AKTUELNOSTI ČLANOVI

Aktivnosti članova Udruženja

Izložba Svetlane Dingarac Tvrđave i stari gradovi na teritoriji Srbije otvara se u Centru za kulturu Kovin 20. februara 2024. godine u 19.00 sati.

U utorak, 13. februara 2024. godine u 18.00 sati u Klubu RTS-a, zgrada Radio Beograda, ulaz iz Svetogorske, održaće se svečano otvaranje izložbe i projekciju fotografija događaja koje je Dragoljub Zamurović snimao poslednjih tridesetak godina. Fotografije će komentarisati Imre Sabo i Dragoljub Zamurović.

Izložba slika Slobodanke Rakić Šefer otvorena je 08. februara u Galeriji Zavoda, u ulici Rige od Fere broj 4.

Stanko Kostić je dobitnik  Vukove nagrade Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2023. godinu.

Izložba slika Snežane Pešić Rančić i Miloša Dekića Dijalog kontrasta otvorena je 07. februara 2024. godine u Galeriji Studentskog kulturnog centra, Kralja MIlana 48, Beograd.

Izložbom u galeriji SANU Beogradu Sima Lozanić-vitez srpske nauke obeležava se 175 godina od rođenja velikana srpske hemije, naučnika, pedagoga, akademika, diplomate ... Autor izlozbe je prof.dr Snežana Bojović a autor postavke, prostornog i vizuelnog resenja i dizajna izlozbe arhitekta i slikar Ljiljana Radosavljević, grafičko rešenje slikar i dizajner Isidora Ivanović. izložba je otvorena 23.decembra .2023. godine i traje do 25. februara. 2024. godine.

Izložba fotografija Sonje Žugić Međustanje otvorena je u Galeriji Grafički kolektiv 25. januara 2024. godine.

Samostalna izložba Dragice i Nemanje Nikodinovića održana je u Galeriji Grafički kolektiv od 04 do 15. decembra 2023. godine.

Institut za književnost i umetnost u Beogradu organizovao je  Okrugli sto  posvećen slikaru, istoričaru umetnosti, kritičaru i pedagogu  prof. Pavlu Vasiću (1907 —1993)  04. decembra 2023. godine u biblioteci Instituta za književnost i umetnost, Kralјa Milana 2.  Govorili:  Dr Zoja Bojić o Pavlu Vasiću autoru tekstova u Umetničkom pregledu, Dr Mirjana Gligorijević Maksimović o slikaru Pavlu Vasiću, Mr Bojana Popović o knjizi Primenjena umetnost u Srbiji 1900-1978. Prolegomena za istoriju primenjenih umetnosti kod nas Pavla Vasića a izlaganje Draginje Maskareli o pisanju Pavla Vasića o odevanju održano je 13. decembra 2023. u emisiji Zlatni presek Radio Beograda 2.     

Međunarodni naučni skup povodom obeležavanja 100 godina od rođenja akademika Ivana Antića (1923-2023), jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata, profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta, člana Krunskog saveta, dugogodišnjeg aktivnog člana profesionalnih udruženja i jednog od osnivača Inženjerske komore Srbije, svečano je otvoren 04. decembra u Svečanoj sali SANU. Naučni skup posvećen akademiku Antiću, koji će se realizovati u SANU i u prostoru Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, bio je zaokružen promocijom prve monografije o njemu Arhitektonično, arhitekta Ivan Antić Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, kao i izložbom koja sadrži i makete značajnih objekata ovog autora koje su uradili studenti Arhitektonskog fakulteta kao svojevrstan omaž velikanu srpske arhitekture.

O naučnom skupu

Prateći program (980 KB)

U subotu, 25. novembra 2023. godine, Klaudia Šarić-Marić i Goran ORGE Nikolić pod sastavom NeptunKujna, održan je performans, odnosno muzičko-scenski nastup u Ostavinskoj u okviru festivala  IT’S GONNA BE PINK Internacionalni Festival Performans Arta.

Izložba slika Jelene Vragović iz ciklusa Carevo novo odelo svečano je otvorena u okviru programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Zrenjanina 09. novembra 2023. godine. Izložba će trajati do 21. novembra 2023. godine.

O izložbi

Promocija knjige Irene Šentevska Raspevani grad održana je 15. novembra u Kulturnom centru GRAD.

Rajku R. Karišiću će 20. novembra 2023. godine na otvaranju izložbe FORMA 25 u Novom Sadu, biti uručena NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO UPIDIV-a.

Srbiju će na 60. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji koja će se održati od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine predstavlјati projekat Exposition Coloniale, umetnika Aleksandra Denića i kustoskinje Ksenije Samardžije.

Performans NeptunKujne čiji je član Klaudia Šarić-Marić održan je u KC Rakovica, 08. 11.2023. u okviru manifestacije Umetnost performansa. Performans Vinska ludost je scensko-muzički nastup koji izvode dva umetnika. Na događaju Umetnost performansa duo NeptunKujna je osvojio prvo mesto i dodeljena im je plaketa i nagrada.

