Denić je nagradu Faust dobio za rad na scenografiji operske tetralogije Prsten Nibelunga u režiji Franka Kastorfa. Nagradu mu je uručio proslavljeni nemački glumac Ulrih Mates (Ulrich Matthes ).
Opširnije: http://www.darstellendekuenste.de/id-2014-200.html,
http://www.buehnenverein.de/de/presse/pressemeldungen.
html?det=410,
http://www.buehnenverein.de/de/netzwerke-und-projekte/der-faust/der-faust-2014.html

Izložba fotografija Aleksandra Kujučeva Bio sam srećan Oh, kako sam lagao otvara se u Likovnoj galeriji, Knez Mihailova 6, u četvrtak, 20. novembra 2014. godine u 19.00 sati. Izložba traje od 20. novembra do 14. decembra 2014. godine.

Samostalna izložba slika Anite Jovanović, pod nazivom Prozor - svetlost - refleksija otvorena je u Galeriji Centra za kulturu Masuka u Velikoj Plani, 13. novembra 2014. godine i trajaće do 01. decembra. Ova izložba je rezultat osvajanja prve nagrade Jesenjeg salona 2013" u Velikoj Plani. Anita je ove godine dobitnica i III specijalne nagrade Balaton Salona u Mađarskoj.

Promocija dvojezične zbirke pesama Anuš Balajan Boginjo moja (jermenski - srpski) u izdanju Poete, 2014. za koju je Ilustracije i opremu knjige uradila Anamarija Vartabedijan, a ilustraciju na korici Dušanka Vartabedijan odžaće se u petak 14. novembra 2014. godine u 18.30 sati.

Radionica crtanja i izložba dečje ilustracije Nikole Dragaša, održala se u osnovnoj školi Prvi maj, Vladimirovac, u subotu, 15. novembra 2014. godine. 

Samostalna izložba Rajka Karišića pod nazivom Zamandaljena prošlost na kojoj će biti predstavljeno 50 fotografija otvorena je u Galeriji Kulturnog centra Vrbasa 12. novembra 2014. godine.

O izložbi, tekst Dušana Milovanovića

Na izložbi INTERCONTINENTAL BIENNIAL OF SMALL GRAPHICS INTER ART Vth edition, u gradu Ajudu, u Rumuniji, Jovana Mitić je dobila Nagradu - 2nd Distinction. Izložbu će otvoriti prof. dr. Dorel Găină i umetnički direktor gospodin Ioan Hădărig, 21. novembra u galeriji Inter Art u Ajudu. Za izložbu je odabrano 89 umetnika iz 30 zemalja sa svih kontinenata. Spisak učesnika i nagradjenih možete pogledati na adresi:
http://www.inter-art.ro/biennial2014/index.php?biennial=prizes

Samostalna izložba umetničkog nakita ADIĐARI autorke Nevene Arsić se otvara u utorak, 18. novembra 2014. godine u 19.00 sati u Etnografskom muzeju u Beogradu (Studentski trg 1).

Na izložbi II Medjunarodnog Bijenala grafike u Čačku, Jovana Mitić će se predstaviti sa dve grafike. Izložba će biti otvorena 20. XI u Domu kulture Čačak. Članovi žirija su činili Ksenija Pantelić, Ivan Jovanović, Vesna Petrović kao i Lidija Bogdanović. Gost ovogodišnjeg Bijenala biće i istaknuti grafički umetnik Paolo Championi, profesor na Akademiji umetnosti u Firenci, Italiji. Spisak izlagača možete pogledati na adresi: http://www.printbiennial.org/?page_id=30

Izložba kostima STVARNOSTI I PREDSTAVE autora Maje Mirković otvorena je u petak, 07. novembra 2014. godine u 19.00 sati u Centru za kulturu u Sopotu.

Samostalna izložba fotografija Sonje Žugić Borderline otvorena je u ponedeljak 10. novembra od 20.00 sati u galeriji Suluj, Terazije 26\2.

Izložba fotografija Crno-belo u koloru - Abudža danas Budimira Novakovića otvorena je u petak, 07. novembra 2014. godine u 18.00 sati u Holu RTS-a.

Izložba fotografija fotografija Zorana Milovanovića i Bore Rudića Dva pogleda održava se u Galeriji Artget od 23. X 2014. do 15. XI 2014. godine.

Izložba Ćirilica Arhitektura pisma Darka Novakovića otvorena je 10. novembra 2014. godine u 19.00 sati u Galeriji Grafički kolektiv.

Samostalna izložba mozaika mr Vesne Karakaš Tragovi održala se u pedagoškom muzeju, Uzun Mirkova 14, Beograd od 01 do 04. novembra 2014. godine.

O izložbi i biografija Vesne Karakaš

mr Vesna Karakaš je bila učesnik programa Srpski kulturni kolaž koji su organizovali Savez srba Francuske, Asocijacija Balkan Omnibus, Spsko akademsko društvo Vizantija i predstavnici Kolubarske škole u Svečanoj sali hrama Svetog Save u Parizu 09. novembra 2014. godine.

Knjiga Atlas likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera - 21. vek autora Slobodana Maldinija i Sofie Lancoš Maldini predstavljena je u emisiji RAM, Studija B. Prilog možete da pogledate na adresi: https://www.youtube.com/watch?v=6GSLArCkV1E

Rokenrol vodič je Ilustrovana knjiga uz koju će najmlađi imati prilike za početno upoznavanje, a stariji rokeri za podsećanje na blistave karijere najvećih ikona ROK muzike kroz prizmu Davida Vartabedijana, likovnog umetnika i rok en rol novinara. Upoznajte se kroz crteže i tekstove koji bude interesovanje (a nekima i uspomene) sa akterima koji su svojom muzikom, pojavom i ideologijom od 1955. godine pa sve do danas promenili lice popularne muzike. Stari dobri Hanoi Rocks bi to saželi u stihovima: “ From Chuck Berry to the Rolling Stones, from Little Richard to the Ramones ” (a mi bi dodali i dalje). Pročitajte knjigu i napravite vašu budću omiljenu listu ROK pesama. Promocija knjige je održana u četvrtak 30. oktobra u 17.00 sati na štandu izdavačke kuće Pčelica. www.pcelica.rs

Izložba fotografija Katarine Radović Kada prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzIm otvorena je u ponedeljak, 27. oktobra 2014. u 19.00 sati u galeriji Бартcелона, Belgrade Design District, Čumićevo sokače, I sprat, lokal 96, www.bartcelona.net

Jovana Mitić je prošla selekciju na izložbi 42nd Osten Biennial of Drawing, koja je svečano otvorena 19. septembra u Makedonskoj Akademiji nauka i umentosti. Žiri su činili Nickolas Thaw (USA), Anita Haldemann (Switzerland) i Pavle Pejović (Montenegro).
Lista učesnika: http://www.osten.com.mk/drawing.aspx?mid=194&smid
=200&archive=false&lang=2

Knjiga Atlas likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - 21. vek autora Slobodana Maldinija i Sofie Lancoš Maldini bila je izložena na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, od 26. oktobra do 2 novembra na štandu IP Prosveta, u Hali 1, br. štanda 1303, u blizini ulaza u Halu 1.

U Galeriji Centra za kulturu Stara Pazova 13. oktobra 2014. je otvorena izložba ilustracija Radeta Markovića. Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Dušan Milovanović. Izložba je otvorena do 29. oktobra 2014.

Realizovan je međunarodni autorski projekat umetničke knige Leposave Milošević Sibinović Huan Rulfo u umetnickim knjigama perganent koncertina.

Mirjana Belić-Koročkin-Davidović i Radivoje Davidović u zajedničkom izdanju sa Čigoja štampom iz Beograda objavili su luksuznu monografiju Eugen Verber, glumac, prevodilac, judaista ilustrovanu sa 100 fotografija, bogatu biografskim i bibliografskim podacima o najvećem znalcu judaistike na našim prostorima.

U muzeju vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu u toku je samostalna izložba Natalije Stanić Utisci. Izložba traje do 10. oktobra 2014. godine (http://www.rtk.rs/?p=52041); Natalija Stanić je tokom februara 2014. godine učestvovala na grupnoj izložbi Art room a tokom oktobra 2014. godine učestvovaće na grupnoj izložbi u Galeriji Remont.

Samostalna izložba Petra Vujoševića održava se u galeriji SKC u Kragujevcu od 09. septembra do 02. oktobra 2014. godine.

Tekst iz kataloga izložbe

Izložba Zlatka Cvetkovića Muzika naše mladosti otvara se u sredu, 01. oktobra 2014. godine u 19.00 sati u Muzeju Primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18.

Svečano zatvaranje radionice KTIZMA TEU 3 - Radionica snova grupe Ametist i otvaranje izložbe završenih ostvarenja i promocija kataloga održani su u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić - alternativna scena 25. septembra 2014. godine.

Rade Marković, otvorio retrospektivnu izložbu Rade 40+ u galeriji Centra za kulturu Gradac u Raški 19. septembra 2014. godine u 19.30 sati. O izložbi govorio Milojko Milićević kustos galerije.

Snežana Čomor dobila prvu nagradu u kategoriji ilustracije na XIX međunarodnom salonu Diogenes Taborda 2014 u Muzeju grafičkog humora u Buenos Ajresu.

Koautori i suizdavači Slobodan Maldini i Sofia Lancoš Maldini izdali su knjigu Atlas likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - 21. vek u kojoj će čitaoci moći da pronađu detaljne i bogato ilustrovane informacije o danas aktivnim najznačajnijim srpskim umetnicima primenjenih umetnosti. Svi umetnici - učesnici u knjizi predstavljeni su iscrpnim biografijama i kvalitetnim fotografijama u boji koje prikazuju autorski opus umetnika. Na 800 strana, sa više od 2150 ilustracija u boji, knjiga sadrži biografije i radove 410 srpskih umetnika primenjenih umetnosti iz oblasti: arhitekture, dizajna, slikarstva, vajarstva, keramike, tekstila i savremenog odevanja, scenografije i kostimografije, fotografije, multimedijalne umetnosti, istorije umetnosti. Štampana je u dimenzijama 22,5x29,5x6,0cm, u punoj boji, na kvalitetnoj kunstdruk hartiji, sa tvdim plastificiranim koricama debljine 3mm, u ograničenom tiražu 450 primeraka.

Pozivamo Vas na promociju knjige 25. septembra 2014. godine u 18.00 sati u prostoru Mikser House, Karađorđeva br. 46, Beograd. Takođe, pozivamo Vas na novosadsku promociju knjige 09. oktobra u 18.00 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, ulica Dunavska br. 37, Novi Sad. Pozivamo Vas i na razgovor umetnika i kritičara o knjizi 16. oktobra 2014. godine u 18.00 sati u prostoru beogradske Kule Nebojša, Donji Kalemegdan, Beograd.

Cena knjige je 7000 dinara, a dostupna je od 25. septembra 2014. godine direktno kod autora - izdavača. Ukoliko želite da kupite knjigu, prethodno izvršite rezervaciju na telefon 064 2024904 ili pismeno na internet adresu: japansko.drustvo.pr@gmail.com

Pismo povodom promocije knjige (210 KB)

Luka Radojević je realizovao dva javna projekta (Skulpture) Tajna Jerusalima u Nemačkom gradu Nebelsuc i Poljskom gradu Murowana Golsina.

Miodrag Ivanišević i Slavko Bovan - vrhunski enigmata iz Kikinde, na XIV Susretima enigmata Srbije koji su održani u Boru 29, 30. i 31. avgusta, u disciplini duhovito nazvanoj Dvojac bez kormilara, odnosno u rešavanju rebusa za parove, osvojili su prvo mesto. Na Susretima je učešće uzelo pedesetak enigmata iz našse, ali i iz susednih zemalja.

Sunčica Antić učestvovala na 6. Međunarodnoj likovnoj naseobini Molitve na jezeru u kući SRBIJAŠUME, na planini Jastrebac, od 4 do 11. septembra 2014. godine.

Izložba interaktivnih slika Bogdana Bo Mak Maksimovića otvara se 09. septembra 2014. u 19.00 sati u Galeriji Doma kulture Studentski grad. Izložba traje do 18. septembara 2014.

Novi umetnički koncept Bogdana Maksimovića uvodi nas u svet opsesivno kompulzivnog ponašanja u kome se unutrašnji konflikti i strahovi pojedinca, rešavaju nizom krajnje iracionalnih rituala koji im pružaju olakšanje.

Umetnikovi mali, veoma lični rituali koji se delom sastoje od jasnih unutarnjih slika. Samo pravilno prizivanje ovih slika u svesti može da upotpuniti ritual i rasprši opsesiju. Osam slika, izvedenih tehnikom ulja na platnu je izabrano iz niza stalno obnavljajućih kompulzivnih rituala. Slike će biti predstavljene skrivene”u galeriji, uz poziv posetiocima da ih “izvuku i pogledaju, kao što su odovarajući rituali skriveni u mojoj svesti i prizivaju se po potrebi. Bogdan Bo Mak Maksimović, rođen je u Beogradu. Posle završene druge godine studija ilustracije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, nastavlja studije ilustracije na Fakultetu umetnosti u Utrehtu 2001. godine. Po diplomiranju bavi se ilustracijom i dizajnom. Poseduje šestogodišnje iskustvo dizajnera u agencijama Coba&associates i No Ordinary Agency. Član je ULUPUDS-a od 2007.

Aleksandar Blatnik (preko 120 karikatura na temu fudbala) i Vladimir Stanković, novinar iz Barselone (preko 600 sentenci na temu fudbala) su autori knjige MISLI O FUDBALU, distributer LAGUNA

Posle izložbe ROCK MOMENTI u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru od 18 do 31. 08. 2104. godine sa Zoranom Mojsinom, u utorak 02. 09. otvorena je, poslednja u nizu izložbi ove godine, u Galeriji Narodnog muzeja Vranje. Izložba koncertnih rok fotografija - ROCK MOMENTI 2014. - tri autora: Nemanje Đorđevića, domaćina iz grada Vranja, Anamarije Vartabedijan i Stanislava Milojkovića iz Beograda. Ova tri autora su se predstavila sa 100 koncertnih rok fotografija velikog formata.