O performansu

Klaudia Šarić-Marić će nastupiti u Palermu u Italiji, sa plesnom grupom OSSA, 27.10.2023. u okviru festivana Dissidanza 2023.

Izložba Gordana Kaljalović otvara se 09. novembra 2023. godine u 17.00 sati u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Izložba je otvorena do 02. februara 2024.godine.

Izložba fotografija Jovana Marjanova Putevi otvara se 14. novembra 2023. godine u Gradskoj galeriji KC Grad. Izložba traje do 25. novembra 2023. godine.

Izložba fotografija i promocija knjige Imre Saba Kuća na prodaju održana je u Galeriji EnDŽIO Hab 07. novembra 2023. godine.

Izložba fotografija Vukice Mikača otvara se 03. novembra 2023. godine u 19.00 sati u Galeriji Doma kulture, Vatrogasni dom, u Banatskom Brestovcu.

Izložba Marije Ćalić, Vane Urošević i Zorana Todoviča PRIZEMLJEN Beket u Beogradu otvara se 03. novembra 2023. godine u 19.00 sati u Salonu muzeja Grada Beograda.

Izložba fotografija Vojislava Lukovića Božansvena svetlost otvorena je 24. oktobra u Galeriji Plus. Izložba će trajati do 07. novembra 2023. godine.

u Centru za kulturu Vlada Divljan od 23 do 26. oktobra 2023. godine održana je izložba radova doktorskog umetničkog projekta Maje Studen pod nazivom ODEVNI OGLEDI - Uloga kostima u oblikovanju identiteta - prostorna instalacija. Mentor projekta je Milanka Berberović, profesor emeritus.

Izložba fotografija Katarine Radović Kad je vazduh bio čist, a seks prljav održana je u Galeriji Reflektor od 21 do 27. oktobra 2023, godine.

Izložba Jovane Puzović Pet krugova jedna simfonija održana je od 09 do 20. oktobra 2023. godine u Malom likovnom salonu u Novom Sadu.

Izložba slika Mile Gvardiol Quo vadis je otvorena u Modernoj galeriji u Gornjem Milanovcu 19. oktobra 2023. godine.

Izložba Milice Vučković Ofsajd se održana je u Bioskopu Balkan od 13 do 23. oktobra 2023. godine.

Izložba slika Violete Cvetkovske otvorena je 16. oktobra 2023. godine u Galeriji Progres.

Izložba fotografija Milana Živkovića Drugi san - trilogija otvorena je u Galeriji Plus 10. oktobra 2023. godine.

Izložba Željke Momirov Tragovi otvorena je 12. oktobra 2023. godine u Prodajnoj galeriji Beogradi.

Na 29. Bijenalu ilustracije koji se održava u Bratislavi u Slovačkoj Nada Serafimović je dobila Nagradu dečijeg žirija. Na simpozijumu koji je održan u okviru Bijenala učestvovala je Jelena Pavićević.

Otvaranje izložbe slika Tri pogleda na cvet Anamarije Vartabedijan, Dušanke Vartabedijan i Marion Dedić održano je 06. oktobra 2023. godine u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka.

Izložba slika Leposave Milošević Sibinović Čačanske lepotice otvorena je 05. oktobra 2023. godine u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku.

O izložbi

O izložbi, tekst Ljiljane Ćinkul

Izložba fotografija Stanka Kostića Crkve brvnare - čuvari tradicije otvorena je 04. oktobra 2023. godine u Galeriji Nauke i tehnike SANU.

Izložba Valentine Savić Čas domaćinstva otvorena je 06. oktobra 2023. godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Izložba će trajati do 25. oktobra 2023. godine.

Samostalna izložba fotografija Željka Šafara otvorena je 27. septembra 2023. godine u Zemunskoj galeriji Stara kapetanija. Izložba će trajati do 10. oktobra 2023. godine.

Promocija monografije Rajka Karišića povodom obeležavanja 50 godina bavljenja fotografijom održana je 28. septembra 2023. godine u Svečanoj sali gimnazije Žarko Zrenjanin u Vrbasu.

Promocija monografije Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica odžana je uz prateću izložbu slika Vartagrafija 28. septembra 2023. godine u Etnografskom muzeju u Beogradu. Izložba će moći da se pogleda do 04.oktobra 2023. godine. Na promociji su govorili dr Dijana Milašinović Marić, istoričar umetnosti, mr Bojana Popović, savetnica Muzeja primenjene umetnosti, mr Duško Trifunović, grafički dizajner – profesor, Slavomir Vojinović, novinar i publicista i dr. um Anamarija Vartabedijan, slikar i grafički dizajner – urednik monografije.

Ljilјana Subotić je Selektor X Bijenala mozaika koje je otvoreno na Oplencu u Vinogradarevoj kući 23. septembra 2023. godine u sklopu Zadužbine Kralјa Petra Prvog Karađorđevića na Oplencu. Žiri Bijenala: Dragan Relјić, direktor Zadužbine Kralјa Petra Prvog Karađorđevića; Olivera Stanišić, akademski slikar mozaičar. Organizatori Bijenala su Zadužbina Kralјa Petra Prvog Karađorđevića i Fondacija Konras iz Kragujevca.