Izložba KTIZMA TEU 3 Radionica snova grupe Ametist održava se u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, alternativna scena, od 11 do 30. septembra 2014. godine. Početak rada radionice je u četvtrak, 11. septembra u 17.00 sati. Radno vreme Radionice snova grupe Ametist je od 12.00 do 19.00 sati, radnim danom. Oduvek brižljivo umetnički profilisana grupa Ametist želi da prosiri svoju umetničku misiju i u drugim medijima. Tako izložba Radionica snova grupe Ametist okuplja autore najrazličitijih likovnih medija: mozaik, zgrafito, crtež u različitim tehnikama, mozaička skulptura i drugi objekti, tresh-art, kolaž, kaligrafija, kompjuterska grafika... Izložba je procesualnog tipa. Deo autora radi u izložbenom prostoru za vreme trajanja izložbe.

O izložbi KTIZMA TEU 3

U godišnjoj anketi nemačkog stručnog časopisa Teatar hojte (Teater heuteza) u kojoj su učestvovala 44 pozorišna kritičara iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, Aleksandar Denić je proglašen za scenografa godine. On je nagradu dobio za rad na scenografiji predstave Putovanje na kraj noći u režiji Franka Kastorfa u minhenskom Rezidencteatru. Denić je u protekle dve sezone bio u najužem izboru za ovo prestižno priznanje: 2012. godine za rad na scenografiji predstave Amerika u ciriškom pozorištu i 2013. godine za Dvoboj obe u režiji Franka Kastorfa.

Izložba akvarela Dunje Jung Povratak otvara se 10. septembra 2014. godine u 19.00 sati u Galeriji Stara kapetanija. Izložba traje do 21. septembra 2014. godine.

U galeriji Bartselona 08. septembra 2014. godine otvorena je samostalna izložba fotografija Imrea Saboa pod nazivom Guča - deset godina posle.

Milomirka Petrović učestvuje na Godišnjoj izložbi u Galeriji Kolarčeve zadužbine.

mr Leposava Milošević Sibinović, vajar i slikar i Marija Sibinović, master grafika i kniga su autori koncepta DEČJE LIKOVNE RADIONICE U PROGRAMU GODINA KORTASAR 2014. koja se održava u Biblioteci Instituta Servantes, Čika Ljubina 19, Beograd, tokom septembra 2014. godine.

Izložba Snežane Lazarević Bekrić Igra linije i boje povodom 40 godina stvaralašta likovne i primenjene umetnosti održana je od 25. jula do 15. avgusta 2014. godine u Centru za kulturu Lopare, Republika Srpska, BIH.

Aleksandar Blatnik dobio Prvu nagradu za karikaturu na međunarodnom STREET ART FESTIVALU u Kraljevu. Na drugom STREET ART FESTIVALU koji neguje alternativne umetnosti a održava se u Kraljevu u klasi karikatura - strip, karikaturista Aleksandar Blatnik dobio je prvu nagradu za karikaturu TITANIK a na temu Čekajući ledeno doba.

Izložba fotografija Rajka Karišića Iz albuma uspomena otvara se 02. septembra 2014. godine u 19.00 sati u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda.

Izložba Ka idealu klasične lepote: dva pogleda Saše Preradovića i Vladimira Tatalovića održava se od 28. avgusta do 20. septembra 2014. godine u Galeriji Artget.

Izložba Ivanke Jevtović Sećanje - tuga i lepota otvara se 26. avgusta 2014. godine u 20.00 sati u Maloj galeriji Doma vojske Srbije. Izložbu otvara istoričar umetnosti Dušan Milovanović.

Otvaranje autorskog projekta-izložbe Leposave Lepe Milošević Sibinović Prvi svetski rat na umetničkim pergament koncertina knjigama održano je u Gradskoj galeriji, Kraljevo, 11. avgusta 2014. godine.

Šesta samostalna izložba Majolike Dragane Kuprešanin otvorena je 14. avgusta 2014. godine u 19.00 sati u Galeriji Etnografskog muzeja u Beogradu.

Informacija za medije

Izložba fotografija Branislava Strugara i Nikice Raičevića Jedan motiv dve interpretacija otvara se 01. septembra 2014. godine u 20.00 sati u Galeriji Progres.

XII Međunarodna izložba Privatno i javno u organizaciji ULU En Face, otvorena je 28. jula 2014. godine u Mostaru u porodičnom vrtu Inge Dragoje Mikulić i Željka Mikulića. Ova tradicionalna jednodnevna manifestacija je pretežno posvećena mladim umetnicima. Ovogodišnji dobitnici nagrade Privatno i Javno su Jovana Mitić, Leskovac, Srbija, za seriju radova UK Life style i Svetislav Cvetković iz Livna (BIH). Jovani je ovo deseto priznanje za radove u oblasti vizuelnih umetnosti. Na IV Balaton Salonu, u Mađarskoj, otvorenom 03. avgusta.2014. godine, Jovana Mitić je dobila 2. nagradu.

IZLOŽBA KONCERTNIH ROK FOTOGRAFIJA: ROK MOMENTI 2014. autora Anamarije Vartabedijan, Stanislava Milojkovića i Miloša Milojevića održava se od 01 do 10. avgusta 2014. godine u Narodnom muzej Zaječar. Ova tri autora će se predstaviti sa 100 koncertnih rok fotografija velikog formata.

Skulptura Plesačica autorke Leposave Lepe Milošević Sibinović uvrštena
je u izlozbu Poetique du regard, La capitale galerie, Paris, France, (15-31.jul 2014)

Izložba fotografija Oda životu Tomislava Peterneka otvara se u ponedeljak, 14. jula 2014. godine u 19.00 sati u Galeriji Grafički kolektiv. Izložba traje do 26. jula 2014. godine.

Izložba Draginje Maskareli Plavi portret Nikole Tesle otvara se u četvrtak, 10. jula 2014. godine u 20.00 sati u Kuli na Gradošu.

U okviru tradicionalne manifestacije Bal u Elemiru – Sremčevi dani, koju organizuju Mesna zajednica Elemir i Banatski kulturni centar Novo Miloševo uz podršku Opštine Zrenjanin, u čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca, 28. juna 2014. godine održana je Kolonija karikature koja okuplja značajne domaće stvaraoce u ovoj oblasti. Nakon jednodnevnog rada na Koloniji karikature u Elemiru, održana je izložba radova učesnika kolonije. Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Slobodan Ivkov. Učesnici kolonije ove godine bili su: Jakša Vlahović, Slobodan Ivkov, Konstantin Grosu, Vladan Nikolić, Kire Radenkov, Špiro Radulović, Nikola Štiklica, Stevan Josimović, Senka Vlahović Filipov, Branko Đukić i Nikola Konstandinović.

Izložba Godina Kortasar 2014 na kojoj učestvuje Nenad Galantić otvorena je u Galerija Instituta Servantes, Čika Ljubina 19, Beograd, u sredu, 2. jula u 18.00 sati.

Samostalna izložba slika Raskršća Mile Gvardiol otvorena je u petak, 04. jula 2014. godine u 20.00 sati u Blok galeriji (blok 45, Jurija Gagarina 221). Izložba će trajati do 17. jula 2014. godine. Opširnije: http://gvardiol.weebly.com/ , https://www.facebook.com/Gvardiol

Miro Srefanovć dobio Prvu nagrada na međunarodnom festivalu humora u Brazilu Medplan Humor 2014 na temu Izborii.

Promocija knjige SA ONE STRANE - kratke priče autora Radomira Vukovića održana je u Galeriji Stara Kapetanija u  nedelju, 29. juna 2014. godine u 20.00 sati.

Izložba koncertnih rok fotografija (100 fotografija formata 30 x 45cm) ROK MOMENTI 2014. autora Anamarije Vartabedijan, Stanislava Milojković i Raše Milojevića održana je od 16 do 26. juna 2014. godine u Domu kulture u Knjaževcu.

Multimedijalna izložba Moje r'n'r nebo autora Anamarije Vartabedijan održana je u Galeriji Centra za kulturu Sveti Stefan, despot srpski u Despotovcu od 20 do 30. juna 2014. godine.

U Narodnom muzeju Užice (Jokanovića kuća) Rade Marković je otvorio retrospektivnu izložbu i promociju Monografije (40 godina umetničkog rada), 7. juna 2014. u Noći muzeja. Izložba je trajala do kraja juna 2014. godine.

RECIKLAŽA Izložba kostima, radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu,Odsek KOSTIM, Modul SCENSKI KOSTIM, Mentor, redovni profesor i kostimograf Mr Ljiljana Petrović održana je u Galeriji Kombank ARTHOL, Makedonska br.29, Beograd. Izložba je trajala do 23. juna 2014. godine.

Predstavljanje slikarske monografije Nebojše Đuranovića Hronika tela održano je u Holu RTS-a u utorak, 17. juna 2014. godine u 19.00 sati.

Retrospektivna izložba Jugoslava Vlahovića otvorila se u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu u sredu 11. juna 2014. godine u 19.30 sati. Na otvaranju izložbe su govorili Rastko Ćirić, Bora Đorđević i Dragan Jovanović.

U okviru izložbe izabranih radova sa 10. konkursa za najbolji grafički dizajn u 2012. i 2013. u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori - GRIFON 2014, predstavljen je rad Vladimira Kovača Novogodišnja čestitka ULUPUDS 2013. Izložba je održana u galeriji Grafički kolektiv (Obilićev venac 27), od 9. do 28. juna 2014. godine.

Izložba ilustracija za decu: Zanimacija - ilustracija, autori: Dobrosav Bob Živković, Vladana Likar-Smiljanić, Biljana Likar-Popović, Maja Veselinović , Nikola Dragas, Nina Milenovic Jovanovic, Ana Petrović Toni Zec, Lazar Spasić održana je u Narodnom muzeju i Foajeu Kulturnog centra Pančeva od 06 do 16. juna 2014. godine.

Otvaranje izložbe GRAFIKE IVANE FLEGAR održano je 05. juna 2014. godine u 19.00 sati u Galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Beograd, Bulevar Zorana Đinđića 152 a.

Bojan M. Đukić, strip autor i teoretičar stripa, je učestvovao na 5. Festivalu stripa održanom u Zrenjaninu od 12 do 14. juna 2014. godine. Programi festivala su se održali na tri lokacije u gradu: Kulturnom cenru Zrenjanina, Izložbenom salonu istorijskog arhiva Zrenjanina i pozorišnom klubu Zeleno zvono. Otvaranje izložbe radova Bojana M. Đukića održano je u Pozorišnom klubu Zeleno Zvono, u Velikoj sali Kulturnog centra održana je radionica stripa sa decom sa posebnim potrebama koju je vodio Bojan M. Đukić

Katalog izložbe Bojana Đukića str. 1

Katalog izložbe Bojana Đukića str. 2

Predavanja i Izložba Leposave Lepe Milošević Sibinović Pergamino koncertina Srbija održani su u Galeriji Antonio Ramirez, FAD, UNAM, Mexico D,F. od 21. maja do 06. juna 2014. godine, EKSPO na Fakultetu umetnosti i dizajna u Ksochimilco UNAM.

Otvaranje izložbe MASTER studentskih radova sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beograd (prof. Ljiljana Petrović) održano je u Domu Omladine, Beograd, 30. maja.2014. u 18.00 sati. Izložba je trajala dve nedelje.

Aleksandar Blatnik dobio Prvu nagradu na međunarodnom Salonu Zlatna kaciga u Kruševcu.

Izložba koncertnih rok fotografija - Rock Momenti 2014. Anamarije Vartabedijan i Stanislava Milojkovića sa prijateljima - Raša Milojević, Zoran Mojsin, Nemanja Đorđević i Miloš Milojević otvorena je u četvrtak, 15. maja 2014. godine u 19.00 sati u Hol Amerikane Doma omladine Beograda. Izložba je trajala do 26. maja 2014. godine.

Prof. Slobodan Gane Milosavljević objavio tekst u časopisu Golija o slikaru Sergeju Jovanoviću.

Tekst Slobodana Milosavljevića (890 KB)

Ivana Vasić dobila nagrada za najbolju kostimografiju na Internacionalnom festivalu malih scena u Rijeci, za kostime u predstavi Gospodja ministarka.
Opširnije: http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=58664

Retrospektivna izložba povodom 40 godina umetničkog rada, (istom prilikom i promocija monografije koja je objavljena u čast jubileja) Radeta Markovića, otvorena je u Narodnom muzeju Užice (prostor Jokanovića kuća) 17. maja 2014. u okviru manifestacije Noć muzeja 2014. Izložba je bila otvorena do 17. juna 2014.

Olivera Gavrić Pavić učestvovala na Prvoj internacionalnoj izložbi SAVREMENI MOZAIK u Beču, 21. maja 2014. ; učestvovala na 14. kongresu savremenog mozaika AIMC-a, u Beču 21-24 maja 2014. sa prezentacijom ličnog mozaičkog opusa: Beli portreti i crne zvezde.

Retrospektivna samostalna izložba Svetozara Pajića povodom 22. godine umetničkog rada otvorena je nedelju, 25. maja 2014. godine u 19.00 sati u velikoj sali (prvi sprat) KULTURNOG CENTRA NOVI SAD.

U Galeriji Ikar u Domu vazduhoplpvstva i PVO u Zemunu, ul. Štrosmajerova br. 3, 07. maja 2014. godine u 19.00 sati otvorena je osma samostalna izložba fotografija Đorđa Ilića, člana sekcije Umetničke fotografije ULUPUDS-a. Na izložbi je predstavljeno 27 fotografija.

Promocija nove knjige dr Zoje Bojić Filostrat Stariji, Filostrat Mladji, O slikarstvu održana je u četvrtak 08. maja 2014. godine u 18.00 sati u Svečanoj sali rektorata Univerziteta u Beogradu, Kapetan Mišino zdanje, Studentski trg.

Izložba Branimira Karanovića Grafika bez pritiska održana je od 28. aprila do 17. maja 2014. godine u Galeriji Grafički kolektiv.

Izložba Vuka Ljubisavljevića Priče sa konjskog ostrva otvorena je 24. aprila 2014. godine u UK Vuk Karadžić.