Otvaranje izložbe slika Godišnja doba Saše Montilja je održano u 18. septembra 2023. godine u Galeriji Nikola Radošević (ulica Delijska br.3).

U UK Parobrod su dodelјene dve ravnopravne prve nagrade Aleksandar Deroko i to: Mariji Ristić za projekat Teorija ilustracije, koji obuhvata izložbe Geto: Sve, sve ali zanat održane u Muzeju primenjene umetnosti, uz prateću publikaciju i Epska ilustracija. 100 godina od prvog izdanja knjige Srpske narodne junačke pesme, održane u UK  Parobrod 2022. godine, i Snežani Lazić i Jeleni Mitrović Kocev, autorkama kataloga i izložbe, pod nazivom Arhitektonska kultura međuratnog Beograda iz tehničke dokumentacije Istorijskog arhiva Beograda, održane u Etnografskom muzeju u Beogradu 2022. godine.

Izložba fotografija Rajka Karišića Pogledi ispod oblaka otvorena je 01. septembra 2023. godine u Kuli na Gardošu.

Samostalna izložba fotografija Bojana Bojanića Ljubimci održava se od 30. avgusta do 08. septembra 2023. godine u Galeriji Akademija 28.

U Kulturnom centru Vojvodine Miloš Crnjanski u Novom Sadu 17. avgusta 2023. godine otvorena je 60. samostalna izložba umetničkih radova Vlade Nјaradija iz privatne kolekcije Đure Popovića. Na izložbi je predstavlјeno dvadesetak radova iz različitih umetnikovih ciklusa i faza koji su nastajali od 1975. do 2022. godine. Nјaradi je i prvi dobitnik najveće Nacionalne nagrade na svetu za likovnu umetnost Pro Arte Ruthenorum za 2021. godinu koju dodelјuje Svetsko veće Rusina, Fondacija Ivana Manajla i lokalna samouprava u mestu Vac u Mađarskoj, povom čega je organizovana i ova izložba.

Biografija Vlade Njaradija

Izložba filmskih fotografija Jaše Josimovića Iza kamere otvorena je 25. avgusta 2023. godine u Gradskoj Galeriji Arilje. Izložba je trajala do 02. septembra 2023. godine.

O izložbi

Izložba slika Nevene Mišković Bošković O sanjarima i lutalicama održava se od 21. avgusta do 04. septembra 2023. godine u Galeriji ATRIJUM, Biblioteka grada Beograda.

O izložbi

Biografija Nevene Mišković Bošković

Na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji, koji se održava od 20. aprila do 26. novembra 2023. godine, u crnogorskom paviljonu Branislav Strugar je izložio 24 fotografije sa temom pejzaža Crne Gore.

Izložba slika i dizajna knjiga Miodraga Vartabedijana Varte i promocija monografije Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica održava se u Muzeju grada Beograda – Muzej Mladenovca od 23. avgusta do 10. septembra 2023. godine. Na promociji su govorili Radiša Marinković, istoričar umetnosti, Slavomir Vojinović, novinar i publicista, dr. um Anamarija Vartabedijan, slikar i grafički dizajner – autor monografije i Velibor Katić, kustos Muzeja Mladenovca.

O izložbi

Ljubiša Tešić je na Sedmom internacionalnom festivalu turističkog i ekološkog filma u Vrmdži dobio nagradu za produkciju u kategoriji najboljeg turističkog filma za film Vino i loza u šumadiji.

Promocija knjige BRANISLAV STRUGAR fotografske ekspresije  održana je 04. jula u Nimu (Francuska). Na poziv Jacques Rouquette, osnivača međunarodnog udruženja fotografa pod nazivom HORIZONS COLLECTIF, u Arlesu je tokom tradicionalnog festivala fotografije, od 03. do 08. jula 2023. boravio Branislav Strugar. Posle promocije monografije Strugar je održao masterklas za članove HORIZONS COLECTIFFa.

U Galeriji JU Narodnog univerziteta Vranje 14. jula 2023. godine otvorena je izložba meksičkih grafičara autorke mr Leposave Milošević Sibinović pod nazivom Grafička vizija 7.

O izložbi

Osnivač studija Art and Visual Production  Snežana Trstenjak Vasilijana, reditelј i animator, član ULUPUDUS-a i ASIFA-e, pokrenula je projekat VETERANI SRPSKE ANIMACIJE kao program koji predstavlјa prikuplјanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštitu i očuvanje arhivske građe- animiranih filmova velikana našeg filma, i prezentovanje radova ali i samih autora publici u okviru Programa Art and Visual Production -a i MM festa. Prva izložba sa tribinom i konferencijom za novinare, u okviru koje se zvanično pokrenuo projekat Veterani animacije, je bila 2021 godine u KOMBANK arena u Beogradu. Druga izložba sa tribinom u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu. Povodom 100 godina animacije u Srbiji, treća po redu izložba, 2023 godine, odvijaće se u Beogradu u Maloj Galeriji ULUPUDS-a Uzun Mirkova 12, a četvrta na Međunarodnom festivalu autorskog filma u Sremskim Karlovcima.