Autorska izložba istoričarke umetnosti Vesne Todorović Hajd mo u trave .... okom il skokom otvorena je 28. aprila 2014. godine u 19.00 sati u Paviljonu u Tvrđavi.

Blatnik Uršula učestvovala na 12. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.

Nina Šumarac Jablonsky je dobitnik Prve nagrade u Kategoriji Digital Art na konkursu za XII Međunarodnu izložbu ŽENE SLIKARI Majdanpek 2014. godine.

Otvaranje izložbe Studenata FPU odseka Kostim - Scenski kostim, Fakultet primenjenih umetnosti, red.profesor Ljiljana Petrović, BODY LIMITS / GRANICE TELA održano je u četvrtak, 24.04.2014. godine u Pop up prostoru Kulturnog centra Beograda 18.00 sati.

Ivana Dragojević je uz Ružicu Ristić i Marinu Stojković autor izložbe Škola za medicinu i estetiku koja je otvorena 16. aprila 2014. godine u 12.00 sai u Galeriji Stepenište, Šumatovačka 122.

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, u petak, 18 aprila 2014. godine, sa početkom u 19.00 sati otvorena je izložba Zorana Krulja, koji se beogradskoj publici predstavioi slikama radjenim u tehnici ulje na platnu, nastalih u poslednjih godinu dana.

Đorđe Čubrilo je autor izložbe Svetlopisani zidni ukrasi koja je otvorena povodm manifestacije Dani Beograda u utorak, 15. aprila 2014. godine u 19.30 sati u Kuli na Gradošu.

Objavljena je slikarska mnografija Nebojše Đuranovića Hronika tela u izdanju izdavake kuće Evro guinti iz Beograda. U knjizi se nalaze slike i crteži koji su nastali u proteklih 15 godina inspirisani figurom i portretom.

Izložba slika ISPOD KORE Ane Đapović otvorena je u sredu, 09. aprila u 19.00 sati. Izložba je trajala do 19. aprila 2014. godine.

O izložbi i biografija Ane Đapić

U sredu 02. aprila 2014. godine u 19.00 sati u Foajeu Kulturnog centra Pančevo otvorena je izložba crteža Sylvie Kovjenić Zvuci linije. Izložba je trajala do 15. aprila 2014. godine.

Doktorska izložba Gorana Jovića Omilije u boji otvorena je 04. aprila 2014. godine u 19.00 sati u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti. Izložba je trajala do 20. aprila 2014. godine.

Pozivnica za izložbu Gorana Jovića (KB)

Posle skoro dve decenije konačno je objavljena jedna nova monografija o našem velikom slikaru, ikonopiscu i svestranom umetniku Urošu Prediću (1857-1953). Autor Čika Uroša, ovog od sada nezaobilaznog izvora podataka je Radoje Drašković (1963), a pisci dvaju pogovora i recenzija su Slobodan Ivkov i Sava Stepanov. Ova ogromna knjiga velikog formata od 540 strana (izdavači Nikasso NM - Banatski kulturni centar, Novo Miloševo ISBN 978-86-6029-143-3; visina 270 mm, širina 210 mm, 3000 din, 2013) sadrži hiljade stranica teksta, skica, stotine privatnih i dokumentarnih fotografija, administrativnih dokumenata (na primer, faksimil rešenja o penziji koju su mu komunisti konačno cinično odobrili u njegovoj 95. godini) , reprodukcija prepiske (dopisnice, razglednice, pisma...), pa čak i detaljnih računa za slikarski i vajarski materijal, kao i za ostale svakodnevne potrepštine koje je nabavljao tokom života i rada. Priloženi su tekstovi drugih o njemu ( Pavle Vasić, Nadežda Petrović, Milan Kašanin, Veljko Petrović, Dejan Medaković...). Predočeni materijali uveliko objašnjavaju do sada nerasvetljeni kontekst u kojem je stvarao, otkrivaju ondašnje, kako bi se danas reklo, VIP osobe sa kojima se veoma diskretno družio (Laza Kostić, Bogdan i Lenka Dunđerski...), rivalstvo koje je imao sa kolegom Pajom Jovanovićem, i u celini pomalo tajanstveni karakter njegove ličnosti.

Izložba Miloša Ilića i Stevana Todorovića održana je u Galeriji Progres od 02 do 13. aprila 2014. godine Izložba se održala na dva nivoa Progesove galerije u Knez MIhajlovoj ulici i na njoj su umetnici premijerno predstavili svoj dizajnerski i umetnički opus.

U izdanju Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa objavljena je druga fotomonografija Ljubomira Kojića Duše tela, za koju su predgovore napisali Slobodan Ivkov i Sava Stepanov. Prva Kojićeva (1945) knjiga ove vrste, jednostavnog naslova Fotografije, 2009. godine je osvojila nagradu ULUPUDS-a kao najbolja fotomonografija na beogradskom Sajmu knjiga.

Samostalna izložba skulptura Luke Radojevića otvorena je u galeriji Centra za kulturu Rakovica. Izložba je trajala do 03. aprila 2014. godine. Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Nadja Mandić.

Multimedijalna izložba Moje r'n'r nebo autora Anamarije Vartabedijan održana je od 01 do 24. aprila 2014. godine u okviru Aprilskih susreta u Srećnoj Galeriji SKC-a.

O izložbi Anamarije Vartabedijan

Otvaranje izložbe keramike Velje Vukićevića održano je u Galeriji Likovni Susret u Subotici 28. marta 2014. godine u 18.00 sati. O izložbi je govorila Nela Tonković, kustos izložbe a izložbu je otvorila mr. umetnosti Ljubica Jocić Knežević, keramičarka.

Na Filološko-umetničkom fakultetu (FILUM) u Kragujevcu, 20. marta 2014. godine Petar Vujošević je održao predavanje iz ciklusa UMETNOST MOZAIKA, ISTORIJA I SMISAO.

U petak, 21. marta 2014. godine u 19.30 sati u Galeriji MMC otvorena je izložba karikatura IZ MOG UGLA, novopazarskog karikaturiste Muhameda Đerleka Maxa.

U okviru Škole fotografije Foto kluba Leskovac, u subotu, 15. marta 2014. godine Radisav Filipović je održao predavanje o kreativnoj fotografiji pod nazivom Fotografija - Ideja - Kreacija - Veština – Realizacija . Predavanju su prisustvovala 25 polaznika Škole.

Na drugomi program RTSa u nedelju 02. marta 2014. godine u emisiji Apokalips a u boji emitovan je prilog o Vesni Milunović. Autor emisije je Nađa Ivanji Švab.

Na XXII Međunarodnom festivalu karikatuire GOLDEN HELMET (Zlatna kaciga) u Kruševcu, prva nagrada i plaketa Zlatna kaciga pripala je karikaturisti iz Niša Aleksandru Blatniku a drugu nagradu dobio je Nedeljko Ubović.

U Velikoj galeriji Leskovačkog kulturnog centra, u petak, 28. februara 2014. godine otvorena je Izložba fotografija učesnika III Samita fotografa eks Jugoslavije u organizaciji Foto kluba Leskovac. Od prispelih 560 fotografija, autora sa prostora nekadašnje Jugoslavije, izložene su 62 fotografije. Selektor izložbe je Radisav Filipović, a izložbu je otvorio Boro Rudić iz Makedonije.

Virtuelna galerija Darka Rankovća nalazi se na strani www.darkorankovic.rs .

Izložba slika i crteža Dejana Babovića Dodaj svetu malo boje otvorena je u četvrtak, 20. februara 2014. godine u 20.0 sati u Galeriji Opštine Vračar. Izložba je trajala do 03. marta 2014. godine.

Izložba fotografija Rajka Karišića posvećenih manastiru Hilandaru i obeležavanju 10. godišnjice izbijanja katastrofalnog pozara koji je zadesio ovu našu svetinju u noći 03 i 04. marta 2014. godine. otvorena je u četvrtak, 13. februara 2014. godine u 19.00 sati u Galeriji 73.

Izložba slika na svili Olivere Milunović PUT IZMEĐU MOJE DVE KUĆE otvorena je u četvrtak, 13. februara 2014. gidine u UK Palilula, Mitropolita Petra 8.

O izložbi Olivere Milunović

U Galeriji Kuća Đure Jakšića u ponedeljak, 10. februara 2014. godine u 19.00 sati otvorena je samostalna izložba ulja na platnu Snežana Bekrić Igra linije i boje.

Katalog izložbe Snežane Bekrić (3.5 MB)

Izložba pastela Dejana Mrmka otvorena je u četvrtak, 06. decembra 2014. godine u 19.00 sati u Galeriji Opštine Vračar. Izložba je trajala do 18. februara 2014. godine.

U pozorištu Bosko Buha 09. februara 2014. godine izvedena je premijera predstave Kiša u režiji Darijana Mihajlovića, kostimograf Ivana Vasić.

Izložba fotografija Magijski preobražaj fotografskih prizora Nenada Marjanovića otvorena je u ponedeljak, 03. februara 2014. godine u 20.00 sati u Galeriji O3ONE.

U izdanju beogradskog Hadara izašla je iz štampe knjiga Rebusi i kako ih se rešiti Miodraga Ivaniševića, za koju je autor uradio grafički dizajn i ilustracije. Ovo nije knjiga za genijalne enigmatičare, već se na 388 stranica nalaze detaljna uputstva za apsolutne početnike. Promocija se održala u Galeriji 73 (Požeška 83), na Banovom brdu, 07. februara 2014. godine u 19.00 sati. O knjizi su e govorili Milorad Živanić - predsednik Enigmatskog saveza Srbije, Slavko Bovan - najuspešniji enigmata Srbije, i Milenko Vasić - urednik izdanja.

Spasoje Krunić dobio Dobrovićevu nagradu za motel Koral kod Arilja. Nagrada je svečano uručena u Biblioteci grada Beograda 22.01.2014. godine.

Aleksandar Blatnik dobio na Međunarodnom bijenalu antiratne karikature Kragujevac 2013 bronzanu medalju; na 46. konkursu za najbolju novinsku karikaturu, koji tradicionalno organizuju Večernje novosti dobio priznanje Zlatni Pjer za karikaturu Bez reči; ilustrovavao 80 ilustracija za AZBUKU NEČISTOĆE ( aforizmi Timošenko Milosavljević ).

Na godišnjem američkom konkursu Mišlen čelindž dizajn, u organizaciji kompanije Mišlen SAD, prof. mr Marko Luković je osvojio nagradu u konkurenciji od 1.000 takmičara iz celog sveta za koncept futurističkog autonomnog vozila Tvin vej (Twin way) koji je predstavljen na najvećem američkom Salonu automobila u Detroitu (13- 26. januar 2014. godine).

O Nagradi (750 KB)

Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi je u četvrtak 26. decembra obeležio 10 godina rada Galerije Muzeja. Tim povodom, publici je predstavljen Legat Stanka Kostića. Izložena je trideset i jedna umetnička fotografija, iz ciklusa Stari zanati, Ljudi, nošnje i običaji, Narodni neimari, i Predeli i vode. Predstavljeni radovi čine svojevrsni presek dosadašnjeg umetničkog stvaralaštva Stanka Kostića, kako kroz teme kojima se bavi, tako i u fotografskim tehnikama koje je koristio i koristi pri izradi umetničkih fotografija. Formiranje Legata Stanka Kostića predstavlja svojevrsni presedan, s obzirom da se radi o umetniku koji je negde na polovini svog stvaralaštva. Ipak, Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi prepoznao je u ovim fotografijama, ne samo apsolutni umetnički izraz i zanatsko umeće, već dokumetnarnu vrednost koju one nose o kulturno-istorijskoj i prirodnoj baštini istočne Srbije.

Na Međunarodnom bijenalu antiratne karikature Aleksandar Blatnik dobio bronzanu medalju, u Galeriji Srbija u Nišu održao samostalnu slikarsku izložbu, 110 slika u akrilu, ram staklo, dimenzija 100x70, 70x70, i 50x50 http://www.youtube.com/watch?v=N7uQr_ANc6o, bio je Žirija Međunarodnog festivala karikature u Makedonoji, dobitnik je zlatnog Pjera za karikaturu 2013, http://www.novosti.rs/vesti/ kultura.71.html:466621- Urucene-nagrade-i-otvorena- izlozba-46-konkursa- karikature-Pjer , http://www.youtube.com/watch?v=xh6lS2oO06c&feature=youtu.be

U Galeriji SKC-a, Bulevar Zorana Đinđića 152a, u sredu, 18. decembra 2013. godine otvorena je izložba posudne keramike Miroljuba Dramićanina i Igora Milićevića.

Pozivnica za izložbu (4.9 MB)


Radivoje Davidović održao je 08. decembra 2013. godine u Kuturnom centru REX predavanje pod nazivom ONEG ŠABAT I GEMILUT - HASADIM SVEDOČANSTVA IZ JEVREJSKE 16 posvećeno istorijatu zgrade u Jevrejskoj ulici broj 16 u Beogradu sazidanoj pre 90 godina koja je imala buran kulturan, religiozni i društveni život. Tom prilikom prikazao je i dao stručnu analizu većeg broja reprodukcija umetničkih slika autora kome je inspiracija bila Jevrejska ulica na Dorćolu: Bora Baruh, Luka Mladenović, Zoran Kuzmanović, Svetolik Lukić, Svetislav Strala.

SNEŽANA KEZELE dobitnik je nagrada i priznanja: II (antra premija) 1863 Sukilimas ekslibrisai, Vilnius, Lithuania 2013, ista izložba održana i u Poljskoj novembar 2013
http://www.olsztyn24.com/news/21763-miedzynarodowa-wystawa-ekslibrisu-powstanie-1863-w-starym-ratuszu.html?f=636789.

Opširnije o aktivnostima Snežane Kezele

Tušup Mladen je tokom decembra 2013. godine učestvovao na Decembarskom salonu u Galeriji ULUS-a.

Udruženje likovnih umetnika Srbije otvorilo je novi izložbeni prostor u okviru Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić – Galeriju Zora Petrović. Galerija pod imenom ove značajne slikarke, profesorke i akademika otvorena je 12. decembra 2013. godine. Prva postavka u ovom prostoru, na predlog Programskog saveta ULUS-a, po izboru kustosa ULUS-a i Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić Natalije Cerović.obuhvata radove autora mlađe generacije: Arona Aslanija, Mile Gvardiol, Olje Mićić, Vladimira Lalić i Pavla Maksimovića.

Promocija knjige Moj Beograd autora Dragoljuba Zamurovića održana je u utorak, 10. decembra 2013. godine u 18.00 sati u Svečanoj sali Skupštine Grada Beograda.

Petar Vujošević je 06. decembra 2013. godine odžao predavanje UMETNOST MOZAIKA - ISTORIJA I SMISAO u Galeriji V.A.Leković u Baru. Sledećeg dana, 07. decembra 2013. godine započela je sa radom Škola mozaika koja okuplja dvadesetak polaznika. To je nastavak Škole mozaika koju je tokom letnjih meseci ove godine organizovao i vodio, takođe, P. Vujošević.

Tekst o ilustrovanju i ilustracije iz slikovnice Don Kihot Radeta Markovića izašao je u španskom časopisu Colindancias, broj 4, 2013. http://www.litere.uvt.ro/vechi/COLINDANCIAS/revista-es_files/Page443.htm . Na blogu Svetskog društva Servantista izašao je tekst o Don Kihotu, Radeta Markovića http://eldonosoescrutinio.wordpress.com/category/adaptacion-infantil/

U novobeogradskoj Blok galeriji, u ul. Jurija Gagarina 221, u petak, 06. decembra 2013. godine, sa početkom u 19.00 sati biće otvorena izložba pod nazivom Sećanja u nestajanju 02, autorke Željke Momirov. Na izložbi će biti predstavljeno 6 prostornih instalacija, radjenih u kombinovanoj tehnici, digital printa na juviduru i kliritu, dimenzija 400 x 250 cm,nastalih u poslednje dve godine.

Najava izložbe

Biografija Željke Momirov

Samostalna izložba grafika Vide Stefanović Mapa sveta otvara se u četvrtak, 05. decembra 2013. godine u 19.00 sati u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, Miška Kranjca 7.

Izložba skulptura akademskog vajara Luke Radojevića pod nazivom Trojstvo otvorena je 25 novembra u Ustanovi kulture Kuća kralja Petra I na Senjaku. Izložbu Radojevića otvorila je istoričarka umetnosti Tamara Ognjević. Izložba skulptura mladog likovnog umetnika koji živi i radi na relaciji Beograd - Sankt Petersburg - Pjetrasanta, čije su skulpture postavljene u javnom prostoru u Srbiji, Sloveniji, Kini i Francuskoj, biće otvorena do 02. decembra 2013. godine

Tekst u katalogu izložbe, T. Ognjjević

Izložba linoreza Viktora Ernandesa Kastilja održava se u Galeriji Kuća Đure Jakšića od 05 do 20. decembra 2013. godine. Autor projekta međunarodne kulturne saradnje sa Meksikom Leposava Milošević Sibinović. Izložba se otvara 05. decembra 2013. godine u 19.00 sati.

Samostalna izlžba slika Slobodanke Rakić Šefer Kuća od snova održava se od 04 do 25. decembra 2013. godine u Galeriji Atrijum, Biblioteka grada Beograda. Otvaranje izložbe je u sredu, 04. decembra 2013. godine u 19.00 sati.

Pozivnica za izložbu Slobodanke Rakić Šefer ( 215 KB)

Samostalna izložba fotografija U kadru Lidije Antonović otvara se 25. novembra 2013. godine u 19.00 sati u Galeriji Stepenište, Šumatovačka 122.

Slavko Krunić je dobitnik Gran prija na 14. Bijenalu Milene Pavlović Barili.

U organizaciji Inženjerske komore Srbije – regionalnih odbora podsekcije diplomiranih inženjera arhitekture, matične sekcije projektanata i izvodjača radova regionalnog centra Beograd, održaće se predavanje na temu: Marginalizovane teme - arhitektura privatnih, javnih i sakralnih objekata - Stvaralaštvo profesora Spasoja Krunića u sredu, 27. novembra 2013. godine u Inženjerskoj komori Srbije, Bulevar vojvode Mišića 37/II, u
14,00 sati.

Progam:
14:00-14:05 Pozdravna reč, član organizacionog odbora: Dijana Adžemović Anđelković, dipl. inž. arh
14:05-15:30 Marginalizovane teme - arhitektura privatnih, javnih i sakralnih Objekata - Stvaralaštvo profesora Spasoja Krunića
Predavač: Profesor Spasoje Krunić, dipl. inž. arh.
15:30-16:00 Diskusija

Izložba pod nazivom Energija života koja obuhvata radove Gorana Ristovića Pokimice (srebro), Tatjane Macure (skice i crteži) i Olivere Milunović (svila) svečano će biti otvorena u utorak, 19. novembra 2013. u 18.00 sati u Velikoj Galeriji RTS-a u Takovskoj 10. Autor izložbe je Petar Đinović.

Izložba ilustracija za decu Ane Grigorjev održava se od 07 do 21. novembra 2013. godine u Srenoj galeriji SKC-a.

U Nju moment galeriji otvorena je samostalna izložba kolaža vizuelne umetnice Dane Maar (Danica Marinković) pod nazivom People we know. Izložba će biti otvorena do 06. decembra 2013. godine. www.danamaar.com

Informacija za štampu

Peta samostalna izložba slika DVA U JEDAN Dragane Kuprešanin otvorena je 12. novembra 2013. godine u Galeriji SULUJ.

Informacija za medije

Izložba skulptura MIHAILA MLINARA pod nazivom 4 Sata u 4 zida održava se u NBKM BLOK GALERIJI, od 08. 11. do 21.11.2013. godine. Na izlozbi ce biti predstavljene skulture I objekti nastali u poslednje dve godine, realizovane u terakoti.

O izložbi
Biografija Mihajla Mlinara


BEOGRADSKI FESTIVAl VIZUALIZATOR

Program - Vizualizator

Izložba fotografija Ivo Eterović 1958-1961. otvara se 07. novembra 2013. godine u 19.00 sati u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije. Autor izložbe je Zoran Milovanović a izložbu otvara Tomislav Peternek.

Tekst iz kataloga izložbe

Od kada u Srbiji postoji primenjena umetnost, ovde je objavljen ogroman broj zasebnih teorijskih knjiga, kataloga i različitih tekstova o njenim disciplinama, ali edicija Primenljivo koju je inicirao, dao joj naziv i koju uređuje Slobodan Ivkov, član Sekcije za teoriju, kritiku i istoriju umetnosti pri ULUPUDS-u, je prva koja je u celini posvećena samo teorijskim delima o primenjenoj umetnosti .

O knjizi O ilustrovanju knjiga poezije

Izložba akvarela Vesne Karakaš, Ljiljane Ilić Radovanović i Snežane Bekrić otvara se u Pedagoškom muzeju u Beogradu, Uzun Mirkova 14, 05. novembra 2013. godine u 19.00 sati.

Katalog izložbe:
https://docs.google.com/file/d/0B72HxOp1d0xZandBRkVBWGV0VVU/
edit?usp=drive_web&pli=1

Samostalna izložba fotografija Gordane Hajinović Tekla Zvuci tišine otvara se u Gradskoj galeriji Kotor u etvrtak, 31. oktobra 2013. godine u 19.00 sati.

Svečano otvaranje izložbe akvarela Milomirke Petrović Đokić Ka helenskim vidicima odžaće se u utorak, 05. novembra 2013. godine u 19.00 sati u Galeriji Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca. Izložba će trajati do 23. novembra 2013. godine.

Pozivnica za izložbu M. Petrović Đokić ( 2.40mb)

Samostalna izložba slika Stojana Milanova otvara se u nedelju, 27. oktobra 2013. godine od 11.00 do 15.00 sati u Galeriji Erni kunsthandel, Waldstatterstrasse 18, Lucern, Švajcarska. Izložba će biti otvorena do 26. novembra 2013. godine.

Izložba grupe autora (Anica Vučetić, Ljubomir Vućinić, Željka Momirov, Đorđe Arnaut,) pod nazivom DIGITAL TRANSFER održava se u NBKM BLOK GALERIJI, od 25.10. do 07.11.2013. godine.

Projekat Digital Transfer je osmišljen od strane grupe umetnika sa intencijom da sinergijom koju čine lični senzibiliteti oformi novu- objedinjenu sliku čiji opšti vizibilitet govori o osećanjima proizašlim iz opšteg stanja kroz lični rakurs . Lične vizure recentno aktivnih i verifikovanih umetnika same po sebi imaju značaj i etablirani kvalitet ali ono što ovaj projekat izdvaja od uobičajenih ekspozicija je forma kolaborativnog delovanja gde pojedinačno ne gubi svoju signifikantnost već se integriše u osmišljeni skup koji polifono i harmonično deluje ka percepciji na višem socio nivou . Inovativna strana BW& S projekta iskazuje se u savremenoj postavci ugovorenih i budućih ekspozicija u oficijelnim galerijskim prostorima. Takodje, ovaj projekat je do sada prikazan u Galeriji Savremene umetnosti u Olomoucu u Ceskoj.

U muzeju Pozorišne umetnosti Srbije održava se izložba MIloš Žutić gospodin glume (1939-1993). Autor izložbe je Mirjana Odavić ist.um.

Na sajmu knjiga ZADUŽBINA ANDREJEVIĆ organizuje promociju knjige REKA I GRADSKI PROSTORI U SRBIJI, autor monografije je Miroslava Petrović Balubdžić, arhitekta. Razgovor o knjizi će voditi prof. dr. Vladan Đokć i prof. dr. Ružica Bogdanović. Prezentacija će se održati na beogradskom sajmu knjiga 22.10. 2013. u 11 h u hali 2

U pozorištu Boško Buha, 8. oktobra 2013. godine održana je premijera predstave Gospođa ministarka, u režiji Tanje Mandic-Rigonat, a sa Goranom Jevticem u glavnoj ulozi. Dizajn kostima zradila Ivana Vasić i Ivana Šeslija (studio za dizajn konstrukt).

Karikaturista Goran Ćeličanin iz Varvarina dobitnik je Gran prija Međunarodnog konkursa karikatura na temu Car Konstantin Veliki i Milanski edikt, odlučio je danas žiri na čijem čelu je karikaturista Nikola Dragaš iz Pančeva, a članovi karikaturista Saša Dimitrijević iz Niša, satiričari Dragutin Minić Karlo i Aleksandar Čotrić iz Beograda i predstavnik organizatora Konkursa Milorad Stošić iz Niša. Nagrade će dobitinicima biti svečano uručene 12. oktobra u Nišu, kada će biti otvorena izložba najuspešnijih radova i predstavljen katalog konkursa.

U Galeriji 73 u četvrtak, 10. oktobra 2013. godine u 19.00 sati otvorena je izložba keramike Jasmine Pejčić pod nazivom U NOVOM PAKOVANJU. Izložba je bila otvorena do 22. oktobra 2013. godine.

Izložba Vasilija Kovačeva Kolekcije jesen-zima 2013/2014 Bašta iluzija otvorena je 09. oktobra 2013. godine u 21.00 sati u Belexpocentru, Španskih boraca 74. Opširnije: www.fashionselection.rs

Aleksandar Blatnik dobitnik je bronzane medalje na Međunarodnom bijenalu antiratne karikature u Kragujevcu. Nagrađena karikatura Klip sa slikarske izložbe Aleksandra Blatnika u Galeriji Srbija u Nišu avgusta 2013: http://www.youtube.com/watch? v=N7uQr_ANc6o

Izložba keramike Lane Rakanović Čuvari grada održana je u Muzeju primenjene umetnosti od 02 do 19. oktobra 2013. godine. Izložbu je otvorila Valentina Savić, a otvaranje je praćeno kvartetom Mistic cello i baletskim performansom Jelene Nenadić i Marka Sebića, masku je radio Sendy Kumalakanta.

Na ovogodišnjem 4. Međunarodnom sajmu konjarstva i sersana na Novosadskom sajmu otvorena je tradicionalna međunarodna izložba umetničke fotografije sa temom Konjarstvo 2013.. Stručni žiri u sastavu: Ana Lazukić, Siniša Bubnjević i Dušan Živkić na otvaranju ove izložbe proglasio je najuspešnije izlagače. Između ostalih II nagrada za kolekciju fotografija dodeljena je našem članu, Rajku R. Karišiću za kolekciju od 4 fotografije.

U organizaciji Centra za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, Majevička 9, Grocka po autorskom konceptu Olivere Milunović, 05. pktobra 2013. godine otvorena je izložba. MALE /velike / UPOTREBNE STVARI PRIMENJENE UMETNOSTI - PRIČA O DUNAVU. Izložba traje do 23. oktobra 2013. godine.

Iz predgovora kataloga, Zorica Atić, istoričar umetnosti: Kolektivna izložba Male velike stvari - Priča o Dunavu opisuje dva sveta: svet primenjenih umetnosti ali i svet Dunava na koji je Grocka kao naselje upućena stolećima. Kolektivna izložba iznosi zbirku raznovrsno obrađenih umetničkih radova. Od fotografije do keramičkih proizvoda i monografije posvećene kulturnoj baštini, oslikanih predmeta, tkanih, šivenih i vezenih, predmeta rađenih u oblikovnim materijalima i likovnih dela, izloženi radovi predstavljaju pored tematske i najsavremeniju umetničku produkciju. Ovakva dela ručne izrade su jedinstvena, umetnički predmeti-unikati, i imaju posebnu vrednost u današnje vreme masovne, industrijske i obezličene proizvodnje. Primenjena umetnost u vidu umetničkih zanata ili dekorativnih umetnosti čini svakodnevicu i korišćenje svakodnevnih predmeta prijatnijim, odraz je ljudske potrebe za estetikom, a često podrazumeva i dela od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

U Narodnoj biblioteci Srbije u utorak, 8. oktobra u 14.00 sati u Amfiteatru dr Zoje Bojić održava se Ciklus predavanja Zaštita nasleđa, ostavština za budućnost : Pojmovi antičke muzeologije u praksi 21. veka. Dr Zoja Bojić je predavač na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Sidneju i na Australijskom nacionalnom univerzitetu u Kanberi. Autor je više knjiga među kojima su Vitruvije, O arhitekturi , 2009, Plinije Stariji, O umetnosti, 2011 i Filostrati, O slikarstvu, 2013, Greek art and art historiography: definitions, 2012, Roman art and art historiography: definitions, 2012, kao i Art curatorship within and outside museum , 2012.