Biografija Snežane Vasilijana Trstenjak

O izložbi Snežane Vasilijana Trstenjak (410 KB)

Izložba fotografija Branimira Karanovića Novi Kvadrati otvorena je 07. jula 2023. godineu Foto Galeriji Plus, u palati Beograđanka ulaz za IDEU.

Izložba Dušana Gavele 1939-1999, Jelene Gavela i Džoje Ratković-Gavela otvorena je 08. jula 2023. godine u Velikoj galeriji Doma vojske Srbije. Izložba je trajala do 30. jula 2023. godine. Izložbu su otvorili, Matija Bećković i Nikola Kusovac. Izloženi radovi su slike, crteži i akvareli. Naziv je izložbe je Trolist -triptih.

Svečano otvaranje izložbe Ivana Grlića DUNAV, MOJA PRIČA održano je u Galeriji Moderne Umetnosti u Golupcu i na dunavskoj terasi kod gradskog parka u Golupcu 28. juna 2023. godine. Izložba je bila otvorena od 28. juna do 12. jula 2023. godine.

Izložba fotografija Aleksandra Kelića Carpe Diem održana je u Gradskoj galeriji u Užicu.

Izložba Daliborke Đurić Avatarizacija otvorena je 08. juna 2023. godine u Muzeju primenjene umetnosti. Izložbu je otvorila Svetlana Jovičić, istoričarka umetnosti.

RE-KOD Umetničko-interaktivna izložba, Odsek Kostim – FPU, mentorka mr Ljilјana Petrović, red. prof, FPU, otvorena je 30. maja 2023. godine u Etnografskom muzeju u Beogradu. Izložba je trajala do 24. juna 2023. godine.

Promocija slika, proze i poezije Dace Mar održana je 27. maja 2023. godine u Kući Đure Jakšića.

Modni performans Jelene Zlatković Veličković Fashion moment održana je 27. maja 2023. godine u Belgrade design district, Čumićevo sokaće.

Petar Vujošević je autor izložbe mozaika Tkanje kamenom koja je otvorena 01. juna 2023. godine u Manakovoj kući.

O izložbi

Izložba fotografija Tomislava Peterneka Fotografijom kroz život otvorena je 22. maja 2023. godine u Kuli na Gardošu.

Vizuelna umetnica iz Beograda Mila Gvardiol je 12.5.2023. godine otvorila svoju 38. samostalnu izložbu slika pod nazivom Quo vadis? u Galeriji Sreten Stojanović u Prijedoru u Bosni i Hercegovini. Serija slika Quo vadis? obuhvata slike velikih formata rađenih u tehnici akrila na platnu. Inspiraciju za ovu seriju Mila pronalazi u arhitektonskom elementu stepenice.

O izložbi    

Samostalne izložbe skulptura Aleksandra Leka Lekoviti univerzum otvorena je, 09. maja 2023. godine u UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a u Beogradu. 

Godišnja nagrada Društva konzervatora Srbije dodeljena je  arhitekti Borjani Šuvaković za koncept, postavku i realizaciju izložbe  Gračanica – sjaj umetnosti u doba kralja Milutina ( galerija SANU 21.12.2022-26.022023.).
Nagrada je uručena 07. aprila 2023. godine u Narodnom muzeju povodom dana Društva.

Izložba slika Dragane Bojić Vremenski kontinuum otvorena je 27. aprila 2023. godine u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu.

Promocija knjige Zorana Borenovića održana je 27. aprila 2023. godine u Experience centru, Bulevar Mihajla Pupina 10 z.

Izložba Pejzaži vibrirajućih struna Vlada Njaradija otvorena je 10. aprila 2023. godine i traje do 21. aprila 2023 godine u Galeriji Mali likovni salon, Kulturnog centra Novi Sad u Novom Sadu.

Izložba Vladimira Kovača Apsurdizam otvorena je 04. aprila 2023. godine u centru za kulturu u Kovinu. Izložba je trajala do 16. aprila 2023. godine.

Izložba Siniše Vlajkovića Heterotipije otvorena je 04. aprila 2023. godine u centru za kulturu u Kovinu. Izložba je trajala do 16. aprila 2023. godine.

Samostalna izložba Klaudie Šarić Marić Od nebrige do brige otvorena je 06. aprila 2023. godine u Centru za kulturu Rakovica.

O izložbi

Izložba fotografija Dragana Babovića Terapija kadra otvorena je 07. aprila 2023. godine u Galeriji Doma kulture Vatrogasni dom u Banatskom Brestovcu.

Ovogodišnja nagrada Momo Kapor za likovnu umetnost pripala je slikarki Snežani Petrović. Nagrada je uručena na svečanoj ceremoniji u ponedeljak, 10. aprila sa početkom u Skupštini grada Beograda.