Samostlna izlozba pod nazivom POETIKA AKVARELA Snežane Bekrić, Ljiljane Ilić Radovanović i Vesne Karakaš, otvorena je 18. septembra 2013. godine u 18.00 sati u Ćupriji u Gradskom muzeju HOREUM MARGI RAVNO. Direktor muzeja Tane Petrović je otvorio izložbu, uz prisustvo direktorke Biblioteke Gordane Marković i Aleksandra Rančića, koji su inače i organizatori ove izlozbe.

Slobodan Maldini: tekst Strategije i planovi, Večernje novosti, 21. septembar 2013. godine.

http://crystalshipghosts.blogspot.com/2013/10/slobodan-maldini-kuce-na-sklapanje.html http://crystalshipghosts.blogspot.com/2013/09/slobodan-maldini-strategije-i-planovi.html, http://crystalshipghosts.blogspot.com/2013/10/slobodan-maldini-urusena-koderna-tekst.html
http://crystalshipghosts.blogspot.com/2013/11/slobodan-maldini-mali-zahvati-vecernje.html http://crystalshipghosts.blogspot.com/2014/02/slobodan-maldini-izbori-i-arhitektonski.html
http://crystalshipghosts.blogspot.com/2014/02/slobodan-maldini-pesacke-zone-i.html
http://crystalshipghosts.blogspot.com/2014/02/slobodan-maldini-minimalizam-u.html
http://crystalshipghosts.blogspot.com/2014/03/slobodan-maldini-metro-na-vodi-vecernje.html
http://crystalshipghosts.blogspot.com/2014/03/slobodan-maldini-tradicija-na-poklon.html
http://crystalshipghosts.blogspot.com/2014/03/slobodan-maldini-senke-bogova-drugo.html

http://crystalshipghosts.blogspot.com/2014/03/slobodan-maldini-mala-enciklopedija.html

Izložba Marije Grahovac Silver force održava se u Galeriji Doma omladine Beograd od 01 do 13. oktobra 2013. godine.

Proslava jubileja Rade MARKOVIĆ – 40 godina umetničkog rada u okviru koje će biti organizovane tri izložbe održaće se u ArtCENTRU, Višnjićeva 3, Beograd, i to:
7. oktobra 2013. godine u 19:00: kada će biti održano otvaranje postavke STRIPOVI itd.
14. oktobra 2013. godine u 19:00 kada će biti održano otvaranje postavke ILIUSTRACIJE itd.
21. oktobra 2013. godine u 19:00 kada će biti održano otvaranje postavke GRAFIKE itd.
Povodom jubileja objavljena je i monografija: Rade MARKOVIĆ četrdeset
godina umetničkog rada
, koja će imati promociju na izložbama.

Izložba Radovi u nastajanju Slavice Dragosavac otvara se 30. septembra 2013. godine u 19.00 sati u Galeriji Grafički kolektiv. Izložba će trajati do 12. oktobra 2013. godine.

Izložba kolaža Stojanke Đorđić Nikolić održava se u BLOK Galeriji od 27. septemra do 10. oktobra 2013. godine. Otvaranje izložbe je u petak, 27. septembra 2013. godine u 19.00 sati.

Rade Marković (autor koncepta i znaka) učestvovao je 23. septembra 2013. na otvaranju izložbe REALNO/ NADREALNO u galeriji: ArtCENTAR Živimo ZAJEDNO, Beograd Višnjićeva 3. Izložba je otvorena do 4. oktobra 2013.

Luka Radojević je učestvovao na festivalu u Francuskoj povodom dana Evropske baštine, koji se održao u Francuskom gradu Elvan od 5. do 15. septembra, sa projektom u granitu Tajna Jerusalima-Secret of Jerusalem, koji je postavljen na trgu u tom gradu. Organizovana je samostalna izložba crteža Luke Radojević u katedrali iz četrnaestog veka u Bretanjskom gradu St. Nolff.

Otvaranje samostalne izložbe fotografija autora Rajka R. Karišića, člana ULUPUDS-a i UNS-a posvećenih minihidrolelktranama koje se nalaze u sastavu EPS-a održano je u okviru IV godišnjeg međunarodnog CEDEF energetskog foruma koji je proteklog vikenda održano u Vrnjačkoj banji sa temom VODA - Energija, efikasnost i održivost u Jugoistočnoj Evropi. Izložbu su otvorili i o značaju vode i minihidroelektrana su govorili: Jovanka Arsić-Karišić, predsednik Uparvnog odbora CEDEF-a, Andrija Boćanin, zamenik predsednika SO Vrnjačka Banja i gospodin Dr Aca Marković, predsednik UO EPS-a kao i sam autor.

Nikola Dragaš je osvojio 3. mesto sa svojom karikaturom KO RESKIRA na konkursu ovogodišnje šabacke Čivijade koja se održava u Šapcu od 12 do 14. septembra, 2013. godine.

Magistarska izložba Maje Mirković Kulturna konstrukcija roda - fenomen Beograd/istraživanje o uzornima i odbačenima otvorena je 17. septembra 2013. godine u Magacinu u Kraljevića Marka,4, Beogrda, u 18.00 sati. Izložba traje do 20. septembra 2013. godine.

O izolžbi

Dizajn studio Lidija Jovanović i Inovacioni centar ETF-a Vas pozivaju na ovaranje izložbe Walk besides me koja predstavlja najavu kolekcije cipela za jesen zimu 2013, dizajnerke Lidije Jovanović u okviru Festivala cipela od 16. do 21. septembra 2013. Otvaranje izložbe je 16.09.2013. u 19.00 sati na II spratu UŠĆE ŠC. Posetioci će moći da isprobaju razne cipelice, snime svoj hod najmodernijim senzorskim sistemom i poboljšaju tehniku hoda na visokim potpeticama. Tokom trajanja izlozbe moći ćete da pogledate i namestaj našeg istaknutog umetnika Radeta Markovća.

U Kući Đure Jakšića u utorak, 17. septembra 2013. godine u 19.00 sati održano je predavanje meksičkog umetnika Viktora Ernandesa Kastilja Alegorijski svet na linorezima velikog formata. Autor projekta je mr Lepsava Milošević Sibinović.

Izložba INFLUENCE - zajednički projekat studenata scenskog kostima i studenata kamere se postavljena je 12. 09. 2013. godine u galeriji i izlozima Fakulteta likovnih umetnosti. Organizacija izložbe: Ljiljana Petrović, red. prof. FPU i studenti scenskog kostima i Alexandar Kostić, docent, FDU i studenti odseka kamera, FDU.

Samostalna izložba mozaika i asamblaža Znakovi Milice Vuković otvorena je u galeriji Centra za kulturu Stara Pazova u ponedeljak 16. septembra 2013. godine.

U avgustu 2013. godine objavljena je Monografija Četrdeset godina umetničkog rada 1973-2013 Radeta Markovća, izdavač Grafikom.

U Galeriji muzeja Horeum Magno Ravno u Ćupriji od 11 do 25. septembra 2013. godine održava se izložba Poetika akvarela Snežane Bekrić, Vesne Karakaš i Ljiljane Ilić Radovanović.

Poetika akvarela - katalog ( 2.5 MB )

U Kući Đure Jakšića, Skadarska 34, Beograd, 05. septembra 2013. godine otvorena je izložba Muzika naše mladosti Zlatka Cvetkovića.

Retrospektivna izložba Ljubinka Kožula održana je u Galeriji - Holu Radio - televizije Srbije od 16. do 29. septembra 2013. godine. Izložba je organizovana u saradnji sa ULUPUDS-om koji je obeležio jubilej, 60 godina postojanja. Opširnije ...

Milomirka Petrović Đokić je učestvovala na International watercolor symposium Karpos Makedonija - 4. INTERNACIONALNI SIMPOZIJUM AKVARELA KARPOŠ 2013. koji je od 14. do 19. avgusta 2013. održan u Skoplju i od 19. do 24. avgusta u Ohridu, Makedonija. Simpozijum je obuhvatao 17 učesnika iz cele Evrope: iz Španije, Belgije, Švedske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Turske i Makedonije. Posle dnevnog hepeninga Vodno 2013. u Skoplju je održana izložba i podeljene su Zahvalnice učesnicima Simpozijuma. Drugi deo ove medijski veoma propraćene manifestacije je održan u Ohridu, a završna izložba je otvorena 23. avgusta u Skoplju. Opširnije:
http://www.karpos.gov.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=2619%3A-40-----&catid=3%3Avesti
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WoR7yfSKpc8
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=719814631365433&set=gm.418326061609695&typ
e=1&relevant_count=1

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151498585051706&set=a.10150541179721706.363326.
295212381705&type=1&relevant_count=1

http://karpos.gov.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=2612%3A2013-08-13-13-39-25&catid=3%3Avesti

Narodni muzej u Beograduje objavio je arheolosku monografiju Pokloni Sofije i Milojka Dunjića. Slavica Marković je ilustrovala oko 850 premeta u poglavljima: Staklene posude; Nakit; Vojna oprema; Bronzane posude; predmeti za obelezavanje robe i pribor za pisanje; delovi opreme drvenih kaseta; Predmeti od kosti za igru, izradu tekstila, kostane drske; Kozmeticki, medicinski i farmaceutski instrumenti; Praistorijska zbirka. Uz monografiju je izdat i CD katalog, koji je sastavni deo publikacije.

Deo kataloga sa ilustracijama Slavice Marković (1.4 MB)

Nikola Dragaš osvojio je 2. mesto sa svojom karikaturom ISTINA u kategoriji za strip i karikaturu na temu REAGUJ. Nagrada Zlatni B.U.S. dodeljuje se u okviru međunarodnog Street Art Festivala koji će se održati u Kraljevu od 23 do 25 avgusta 2013. godine. Dodela nagrada će se održati na glavnom muzičkom stage-u 23. 08. 2013. godine u 20.00 sati pred početak večernjih koncerata.

U Galeriji Srbija u Nišu od 20. avgusta do 01. septembra 2013. godine održava se izložba slika. Aleksandrar Blatnika (slike su formata 100x70 cm, 70x70 cmi 50x50 cm, akril, karton, ram staklo). Opširnije:
http://www.maxminus.com/maxminus-news-2013_ii-part.html

U četvrtak, 15. avgusta 2013. godine u u 20.00 sati u galeriji ULUS otvorena je samostalna izložba slika Krug slikarke Tijane Kojić.

O izložbi / biografija T. Kojić

Katalog izložbe slika T. Kojić (5 MB)

Samostalna izložba fotografija autora Rajka R. Karišića otvorena je u Galeriji O3ONE, Andrićev venac 12, Beograd, 19. avgusta 2013. godine u 19.00 sati.

Za najbolju kostimografiju koju čine statueta SOFEST i novčani iznos od 50.000 dinara, na 42. Festivalu SOFEST 2013, nagrađena je kostimograf Ljiljana Petrović za film FALSIFIKATOR. Jednoglasnu odluku žirija pratilo je obrazloženje Maštovit, tačan i duhovit sa detaljima koji se pamte.

Izložba pod nazivom SKULPTURE autora Predraga Caranovića otvorena je 15. avgusta 2013. godine u 19.00 sati u Galeriji 73 . Izložba će trajati do 27. avgusta 2013. godine.

U Omladinsko sportskom kampu Đerdap održana je PRVA MEMORIJALNA KOLONIJA KARIKATURE – KARATAŠ 2013. Kolonija je održana u znak sećanja na Radoslava Bracu Nenadića, karikaturistu koji je početkom godine preminuo od duge i teske bolesti. Koloniju je organizovao karikaturista Goran Ćelićanin u saradnji sa upravom Omladinsko sportskog kampa Đerdap. Na koloniji su učestvovali: Vesna Antonić, Goran Ćelićanin, Zoran Zoća Mihailović, Nedeljko Ubović, Nikola Dragaš i Boris Radić. Na koloniji se crtala sportska karikatura. Od radova urađenih na koloniji u planu je izložba koja ce se održati u Kulturnom centru Kladovo. Kolonija je trajala od 01 do 04 avgusta 2013. godine.

Samostalna izložba slika iz ciklusa OM Vesne Furundžić održana je od 16. do 31. jula 2013. godine u Galeriji PRESS CENTAR, ul. Kneza Mihaila 6/3, Beograd.

Konstantinov edikt – umetnički fragment kulturne baštine autorska izložba Ljiljane Subotić održana je u Narodnom muzeju u Požarevcu tokom jula 2013. godine. Tematska izložba savremenih stvaraoca koja je obeležila godinu posvećenu Milanskom ediktu, otvorena je 4. jula u Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu. Nakon predstavljanja beogradskoj publici u Galeriji SKC Novi Beograd, početkom juna, izložba kreće u mesta koja su značajna po artefaktima iz Konstantinovog doba kao što je Požarevac u čijoj je blizini pronađena izuzetna freska Hristovog monograma sa početka IV veka. Zadata tema je povezala i jubilej – devet vekova od rođenja Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije koja je značajno obogatila istoriju srpskog naroda. U postavci učestvuje dvadeset i sedam autora oba umetnička udruženja.

U petak 05. jula 2013. godine u 20.00 sati otvorena je samostalna izložba crteža Sadašnjost i budućnost Marka Gavrilovića u galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, Rančićeva kuća, Majevička 9, Grocka. Iste večeri održan je koncert kvarteta džez pevačice Sofije Knežević koja se predstavila u okviru programa Muzička bašta.