Opširnije o Nagradi Momo Kapor

U sredu, 29.03.2023. godine u Savremenoj gradskoj galeriji Centra za kulturu opštine Aranđelovac otvorena je samostalna izložba slika Mile Gvardiol pod nazivom Arhitektonske varijacije

Izložba fotografija Branislava Strugara Forme kao koncept otvorena je 20. marta 2023. godine u Galeriji Grafički kolektiv.

Samostalna izložba fotografija Ljubiše Tešića Akvareli iz vazduha otvorena je 23. marta 2023. godine u Galeriji Opovo.

Otvaranje izložbe Obala Tatjane Trajković  održano je u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju 17. marta 2023. godine.

Izložba OMNIBUS: IZOLACIJA Ivane Ivković, Ivane Popov i Snežane Nene Skoko održana je u Likovnoj galeriji, Knez Mihailova 6, od 16. marta do 22. aprila 2023. godine.

Otvaranje izložbe fotografija Tine Marić Oda ženi održano je 03. marta u Silosima. Izložba je trajala do 19. marta 2023. godine. Postavka pod nazivom Oda ženi je deo privatne kolekcije autorke, izbor od 20 radova nastalih od 2018. do danas.

Izložba Madlene Dašić Eye Candy otvorena je 17. marta 2023. godine u Kulturnom Centru Dorćol.

Izložba Gordane Kaljalović i Branke Pavlović Slobodan let M. Magazinović otvorena je u Bioskopu Balkan 07. marta 2023. godine.

Otvaranje izložbe crteža i digitalne grafike ANE MARINOVIĆ LICA, AUTOPORTRETI I PORTRETI ŽENA održano je 02. marta 2023. godine u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra Beograd. Izložba je trajala do 13. marta 2023. godine.

O izložbi

Godišnju nagradu Društva konzervatora Srbije za 2022. godinu dobio je autorski tim izložbe Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralјa Milutina koji čine Aleksandra Davidov Temerinski, istoričar umetnosti savetnik iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd i Borjana Šuvaković, arhitekta i dizajner postavke.

Izložba fotografija Aleksandra Radoša i Stojana Radoša (1922-1999) Otac i sin otvorena je u Galeriji 73, 23. februara 2023. godine. Izložba je trajala do 07. marta 2023. godine.

Samostalna izložba slika Izgubljena reč, autorke Ivane Davidović Ivezić otvorena je 23. februara 2023. godine u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka.

U galeriji foajea Kulturnog centra u Pančevu je otvorena samostalna izložba fotografija Rajka Karišića POGLEDI ISPOD OBLAKA - KAD PRIRODA SLIKA na kojoj je predstavlјeno 60 kolor fotografija snimlјenih malom bezpilotnom letilicom - dronom.

Borjana Šuvaković je autor postavke izložbe Gračanica – sjaj umetnosti u doba kralja Milutina koja je održana u Galeriji SANU od 21. decembra. 2022. godine do 26. februara 2023. godine. Autorka izložbe je Aleksandra Davidov Temerinski, grafički dizajn na izložbi uradio je Zoran Borenović, a video produkciju Ljubiša Tešić, 3d model i animacija Luka Stijović i Vid Savić.

Izložba fotografija Portreti savremenika olovkom i objektivom Rajko Karišić otvorena je 07. februara u Kulturnom centru Novog Sada. Izložba je trajala do 20. februara 2023. godine.

Izložba fotografija Trag u vremenu - Moć prošlog trenutka Zorana Jovanovića Mačka održana je od 31. januara do 12. februara 2023. godine u Konaku Kneginje Ljubice.

Samostalna izložba slika (43. po redu) Ekologija svakidašnjeg Vesne Karakaš održana je od 23 do 29. januara 2023. godine u Galeriji Gradske opštine Vračar.

Vukici Mikača je 14. januara 2023. godine u hotelu Njujorker u Njujorku Fondacija Nikola Tesla iz Filadelfije dodelila priznanja NIKOLA TESLA AWARD za nauku, dostignuća, širenje Teslinog duha i umetnost koja će od ove godine nositi ime GORDANA LONCHAR ART AWARD FOR MANAGEMENT.

Marija Ristić dobila nagradu Likovni život za najuspešnijeg istoričara umetnosti u 2022. godini Opširnije: https://youtu.be/mcvGt3XYslI

Ljiljana Bursać je na međunarodnom konkursu Umetnost za novu nenasilnu kulturu mira dobila posebno priznanje žirija koje dodeljuje Fondacija Matica mira iz Novo Sada.

Samostalna izložba pejzaža Predeli nade i destrukcije Anamarije Vartabedijan održana je u Gradskoj galeriji Milan Tucović, Sportsko kulturnog centra u Požegi od 12 do 27. januara 2023. godine.

O izložbi

Promocija knjige STRIPOTERAPIJA autorke i ilustratorke Ane Petrović održana je 27. decembra u Parobrodu.

Knjig o grupi ŠKART BUILDING HUMAN RELATIONS THROUGH ART, autorke Sede Yildiz (uz tekstove Zdenke Badovinac, Branislava Dimitrijevića i Milice Pekić), koju je izdao Onomatopee, Eindhoven, Holandija, dobila je VOLUMES Award 2022 na međunarodnom sajmu nezavisnih i umetničkih izdavača Zentralwäscherei u Cirihu.

U Galeriji Beti Ford (Zetska 2, Beograd) 13. decembra 2022. godine otvorena je samostalna izložba slika Damjana Pavlovića pod nazivom KVADRATI. Postavka je trajala do 25. decembra 2022. godine.

Izložba rukopisnog prepisa Svetozara Pajića Dijaka MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE KOVILJSKI PREPIS otvorena je 21. decembra u Istorijskom arhivu grada Novog Sada.

Izložba Humans fotografa Nemanje Maraša otvorena je 11. decembra u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

O izložbi

Izložba fotografija portreta Patrijarha Pavla autora Rajka Karišića otvorena je 19. novembra 2022. godine u Galeriji Doma kulture u Čačku u okviru manifestacije Dani Patrijarha Pavla.

Promocija knjige o grupi ŠKART BUILDING HUMAN RELATIONS THROUGH ART, Škart collective (Belgrade) održana je 19. novembra 2022. godineu CZKD. Knjiga o grupi ŠKART je nominovana za Volumes Award 2022.

Izložba fotografija Sonje Žugić Nostalgija otvorena je 02. novembra 2022. godine u Prodajnoj galeriji, Kosančićev cenac 19.

U Galeriji Platoneum (galerija Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti - SANU u Novom Sadu) 03. novembra 2022. godine otvorena je trideset šesta samostalna izložba slika prof. dr Mile Gvardiol pod nazivom Quo vadis?. Postavka je trajala do 17. novembra 2022. godine. Izložbu su otvorili akademski slikar Ljubomir Vučinić i autorka.

Izložba fotografija Marija Leone Bralića Pleme Janomami, El Gvojosa Jazz skrivalice, i Paralele Miloša Cvetkovića i Andrije Isakovića otvorena je 01. novembra 2022. godine u Centru za kulturu u Kovinu. Izložba je trajala do 14. novembra 2022. godine.

Predavačko-prezentacioni i tribinski program ILUSTRACIJA U FILMU, autora projekta, istoričara umetnosti Marije Ristić održan je 03. novembra 2022. u Velikoj Sali SKC Beograd. Autorska izložba u okviru istoimenog projekta održala se u Srećnoj galeriji SKC-a u periodu od 03 do 14. novembra 2022. godine.

dr um. Marija Sibinović zastupnica projekta MEMENTO MORI i selektorka za Srbiju. Autori projekta: Víktor Ríos i Eduardo Lara. Koordinacija: kolektiv Put bez ograničenja / Savremena grafika (Sin Rumbo Fijo/Gráfica Contemporánea).

O projektu

Izložba Katarine Pavlović Sasvim lično održana je u Malom likovnom salonu Kulturnog Centra u Novom Sadu od 17 do 28. oktobra 2022. godine.

Otvaranje samostalne izložbe Tanje Ličina MOMENTO MORI Obrisi stvarnosti održano je u galeriji Stara Kapetanija 19. oktobra 2022. godine.

Predstavlјanje monografije i mini izložba Fotografske ekspresije, Branislava Strugara održano je 11. oktobra 2022. godine u zgradi Radio Beograda, Hilandarska 2.

Izložba fotografija Želјka Đurića inspirisanih pesmom Ivana Lalića Smederevootvorena je 13. oktobra 2022. godine u hou Centra za Kulturu Smederevo.

Pozivnica (780 KB)

Umetnički savet Galerije Centra za kulturu Kovin dodelio je priznanje Rajku Karišiću za najbolju izložbu održanu između 35. i 36. Oktobarskog salona.

Izložba Poprečni presek vajara Ivana Gračnera otvorena je 04. oktobra, u Galeriji Kuće legata, u ulici Kneza Mihaila 46. Izložbu je otvorio Savo Popović, novinar i umetnički kritičar, a radovi Ivana Gračnera su se mogli pogledati do 18. oktobra 2022. godine.

Izložba keramike Aleksandra Vaca Slojevi otvorena je 06. oktobra 2022. godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Izložba je trajala do 25. okotobra 2022. godine.

Otvaranje samostalne izložbe slika Izgublјena reč Ivane Davidović Ivezić održano je 16.09.2022. godine u galeriji Čedomir Krstić u Pirotu. Izložba je trajala do 05.10.2022. godine.

Biografija Ivane Davidović Ivezić

Izložba fotografija Stanka Kostića Narodni neimari Srbije – rukom, po meri održana je od 15. septembra do 01. oktobra  2022. godine u Galerija nauke i tehnike SANU.

O izložbi

Izložba fotografija Rajka Karišića održana je od 13. septembra do 02. oktobra 2022. godine u Galeriji UPIDIV-a FORMA u Novom Sadu.