Iz predgovora kataloga Zorice Atić, istoričarke umetnosti: Marko Gavrilović nas serijom crteža "Sadašnjost i budućnost" uvodi u filozofsko-umetničku dimenziju doživljaja vremena, prostora i savremenog čoveka u njemu. Prošlost je ovde namerno izostavljena, sasvim upitna, shvaćena kao projekcija događaja i informacija koje nisu nužno i činjenice. Umetnik čija je istraživačka i likovna preokupacija gibanje i život organskog, i činjenice doživljava kao delove slagalice. One su pridodate uz određenu epohu, smišljeno interpretirane, namenski pokazuju zašto se svet razvijao u određenom smeru. Za Marka Gavrilovića, i ne samo za njega, sadašnjost u kojoj živimo i budućnost koja iz nje proizilazi jedine su vremenske dimenzije za koje možemo zasigurno reći da su doživljene, posmatrane i pocenjene: našim sopstvenim osećajem i iskustvom.

O izložbi Marka Gavrilovića

Zorica Atić, istoričar umetnosti, je objavila tekst o stanju kulturne baštine u Vinči. Opširnije na adresi: http://www.ekologija.rs/vincanski-neolit-danas-ili-sta-bi-rekao-miloje-vasic?fb_source=pubv1

Izložba Mihaila Stošovića Seme stvaranja održana je od 11. do 21. jula 2013. godine u Galeriji Progres.

Biografija Mihaila Stošovića o izložbi

mr Vesna Karakaš učestvovala je na sledećim grupnim izložbama: STONE EXPO 5, na Sajmu kamena u Kragujevcu, od 21 do 24. 03.2013. godine gde je bila zastupljena mozaikom pod nazivom Tragovi-Vinča, 45. majskoj izložbi ULUPUDS-a Od-lično, Andrićev venac u Beogradu, od 21.05. do 05.06.2013. gde je izložila mozaik Tragovi-Vinča, 30x60cm, urađen 2013, u Hramu Svetog Save, u Beogradu; od 24 do 31.05.2013. gde je izložila dva mozaika iz ciklusa Prakontinent, u galeriji Potkovica, ustanove kulture Palilula, u Beogradu, od 18. do 29. 06. 2013. godine gde je bila zastupljena keramičkim mozaikom Krstovi, 30x60cm, urađenim 2013, 5. galeriji Kulturnog centra Masuka, u Velikoj Plani, od 20. do 30.06.2013. godine gde je izložila mozaik malog formata Diptih, urađen 2013. Retrospektivnoj izložbi 60 godina ULUPUDS-a, 1953-2013. Andrićev venac br.2, od 11 do 26.06.2013. na multimedijalnoj izložbi, na kojoj je bila zastupljena sa dva slajda: biografijom i sa pet radova, održala je samostalnu izložbu akvarela malog formata Pejzaži u čast 1700 godina od Milanskog edikta, u hotelu Longomare, u Andori, u Italiji od 08. do 13.06.2013. godine.

Otvaranje samostalne izložbe Danijele i Ivana Gračnera Buđenje je 01. jula 2013. godine u galeriji Progres (ugao Knez Mihajlove i Zmaj Jovine ulice), Beograd. Izložba će biti otvotena do 9. jula 2013. godine. Na izložbi se umetnici predstavljaju sa serijom slika Spavači i performansom.

Izložba akvarela Milomirke Petrović Đokić EGEJ, DUNAV, GRUŽA održava se od 21. juna do 05. jula 2013. godine u izložbenom prostoru Rančićeve kuće u Centru za kulturu Grocka. Izložbu su otvorili Bojan Milosavljević, direktor Centra, autorka i Zorica Atić, istoričar umetnosti, član ULUPUDS-a. Slike Milomirke Petrović Đokić su autentični likovni zapisi i dokumentarni materijal: nude nam bogatstvo ličnih slojeva, a potom i onih istorijskih, doživljenih na putovanjima duž vodenih tokova i lokaliteta koji postoje daleko unazad u tkanju vremena i trajanja. Crtež je realističan, celina prvenstveno impresija, ali takva koja se ne bavi prenošenjem poruke ili viđenog, već doživljene emocije. Predstave su obeležene ljudskom figurom - najčešće dečijom, sa likovno naglašenim detaljima koji daju emotivno značenje, životnost i toplinu prizoru. Milomirka Đokić svežinom ličnog pristupa i poetičnošću same tehnike podsticajno deluje na posmatrača da preispita svoj doživljaj viđenog, ili svakodnevnog"

U Temišvaru 22 i 23. juna održan je Međunarodni festival humora i satire Laloški šešir u okviru koga je otvorena izložba karikatura pod nazivom Vedra strana Srbije na čelu sa Jugoslavom Vlahovićem. Na izlozbi su učestvovali i ostali članovi ULUPUDS-a: Nikola Dragaš, Gane Milanović, Slobodan Ivkov, Jakša Vlahović… Izložba če biti otvore 15-tak dana u galeriji Mansard u okviru tvrđave Terezija.

U Likovnoj galeriji KCB, 22. juna 2013. godine otvorena je izložba Dejane Vučićević Izgubljeno/nađeno.

EGEJSKI MOZAIK - samostalna izložba akvarela Milomirke Petrović Đokić održava se u Galeriji Centra za kulturu Stara Pazova od 10. juna do 2. jula 2013. godine. Izloženo je 12 tabli akvarela nastajalih tokom dužeg vremenskog perioda provedenog na Egeju. Reč na otvaranju izložbe Ljiljana Subotić, istoričar umetnosti, član ULUPUDSa, Marjan Karavla, urednik programa Galerije i autorka.

Katalog izložbe Milomirke Petrović Đokić (4 MB)

https://www.youtube.com/watch?feature=
player_embedded&v=ggE0vGRJgys

Promocija monografije Život i delo Anđelke Slijepčević se održana je u sredu, 19. juna 2013. godine u 19.00 sati u Galeriji Progres.

Izložba Dragoljuba Zamurovića JA VOLIM DUNAV (manifestacija DANA DUNAVA 2013) održava se u Centru za promociju nauke, Paviljon Trg Republike 6-12, Beograd od 20 do 30. juna 2013. godine. 

U organizaciji Udruženja pejzažnih arhitekata Srbije, pod sloganom RE→KONEKCIJA, u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu je 7. juna 2013. godine otvoren 5. Salon pejzažne arhitekture. Žiri 5. Salona pejzažne arhitekture : Boban Tošić,  dipl. inž. pejz. arh. (predsednik), Marina Servera Alonso de Medina, generalni sekretar Evropskog regiona Svetske federacije pejzažnih arhitekata, doc. dr Maja Todorović-Iskijerdo, doc. dr Ana Nikezić i Milena Putnik, likovni umetnik dodelio je Plaketu u kategoriji projekata , autorskom timu arhitekata koji čine Dragana Stevanović i Oliver Stanković, za realizovani projekat Centralnog gradskog trga u Požegi.

Informacija o dodeli Nagrade

Izložba pod nazivom Ruho Jagnjeta Božjeg koju čine 80 umetničkih knjiga - koncertina i 65 minijatura rađenih na pergamentu, otvorena je u Salonu 77 u niškoj Tvrđavi. Autor izložbe je mr Leposava Milošević Sibinović a organizator Galerija savremene likovne umetnosti Niš. Izložba je jedna od likovnih manifestacija u Nišu kojima se obeležava 1700 godina Milanskog edikta, privlači značajnu pažnju publike a trajaće do 26. juna.

Predgovor kataloga

U umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić od 25. maja do 08. juna 2013. održano je Balkansko Arhitektonsko Bijenale 2013 na kome je učestvovala Mirjana Jocić Popović sa radom Jellyfish-Pozorište .

Jednočasovna prezentacija radova Anamarije Vartabedijan održana je u ponedeljak 03. juna 2013. od 18.00 do19.00 sati u okviru Tribine o rokenrolu u Srbiji u Rimskoj dvorani, Biblioteka grada Beograda, Knez Mihailova 56.

Otvaranje Međunarodne izložbe KOLAŽA I ASAMBLAŽA VI MEMORIJAL JOVAN MARKOVIĆ – KAMENI koju organizuje Atelje Legenda u saradnji sa Železnickim muzejem otvorena je 10. juna 2013. godine u. 19.00 sati u ŽELEZNIČKOM MUZEJU u zgradi Železnice, Nemanjina br. 6.

Izložba Vidljivo nevidljivo Leonore Vekić otvorena je 06. juna 2013. godine u 19.00 sati u Salonu Muzeja primenjene umetnosti. Izložba traje do 27. juna 2013. godine.

Izložba crteža i akvarela Slobodanke Rakić Šefer Opet je proleće održava se od 17 do 27. maja 2013. godine u Kulturnom centru u Šabcu.

Aleksandar Denić dobio Sterijinu nagradu za scenografiju za predstavu Konstantin D. Stojiljkovića u režiji J. Radivojevića.

U okviru petog jubilarnog Mikser festivala 2013, koji se održavao u Savamali od 28. maja do 2. juna 2013. godine, Ceresit je predstavio mural pod nazivom Čekajući Sunce umetnika Aleksandra Maćaševa za čiju izradu su korišćeni specijalni Ceresit Visage materijali.

Autorski projekat međunarodne kulturne saradnje mr Leposave Milošević Sibinović, izložba grafika Nebo je takođe zemlja istaknutog meksičkog grafičara Viktora Ernandesa Kastilja otvorena je za Noć muzeja u Gradskoj galeriji Mostovi Balkana u Kragujevcu i trajaće do 28. maja 2013. godine. Gospodin Viktor Ernandes Kastiljo je dobitnik nagrade na Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu 2011. i brojnih drugih značajnih priznanja, aktuelni profesor grafike na Nacionalnoj skoli plasticnih umetnosti (Akademija San Karlos) u gradu Meksiku. Kragujevac je šesti grad u Srbiji koji je predstavio putujući pprjekat Leposave Miloševic Sibinović Lepe koja je višegodisnjim radom osmislila i realizovala brojne međunarodne programe.

U Galeriji Risim u Čačku 23. maja 2013. godine otvorena je izložba bibliofilskih izdanja Aleksandre Gordić, Miška Pavlovića, Irene Lagator Pejović, Aleksandra Rakonjca i Daniele Fulgosi.

KTIZMA TEU 2 - autorska izložba Olivere Gavrić Pavić, održava se u Galeriji kulturnog centra Niša od 18. maja do 3. juna 2013. Ktizma Teu ili Božja Tvorevina naziv je prve autorske izložbe Olivere Gavrić Pavić održane 2001. u Muzeju istorije Jugoslavije, kao prateći program 33. Majskog salona ULUPUDS-a. Ova izložba je organizovana kao susret 12 slikara-mozaičara na kojem je održana izložba i tribina o savremenom mozaiku. Izložba Ktizma Teu 2 se, ne slučajno, otvara u godini obeležavanja 17 vekova od Milanskog edikta, i to u Nišu, rodnom mestu sv. Cara Konstantina. Otvorena je kao deo programa manifestacije Noć muzeja. Izložba Ktizma Teu 2 okuplja 11 umetnika različitih generacija, od najstarijih poput Borislava Nježića, do najmlađih poput Maje Đurović, Nataše Dejanović i Nataše Ilić. U septembru se očekuje predstavljanje ove izložbe beogradskoj publici.

Treću nagradu na VI   MEMORIJALU JOVAN MARKOVIĆ-KAMENI (izložba kolaža i asamblaža) dobio Hadži Dušan Glušac.

Otvaranje izložbe slika Zapisi i senke Aleksandra Pribičevića održano je u sredu, 22. maja 2013. godine u galeriji Stara Kapetanija, Zemun, Kej oslobođenja 8.

U Domu kulture u Čačku 9. maja 2013. godine otvorena je izložba pod nazivom 2+2=A koja predstavlja rad radnih ateljea ADE (Katarina Bosnić i Zoran Bulajić) i STUDIO S (Dragana Stevanović i Oliver Stanković). Izložba je trajala do 19. maja 2013. godine.

Džoja Ratković Gavela dobila nagradu za rad Kroz iglene uši na konkursu karikature i stripa Srbija i EU koja je dodeljena 10. maja 2013. godine u Domu omladine.

U Muzeju primenjene umetnosti od 11 do 31. maja 2013. godine održana je izložba 14. Trijenale keramike na kojoj su učestvovali članovi ULUPUDS-a.

O izložbi 14. Trijenale keramike

Izložba Mozaici Petra Vujoševića otvorena je 14. maja 2013.u galeriji CENTAR u Podgorici (ulica Njegoševa 2). Izložba će biti otvorena do 02. juna 2013. godine.

Otvaranje izložbe keramike Suprotni Svet Larise Ackov, održano je, u okviru 14. Trijenala keramike u subotu, 11. maja, 2013. godine u 13.00 sati u Muzeju primenjene umetnosti.

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, u petak, 10. maja, 2013. godine sa početkom u 19.00 sati otvorena je izložba pod nazivom Sto puta sto, autora i istoričara umetnosti Dušana Đokića, koji se beogradskoj publici predstavio slikama, rađenim u akrilik na platnu, formata 100 x 70 cm, i 110 x 70 cm, nastalih u poslednje dve godine.

Po pozivu za 250 godina Šajkškog bataljona održana je samostalna ižložba akvarela Dušana Đukarića (Žabalj 17.05 2013 goine), www.dusandjukaric/ pres/ najnoviji intervju za prestižni Francuski časopis na mom sajtu u presu: Pratique des Arts.

Karikatura Čekajući Godoa ... , karikaturiste i ilustratora Nikole Dragaša izabrana je da učestvuje na izložbi stripa i karikatura u okviru konkursa Srbija I EU. Na izložbi će se naći radovi 23 autora. Svečano otvaranje izložbe uz proglašenje pobednika istoimenog konkura i uručenje nagrada održaće se u petak 10. maja 2013. godine u 19.00 sati u Info centru EU, u Domu omladine u Beogradu.

U Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, Bulevar kralja Aleksandra 71, 09. maja 2013. godine otvorena jeara se izložba Ružice Bajić Sinkević i Aleksandre Zdravković Pauza.

U Muzeju vazduhoplovstva, aerodrom Nikola Tesla, Surčin, u subotu 18. maja 2013 u okviru kulturne manifestacije Noć muzeja otvorena je izložba novih grafika i slika Budimira Dimitrijevića Novi horizonti.

Vasilije Kovačev dobio nagradu 22 Fešn selekšna za najbolju dizajnersku kolekciju.