Izložba fotografija Aleksandra Kelića Fake life održana je u Galeriji Milorada Bate Mihailovića od 19. septembra do 02. oktobra 2022. godine.

Promocija monografije Slobodana Danka Selinkića Paviljon Serbia u Rimu 1911. - Moderna arhitektura i rana ideja jugoslovenstva održana je 12. septembra 2022. godine u Kulturnom centru Magacin, Kraljevića Marka 4-8.

Snežana Vasilijana Trstenjak je bila direktor u okviru Medjunarodnog festivala animiranog filma za decu i omladinu MultiMost fest koji je održan u Sremskim karlovcima i Novom Sadu od 30 septembra do 02. oktobra 2022. godine. Od 1080 pristiglih animiranih filmova iz 83 zemlje sveta odabrano je 110 na temu poštovanja, ljubavi, prijateljstvu porodice i tradicije. Filmovi se mogu pogledati na sajtu festivala MMfest.rs.

Biografija Snežane Vasilijana Trstenjak

Izložba fotografija Milana Živkovića Drugi san - Fotografije 1985-2015 održana je u Likovnoj galeriji Centra za promociju savremenih umetnosti u Beogradu od 06 do 20. septembra 2022. godine.

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, multimedijalna umetnica Milana Lana Paunović, 01. avgusta 2022. godine otvorila je svoju 14. samostalnu izlozbu pod nazivom FOTOGRAFIJA - ZAUSTAVLJENI PERFORMANS. Ova izlozba je nagrada Kulturnog centra Zrenjanin, za Milanin prvonagradjen rad DECA NOVOG RATA, na prošlogodisnjem internacionalnom konkursu 30X30, USPELA / NEUSPELA CIVILIZAZIJA.

Dragica Daca Marković je 30.07.2022. godine održala samostalnu izložbu u Mojkovcu u Crnoj Gori i učestvovala je na međunarodnom Mojkovačkom festivalu poezije.

Samostalna izložba konceptualnog nakita, Jedno lice i crtice  Tamare Zečević, člana Vajarske sekcije, otvorena je 19. 07. 2022. godine u galeriji Centra za kulturu Kovin. Izložba je trajala do 01. 08. 2022. godine.

Izložba skulptura i slika vajara Radeta Markovića Tragovi u pesku otvorena je 12. jula 2022. godine u u Galeriji Kuće legata, Kneza Mihaila 46.

Izložba fotografija Đorđa Odanovića održana je u Galeriji Principalј u Rjeci, Hrvatska, od 12 do 27. jula 2022. Naziv izložbe je RGB Pestum / RGB Paestum.

Izložba fotografija Milana Živkovića Drugi san / REM otvorena je 08. jula 2022. godine u Galeriji BLOK. Izložba je trajala do 20. jula 2022. godine.

Izložba Jugoslava Vlahovića BIBLIOTHECA MORTALIS / JUGOSLAV VLAHOVIĆ Motiv knjige na grobljima Srbije i Evrope otvorena je 05. jula 2022. godine u Narodnoj biblioteci Srbije.

Retrospektivna izložba fotografija Branislava Strugara održana je od 08. juna do 13. jula 2022. godine u fotografskoj galeriji F64 u Podgorici, Crna Gora.

Izložba fotografija Fadila Šarkija Retrospektiva otvorena je u Centru za kulturu u Kovinu 28. juna 2022. godine. Izložba je trajala do 11. jula 2022. godine.

Samostalna izložba Zorice Todorović Organizovani potezi otvorena je 25. juna 2022. godine u Galeriji Božidarac. Izložba je trajala do 06. jula 2022. godine.

O izložbi

Biografija Zorice Todorović

Izložba Bogdana Maksimovića Non Sequitur otvorena je 14. juna 2022. godine u KC Magacin, Kraljevića Marka 8, Beograd.

Izložba mozaika Anatomija kocke Olivere Stanišić Štrbac otvorena je 16. juna 2022. godine u Gradskoj galeriji Mostovi balkana u Kragujevcu.

Izložba Tatjane Jelić i Predraga Cerovića Finale touch održana je u Galeriji SKC-a.
Opširnije: https://www.skc.org.rs/tatjana-jeli%C4%87-i-predrag-cerovi%C4%87-finale-touch.html

Izložba Katarine Ljubinković Zorkić Kimono za poneti održana je od 06 do 18. juna 2022. godine u Asocijaciji likovnih umetnika u Zrenjaninu.

U utorak, 31. maja 2022. godine u Galeriji Centra za kulturu Kovin u otvorena je samostalna izložba fotografija Rajka Karišića iz ciklusa fotografija: HILANDAR - SAVREMENICI i POGLED ODOZGO, a u povodu dobijanja Sretenjskog odlikovanja - Srebrne medalјe za zasluge u oblasti umetnosti - umetničke fotografije. Izložba je trajala do 12. juna 2022. godine.