Dušan Đukarić je počasni gost u galeriji u Lozani, Švajcarska: place suisse des arts - schweizer kunstraum - swiss art space, na internacionalnoj izložbi Akvarel 13. www.dusandjukari

U časopisu ELLE u maju 2013. godine izašao intervju sa Slađanom Milošević u kome se govori o njenoj saradnji sa konceptualnim umetnikom Mladenom Tušupom, učestvovao na Limit live festivalu u Domu omladine.

Izložba Đaci i profesori umetnicke skole u Beogradu (1919-1939) u interpretativnom okviru jedne slikarske zbirke, autora Svetlane Jovičić održana je u Kući legata od 03. aprila do 01. maja 2013. godine.

Katalog izložbe (2.5 MB)

Izložba projekata pejzažne arhitekture Vesne Nadaždin Ljubičić održana je u Sudruličkom kulturnom centru od 25. aprila do 01. maja 2013. godine.

Nezavisna umetnička asocijacija Art Komuna u saradnji sa magistrom umetnosti, Ljubicom Jocić - Knežević, predstavnicom DOSOKAI asocijacije stipendista Japana, članom ULUPUDS-a i Internacionalne Akademije Keramike-Ženeva predstavila je umetnike iz gostujuće zemlje- Japan na drugoj po redi MATERA 2 nedelji keramike u Beogradu. Japanska keramika je predstavljena kroz izložbu fotografija japanskih umetnika po pozivu, JAPANSKA KERAMIKA DANAS - Harmonija dizajna i umetnosti od lokalnog do univerzalnog u Narodnom muzeju u Beogradu u sredu, 24. aprila 2013. godine.

U okviru BINE u četvrtak, 25. aprila 2013. godine od 19.30 do 20.30 sati u Kulturnom centru u galeriji Artget, na prvom spratu, u okviru programa Predstavljanje knjiga, predstavljena je knjiga Miroslave Petrović Balubdžić Reka i gradski centar u Srbiji.

Ljubica Jocić dobila nagradu za najbolji rad inspirisan dizajnom pod nazivom Analiza i implementacija globalne igre na Bijenalu keramike u Faenci, Italija.

Marija Jocić je scenograf filma SKIDANJE. Premijera filma je održana u SC 17. aprila 2013. godine.

Arhitekta Ivica Mlađenović Vas poziva na OPROŠTAJ OD DESET BEOGRADSKIH TRIJENALA SVETSKE ARHITEKTURE (1985, 88, 91, 94, 97, 2000, 03, 06, 09, 12), Američki kutak (Dom omladine), Makedonska 22, 08. maja 2013. godine od 18.00 d0 20.00 sati.

Slavna Martinović uradila kostime za predstavu Romeo i Julija čija je premijera održana 09. aprila 2013. godine u državnom pozorištu u Oldenburgu, Nemačka.

U Galeriji SULUJ od 15 do 27. aprila 2013. godine održava se izložba Nenada Živanovića Sveže demokratske slike.
http://gallery-shots.blogspot.com/2013/04/nenad-z-nove-demokratske-slike-new.html

Izložba umetničkih fotografija i mobilografija BGD. my view autora Ivana Grlića održava se u Kući Kralja Petra na Senjaku od 24 do 28. aprila 2013. godine u okviru Art-Marketa. Kao sastavni deo projekta Serbian Jazz Bre band će na sebi svojstven način ozvučiti fotografije.

O izložbi
Biografija Ivana Grlića

Izložba Studia S (Dragana Stevanović, d.i.a., Oliver Stanković, d.i.a.) DELOTVORNI PREOBRAŽAJ – NOVI ŽIVOT PROSTORA održana je u Gradskoj galeriji u Požegi od 05. do 16. aprila 2013. godine. U svojstvu autorskog tima radnog ateljea Studio S su projektovali i izveli brojne objekte i enterijere.

Iz niza od sedam nagrađenih arhitektonsko-urbanističkih konkursnih radova za trgove u Srbiji izdvaja se realizovan i projekat centralnog gradskog trga u Požegi, na osnovu prvonagrađenog konkursnog rešenja iz 1998. godine. Izložba Delotvorni preobražaj – novi život prostora obuhvata izbor iz višegodišnjeg zajedničkog rada , kroz više stvaralačkih faza i u različitim oblastima arhitekture. Sferu zajedničkog interesovanja ravnomerno su činili urbanizam, projektovanje objekata i enterijeri. Neke od objekata uspeli su da realizuju kao total dizajn. Izložba je presek dosadašnjeg zajedničkog rada, a p osebna pažnja je posvećena rekonstruisanim prostorima, kojima se autori bave dugi niz godina.

Sylvia Kovjenić dobila prvu nagradu iz oblasti slikarstva za rad City.I find the beauty in gray 3 na XI Međunarodnoj izložbi Žene slikari 2013 u Majdanpeku.

Luka Radojević je učesnik X-border umetničkog bijenala sa projektom Trinity koje će se održati u tri zemlje Švedskoj, Norveškoj i Rusiji. Bijenale će se održati u vremenskom periodu od 19 juna 2013. godine do 06 oktobra iste godine.

Umetnici: Andrea Ivanović Jakšić, Aleksandra Bogićević, Tamara Nedeljković Vukša, Gordana Gaškot, Ljubica Jocić Knežević, Radenko Adnađ, Nebojša Babić, Marko Vukša učestviju na izložbi Osećam JAPAN / Feeling JAPAN koja se održava od 09 do 20. aprila 2013. godine u Galeriji O3on, Beograd.

Izložba fotografija Sanje Jovović održava se od 19 do 30. aprila 2013. godine u Kulturnom centru Pančevo

O izložbi

Vuk Palibrk je dobio Nagradu 60. kratkog metra - Zlatna medalja Beograda za animaciju Običan dan na Festivalu dokumentarnog filma

Radivoje Davidović i Mirjana Belić-Koročkin-Davidović dobili su godišnju nagradu Žika M.Jovanović Udruženja novinara Srbije za autorsku knjigu Stevan Filipović-Istina o istorijskoj fotografiji.

Leposava lepa Milošević Sibinović dobila Nagradu Zlatni Beočug koji dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Beograda.

Izložba slika Radeta Markovića Sitnice za odrastanje održava se u Centru za kulturu SVETI STEFAN DESPOT SRPSKI u Despotovcu tokom aprila 2013. godine.

Umetnička ostvarenja nastala tokom petnaeste Likovne kolonije RTS-a, održane na Zlatiboru u maju 2012. godine, predstavljena su u Galeriji RTS-a od 4. aprila do 10. maja 2013. godine. U sazivu prošlogodišnje Likovne kolonije RTS-a stvaralo je 10 umetnika između kojih su bili i naši članovi: Mila Gvardiol i Nebojša Đuranović.

Nikola Dragaš nagrađen je diplomom na XXI Konkursu za karikaturu Zlatna Kaciga u Kruševcu. Tema ovogodišnjeg konkursa za karikaturu je bila Pomraćenje. Izložba karikatura i svečana dodela nagrada održani su 01. aprila 2013. godine u 20.00 sati u Bioskopu Kruševac.
http://www.kck.org.rs/novosti/zlatnakaciga/75-dlu-ziri-21-zl-n-cig

Dva akvarela Milomirke Petrović Ija i Afrodita na ostrvu su izabrana da učestvuju na SANTORINI BIENNALE u okviru takmičenja DESIGN A WISH FOR GREECE. Projekat je imao za cilj da prikaže sliku moderne Grčke širom sveta od 10. januara do 10. marta 2013. godine u 25 gradova širom sveta: Tokio, Seul, Mumbai, Calkuta, Rio de Zeneiro, Sao Paolo, Buenos Aires, Šangaj, Peking, Sidnej, Melburn, Njujork, Los Anđeles, Toronto, Montreal, london, Berlin, Moskva, Pariz, Milano, Rim, Madrid, Tel Aviv, Atina, Solun. Od 20. aprila do 30. septembra 2013. na Santoriniju, Grčka.
Opširnije: http://artists.santorinibiennale.gr/biennale-initiatives/design-a-wish-for-greece-2013-artists-artworks-exhibitions

Izložba Miodraga Tabačkog Dokumenti - 40 godina pozorišne scenografije i kostimografije otvorena je u utorak, 19. marta 2013. godine u 19.00 sati u Galeriji srpske akademije nauka i umetnosti, Kneza MIhaila 35, Beograd. Izložbu je otvrio akademik Isidora Žebeljan.

U Centru za kulturu Grocka 18. marta 2013. godine otvorena je izložba slika Buđenje Miroslave Stopić.

Izložba slika Zagorke Stojanović održana je u Galeriji Srbija u Nišu od 07. do 24. marta 2013. godine.

Izložba Slike života Vesna Džakić, Jadrana Krnajskog i Milice Salaški otvorena je 20. marta 2013. godine u Galeriji 107.

Predstavljanje knjige Mihaila Mitrovića Arhitektura beograda 1950-2012 održano je 18. marta 2013. godine u 18.00 sati u Udruženju književnika Srbije, Francuska 7. Na izložbi o knjizi su govorili dr Aleksandar Kadijević, mr Branislav Mitrović, Bojan Kovačević i Petar Arbutina.

Izložba Osamdesete Postmoderna u Vovodini Svetlane Mladenov otvorena je 06. marta 2013. godine u Likovnoj galeriji (Kneza Mihaila 6).

U Salonu MSU (Pariska 14) održana je se izložba Vesne Pavlović Ogledi u slikama.

Na 35. međunarodnom sajmu nautike u Beogradu  od 7 do 10. marta 2013. godine održane se autorske izložbe Leposave Lepe Milošević Sibinović Plovidba po pergamentu i Nalazi  put kao voda ; u Gradskoj galeriji u Kraljevu, 05. marta 2013. godine otvorena je autorska izložba Grafičke vizije kojom je Leposava Milošević Sibinović Lepa predstavila tri meksičke umetnice Pilar Bordes, Nunik Sauret i Ireri Topete. Putujuća izložba od 29 radova cenjenih autorki, ranije je predstavljena publici u Beogradu, Majdanpeku, Novom Pazaru, Šabcu i Kragujevcu, susretom sa kraljevačkom publikom  do 13. marta završava uspešno putovanje po Srbiji.

BookILL Fest - Festival ilustracije knjige se u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma po drugi put održao 01. marta 2013. godine na Novosadskom sajmu, i to u okviru 19. međunarodnog Salona knjige. Povodom BookILL Fest-a raspisan je internet konkurs za najbolje ilustrovanje knjige. Od 61 autora iz Srbije i 7 drugih zemalja (Rumunija, Mađarska, Nemačka, Slovenija, BIH, Hrvatska, Crna Gora i Jordan) stiglo je oko 350 radova. Žiri u sastavu Slobodan Ivkov (predsednik), Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov selektovao je oko 100 radova od 45 autora. Izložba ilustracija je postavljena tokom trajanja Salona knjige (od 28. februara do 5. marta 2013. godine) na štandu Banatskog kulturnog centra u hali Master Novosadskog sajma.

Vesna Dejanović dobila Međunarodnu nagradu na izložbi Moderno tradicionalno održanoj u Galeriji ARt CENTAR za sliku Etnopis, kombinovana tehnika, u martu 2014. godine

Autorska izložba Leposave Milošević Sibinović PERGAMENT SRBIJA i samostalna izložba slika Miloša Sibinovića AKVARELSKE VIZIJE održane su u Ambasadi Republike Srbije u Sofiji, Bugarska. Izložbe su otvorene povodom Nacionalnog praznika Srbije i traju od 14 do 28. februara 2013.

Otvaranje izložbe HAJD'MO U TRAVE, OKOM IL' SKOKOM, autorski projekat likovnog kritičara Vesne Todorović održano je 14. februara 2013. godine u Prodajnoj galeriji Beograd, Kosančićev Venac 19, Beograd.

O izložbi
Tekst za katalog

Izložba Pozorišni plakat Slobodana Štetića otvorena je u Galeriji Grafički kolektiv 04. februara 2013. godine.

Izložba grupe autora (Anica Vučetić, Zeljka Momirov, Vladimir Ristivojević, Đorđe Arnaut, Ljubomir Vučinić, Vladimir Milačić alias Filip Kuč) pod nazivom BLACK & WHITE održana je u NBKM BLOK GALERIJI od 01 do 14. februara 2013. godine.

O projektu BLACK & WHITE

Ljiljana Petrović, kostimograf i redovni profesor scenskog kostima na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu, uradila kostime za filmove: KRUGOVI, reditelja Srdana Golubovića, koji je dobio Specijalnu nagradu žirija na Najvećem svetskom festivalu nezavisnog filma SUNDANCE u Americi, FALSIFIKATOR, reditelja Gorana Markovića, NAJLEPŠA JE MOJA ZEMLJA, rediteljke Mihaele Kezele, dobitnika druge nagrade za režiju Bayerischer Filmpreis u Nemačkoj. Sva tri pomenuta filma će biti prikazana na FESTU 2013 u Beogradu.

Samostalna izložba dizajna Dragana Pešića održana je u Galeriji Grafički kolektiv od 21. januara do 03. februara 2013. godine.

Aleksandar Denić je dobio priznanje nemačkog časpisa Teatar hojte koji ga je uvrstio na godišnju listu najboljih scenografa 2011./2012. godine nakon njegove saradnje sa nemačkim rediteljem Frankom Kastorfom u predstavi Amerika Franca Kafke koja je održana u pozorištu Šifbau šaušpilhaus u Cirihu.

U četvrtak 31. januara 2013. godine u Maloj sali Doma kulture Studentski grad održano je predstavljanje zbirke priča DUGE SENKE ŠEST TOPOLA Gorana Malića. O knjizi su govorili Vesna Danilović, Darko Ćirić i Goran Malić. Goran Malić, likovni umetnik i istoričar fotografije, piše i prozu, koju je objavljivao u časopisima. Rođen je u Beogradu 1947. Studirao je sociologiju i istoriju umetnosti. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su četiri  godišnje nagrade ULUPUDS-a za izuzetnu umetničku aktivnost i nagrada Dr Pavle Vasić za teorijski doprinos primenjenoj umetnosti u Srbiji. Autor je više samostalnih izložbi fotografije i većeg broja studijskih i kustoskih projekata, problemskih ili monografsko-biografskih, opšte i srpske fotografske istorije XIX i XX veka. Autor je televizijskih emisija i kratkih TV filmova. Objavljivao je tekstove o likovnoj umetnosti i fotografiji u Oku , Nin-u, Likovnom životu, Teatronu, Politici, Refoto -u... Član je ULUPUDS-a i Udruženja novinara Srbije.

U Galeriji REZONANS u Plovdivu, Bugarska, 17. januara 2013. godine otvorena je izložba pozvanih učesnika Međunarodnog projekta NOVITE 100. Među učesnicima iz 14 zemalja su Leposava Milošević Sibinović Lepa i Miloš Sibinović.

Marija Janković dobila nagradu za najbolju fotografiju u 2012. godini koju dodeljuje Magazin Status.

U Galeriji 73 u četvrtak, 24. januara 2013. godine u 19.00 sati otvara se izložba Die Endlösung - Living in a ZOO (Remixxx) autora Đorđa Arnauta. Izložba će biti otvorena do 05. februara 2013. godine.

Rastko Ćirić učestvovao sa radovima iz kaligrafije i tipografije u knjizi BRIEM REPORT 2012. operina.com

Dizajn kostima za hor Viva Vox uradila Ivana Vasić. Koncerti su održani u Sava centru i Sedištu Ujedinjenih nacija.

Izložba skulptura Nebojše Savovića Nesa održana je od 18 do 31. januara 2013. godine u NBKM Blok Gallery.

Biografija Nebojše Savovića Nesa

 

Dalje

Jovana Mitić - izložba

Izložba NOVI POGLED autora Ivana Pavića, Slavice Marković i Olivere Gavrić Pavić

Izložba NOVI POGLED autora Ivana Pavića, Slavice Marković i Olivere Gavrić Pavić

Izložba NOVI POGLED autora Ivana Pavića, Slavice Marković i Olivere Gavrić Pavić

Slobodan Ivkov - Predgovor u katalogu slovenačke slikarke i kaligrafkinje Ane Vidmar

Rade Marković - Izložba, Zavičajni muzej, Ruma

Mila Gvardiol - Izložba

Aleksandar Blatnik - Nagrada

Tihomir Čelanović - izložba

Aleksandar Blatnik - izložba karikatura

Aleksandar Blatnik - dizajn naslovne strane za knjigu

Naslovna stranica kataloga izložbe Pomeranje granica

Naslovna stranica kataloga izložbe Pomeranje granica

1. NAGRADA: Hair dress , Aleksandra Lalić

2. NAGRADA: Mesto zvano dom, Marina Kostić

3. NAGRADA: Queen's Purse, Đorđe Aralica

Jovana Mitić - izložba Ballets Russes

Jovana Mitić - izložba Ballets Russes

Mladen Tušup - Decembarski salon ULUS-a

Marija Sibinović - izložba Ogledalo grada

Aleksandar Denić - nagrada Faust

Anita Jovanović - samostalna izložba slika

Anamarija Vartabedijan - Ilustracija i oprema knjige

Izložba fotografija Rajka Karišića

Izložba fotografija Rajka Karišića

Jovana Mitić - Nagrada 2nd Distinction, Plakat Bijenala u Ajudu, Rumunija.

Jovana Mitić - II PRINT BIENNIAL 2014. u Čačku

David Vartabedijan - Rokenrol vodič

Katarina Radović - izložba Kada prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzIm

Jovana Mitić - učesnica 42nd Osten Biennial of Drawing, Skoplje

Rade Marković - izložba

Leposava Milošević Sibinović - Huan Rulfo u umetnickim knjigama perganent koncertina

Leposava Milošević Sibinović - Huan Rulfo u umetnickim knjigama perganent koncertina

Natalija Stanić - izložba Utisci

Natalija Stanić- izložba Utisci

Petar Vujošević - izložba

Slobodan Maldini i Sofia Lancoš Maldini -Atlas likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - 21. vek

Luka Radojević - Tajna Jerusalima

Luka Radojević - Tajna Jerusalima

Slavko Bovan i Miodrag Ivanišević - nagrada na XIV Susretima enigmata Srbije

Aleksandar Blatnik i Vladimir Stanković - knjiga Misli o fudbalu

Aleksandar Blatnik i Vladimir Stanković - knjiga Misli o fudbalu

Petar Vujošević - Izložba KTIZMA TEU 3 Radionica snova grupe Ametist

Milomirka Petrović - izložba

Milomirka Petrović - izložba

Snežana Bekrić - izložba

Aleksandar Blatnik - Prva nagrada za karikaturu na međunarodnom STREET ART FESTIVALU u Kraljev

Sa otvaranje izložbe Lepsave Lepe Milošević Sibinović Prvi svetski rat na umetničkim pergament koncertina knjigama

Dragana Kuprešanin - izložba majolike

Jovana Mitić - nagrada Privatno i Javno, Mostar, BIH i 2. nagrada IV Balaton Salona, Mađarska

Mila Gvardiol - izložba slika

Miro Srefanovć - Prva nagrada na međunarodnom festivalu humora u Brazilu Medplan Humor 2014

Rade Marković - retrospektivna izložba i promocija Monografije (40 godina umetničkog rada

Leposava Milošević Sibinović - izložba pergament koncertina, Meksiko

Leposava Milošević Sibinović - izložba pergament koncertina, Meksiko

Leposava Milošević Sibinović - izložba pergament koncertina, Meksiko

Leposava Milošević Sibinović - izložba pergament koncertina, Meksiko

Leposava Milošević Sibinović - EKSPO na Fakultetu umetnosti i dizajna u Ksochimilco UNAM., Meksiko

Ivana Vasić - nagrada za najbolju kostimografiju

Rade Marković - retrospektivna izložba

Đorđe Ilić - izložba fotografija

Nina Šumarac Jablonsky - Prva nagrada u Kategoriji Digital Art na konkursu za XII Međunarodnu izložbu ŽENE SLIKARI Majdanpek 2014. godine.

Blatnik Uršula - učestvovala na 12. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.

Nebojša Đuranović - monografija Hronika tela

Nebojša Đuranović - monografija Hronika tela

Nebojša Đuranović - monografija Hronika tela

Nebojša Đuranović - monografija Hronika tela

Nebojša Đuranović - monografija Hronika tela

izložba slika Ane Đapović

izložba crteža Sylvie Kovjenić Zvuci linije

Monografija Radoja Draškovića Čika Uroš

fotomonografija Ljubomira Kojića Duše tela

Luka Radojević - sa otvaranje izložbe

Anamarija Vartabedijan - izložba Moje r'n'r nebo

Anamarija Vartabedijan - izložba Moje r'n'r nebo

Radisav Filipović - predavanje o kreativnoj fotografiji

Aleksandar Blatnik - Nagrada

Izložba fotografija učesnika III Samita fotografa eks Jugoslavije

Darko Rankovć - virtuelna galerija

Dejan Babović - izložba slika i crteža

Olivera Milunović - izložba

Olivera Milunović - izložba

Snežana Bekrić - izložba slika

Snežana Bekrić - izložba slika

Ivana Vasić - kostimografija predstave Kiša

Miodrag Ivanišević - knjiga Rebusi

Aleksandar Blatnik - Nagrada

Aleksandar Blatnik - Nagrada

Aleksandar Blatnik - ilustracije

Marko Luković - Nagrada a dizajn automobila Detroit auto salon Januar, 2014.

Kostić Stanko - Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi

Snežana Kezele - nagrada 1863 Sukilimas ekslibrisai, Vilnius, Lithuania 2013

Petar Vujošević - predavanje UMETNOST MOZAIKA, ISTORIJA I SMISAO

Rade Marković - Don Kihot

Željka Momirov - otvaranje izložbe

Luka Radojević - otvaranje izložbe

Slavko Krunić - Magna Mater

Izložba kolaža Danice Marinković People we know

Izložba fotografija Ivo Eterović 1958-1961.

Izložba fotografija Ivo Eterović 1958-1961.

Senka Vlahović Filipov - O ILUSTROVANJU KNJIGA POEZIJE

Izložba MIloš Žutić gospodin glume (1939-199 - autor izložbe Mirjana Odavić

Ivana Vasić - dizajn kostima za predstavu Gospođa ministarka

Goran Ćeličanin - dobitnik Gran prija Međunarodnog konkursa karikatura na temu Car Konstantin Veliki i Milanski edikt

Lana Rakanović - izložba keramike

Lana Rakanović - izložba keramike

Lana Rakanović - izložba

Rajko R. Karišić - II nagrada za kolekciju fotografija na Novosadskom sajmu

Rajko R. Karišić - II nagrada za kolekciju fotografija na Novosadskom sajmu

Sa otvaranja izložbe Poetika akvarela

Sa otvaranja izložbe Poetika akvarela

Rade Marković - monografija 40 godina umetničkog rada

Rade Marković - izložba 40 godina umetničkog rada

Rade Marković - - izložba 40 godina umetničkog rada

Rade Marković - izložba Realno/nadrealno

Luka Radojević - Tajna Jerusalima-Secret of Jerusalem

Luka Radojević - izložba crteža

Sa otvaranja izložbe fotografija Rajka R. Karišića

Sa otvaranja izložbe fotografija Rajka R. Karišića

Sa otvaranja izložbe fotografija Rajka R. Karišića

Nikola Dragaš - Nagrada na konkursu šabacke Čivijade

Milomirka Petrović Đokić - 4. INTERNACIONALNI SIMPOZIJUM AKVARELA KARPOŠ 2013.

Milomirka Petrović Đokić - 4. INTERNACIONALNI SIMPOZIJUM AKVARELA KARPOŠ 2013.

Monografija Pokloni Sofije i Milojka Dunjića

Nikola Dragaš - nagrada za strip i karikaturu

Izložba slika Aleksandra Blatnika

Izložba slika Aleksandra Blatnika

Izložba slika Aleksandra Blatnika

Izložba slika Tijane Kojić

Izložba slika Tijane Kojić

PRVA MEMORIJALNA KOLONIJA KARIKATURE – KARATAŠ 2013.

Otvaranje izložbe u Požarevcu, izložbu otvara autor Ljiljana Subotić, kustos muzeja Violeta Tomić i gradonačelnik Požarevca

Izložba Marka Gavrilovića

Izložba Marka Gavrilovića

Izložba Marka Gavrilovića

Izložba Marka Gavrilovića

Izložba Mihailo Stošović

Izložba Milomirke Petrović Đokić EGEJ, DUNAV, GRUŽA

Sa otvaranja izložbe EGEJSKI MOZAIK Milomirke Petrović Đokić

Dragana Stevanović i Oliver Stanković - Centralni gradski trg u Požegi

Leposava Miloševic Sibinović Lepa - Izložba pod nazivom Ruho Jagnjeta Božjeg

Leposava Miloševic Sibinović Lepa - Noć muzeja

izložba 2+2=A

izložba 2+2=A

izložba 2+2=A

Aleksandar Vac - Grand Prix 14. Trijenala keramike

Jasmina Pejčić - druga ravnopravna nagrada 14. Trijenala keramike

Miona Savić - druga ravnopravna nagrada 14. Trijenala keramike

Valentina Savić - Otkupna nagrada 14. Trijenala keramike

Velja Vukićević - Otkupna nagrada 14. Trijenala keramike koju dodeljuje Moderna galerija Likovni susret iz Subotice

Iva Kukurić - 14. Trijenale keramike, nagrada ULUPUDS-a

Larisa Ackov - Velika nagrada 13. Trijenala keramike

Vesna Šaula - 14. Trijenale keramike, nagrada za mladog autora

Dejan Prendić - 14. Trijenale keramike, nagrada UPIDIV-a

Ljubica Jocić - nagrada za najbolji rad inspirisan dizajnom na Bijenalu keramike u Faenci, Italija

Svetlana Jovičić- Izložba Đaci i profesori umetnicke skole u Beogradu (1919-1939)

Mladen Tušup - Limit live festival u Domu omladine

Marija Jocić - scenografija za film Skidanje

Izložba Studia S (Dragana Stevanović,d.i.a., Oliver Stanković, d.i.a.)

Izložba Studia S (Dragana Stevanović,d.i.a., Oliver Stanković, d.i.a.)

Izložba Studia S (Dragana Stevanović,d.i.a., Oliver Stanković, d.i.a.)

Izložba Osećam JAPAN / Feeling JAPAN

Sylvia Kovjenić - nagrada na XI Međunarodnoj izložbi Žene slikari 2013 u Majdanpeku

Sanja Jovović - izložba

Rade Marković - izložba Sitnice za odrastanje

Rade Marković - izložba Sitnice za odrastanje

Rade Marković - izložba Sitnice za odrastanje

Mila Gvardiol - rad Ostani

Milomirka Petrović - Afrodita na ostrvu

Milomirka Petrović - Ija

Izložba slika Leposave Lepe Milošević Sibinović Plovidba po pergamentu

Izložba slika Leposave Lepe Milošević Sibinović Nalazi  put kao voda

Izložba slika Miloša Sibinovića Akvarelske vizije

Izložba HAJD'MO U TRAVE, OKOM IL' SKOKOM, autorski projekat likovnog kritičara Vesne Todorović

Izložba HAJD'MO U TRAVE, OKOM IL' SKOKOM, autorski projekat likovnog kritičara Vesne Todorović

Izložba HAJD'MO U TRAVE, OKOM IL' SKOKOM, autorski projekat likovnog kritičara Vesne Todorović

Željka Momirov - izložba BLACK & WHITE u NBKM BLOK Galeriji, photo el gvojos

Ljiljana Petrović - kostimograf u filmovima Krugovi, Falsifikator, Najlepša je moja zemlja

Leposava Milošević Sibinović Lepa - izložba u Galeriji Rezonans, Plovdiv, Bugarska

Miloš Sibinović - izložba u Galeriji Rezonans, Plovdiv, Bugarska

Leposava Milošević Sibinović Lepa i Miloš Sibinović - izložba u Galeriji Rezonans, Plovdiv, Bugarska

Ivana Vasić - dizajn kostima

Nebojša Savović Nes - izložba skulptura