U utorak, 24. maja, 2022- godine u Galeriji SANU otvorena je izložba Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta, autora prof. dr Marte Vukotić Lazar i mr Bojana Kovačevića.
Opširnije: https://www.sanu.ac.rs/izlozba-nikola-dobrovic-pod-zastavama-modernih-pokreta/

Izložba Mosaic image - mozaici, slike i objekti autora Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića i promocija knjige Mozaik u Srbiji 1950-2015 autora Olivere Gavrić Pavić održana je 14. maja 2022. godine u Muzeju Hajduk Veljka.

Pobednički italijanski trkački solarni automobil Emilia 4 je premijerno predstavljen  srpskoj publici na otvaranju Salona automobila u Beogradu (Eco BG Car Show 2022) u sredu, 11. maja (13-20 sati)  Novinarski dan, četvrtak, 12.  maja (10-20 sati)  i petak 13. maja  (10-15 sati) u Hali 1 Beogradskog sajma, na izložbenom štandu Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.  Automobil je dizajnirao višestruko nagrađivani industrijski dizajner  prof. dr Marko Luković.

Marko Luković - Italijanski trkački solarni automobil Emilia 4 na Salonu automobila u Beogradu (900 KB)

Izložba fotografija Vlade Milinkovića Prolazne relacije otvorena je 11. maja 2022. godine u Galeriji Doma kulture, Vatrogasni dom, u Banatskom Brestovcu.

Pozivnica 300 (KB)

Izložba umetničkih fotografija Zemun iz tri ugla autora Slobodana Bibića, Đorđa Čubrila i Aleksandra Antića otvorena je 05. maja 2022. u galeriji ATELjE ČUBRILO, Zemun, Kula na Gardošu.

Pozivnica (62 KB)

U četvrtak, 05. maja 2022. godine u galeriji X VITAMIN, u Resavskoj ulici broj 19, otvorena je samostalna izložba Dejane Vučićević pod nazivom Izmišljam se.  Opširnije: https://mailchi.mp/16630df0fa17/izmiljam-se-samostalna-izloba-dejane-vuievi?e=190f03f644

Izložba fotografija Aleksandre Leković Prekid stvarnosti otvorena je 15. aprila u Galeriji doma kulture Vatrogasni dom u Banatskom Brestovcu.

Izložba fotografija Palete Katarine Radović održana je od 13. aprila do 29. maja 2022. godine u Spazju Kreativ, Valeta, Malta. Projekat Palete, rezultat autorkinog boravka na umetničkoj rezidenciji Spazju Kreattiv na Malti 2019. godine, je studija o identitetu Malte – male, gusto naseljene i multikulturalne zemlje, viđene kroz hranu (pripremu, prezentaciju i konzumaciju), i predstavljen u formi fotografija i tekstova.

Izložba Mile Gvardiol Quo vadis? otvоrena је 01. 04. 2022. godine u Galeriji Terra u Kikindi. Izložba je trajala do 22. 04. 2022. godine.

Likovni umetnik fotografije,  Vukica Mikača, među  prvim  je   laureatima nagrade  MEDALJON   ČASTI  NADEŽDA  PETROVIĆ  ZA  UMETNOST. Nagradu je ustanovio  Centar za međunarodnu saradnju  i Diplomatski bilten.

U Novom Bečeju u Galeriji SELO Doma kulture opštine Novi Bečej otvorena je izložba fotografija Pogledi ispod oblaka - kad priroda slika autora Rajka R. Karišića. U Galeriji SELO predstavlјeno je 66 fotografija iz ovog ciklusa nastalog snimanjem pomoću male bespilotne letilice - dronom. Prisutne lјubitelјe fotografije pozdravila je, u ime domaćina, Edit Zerebenji Tenji, dok je o izloženim fotografijama govorio sam autor. Izložba je bila otvorena do 20. aprila ove godine.

Izložba fotografija Miroslava Predojevića Takav život održana je od 24. marta do 08. aprila u Gradskoj galeriji u Užicu.

Izložba fotografija Drugi san / REM Milana Živkovića održana je od 17 do 31. marta u Narodnom univerzitetu u Trsteniku.

Izložba Snovi u kamenu Nebojše Savovića Nesa i Bisenije Tereščenko otvorena je 11. marta 2022. godine u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku.

Izložba ikona i zidnih slika Lice svetlosti Jelene i Dejana Nedeljkova održana je u Galeriji Kuća Đure jakšića od 16 do 30. marta 2022. godine.

U Udruženju književnika Srbije Rajku Karišiću, članu Sekcije umetničke fotografije ULUPUDS-a, je uručena ZLATNA PLAKETA UDRUŽENJA KNјIŽEVNIKA SRBIJE za ostvareni doprinos unapređenju rada i ugleda UKS

Promocija knjige i izložba ilustracija Nade Serafimović otvorena je u UK Parobrod 07. marta 2022. godine.

Izložba Igra materije i duha Milanke Berberović održana je u Galeriji RTS-a od 08. marta do 01. aprila 2022. godine.

Izložba ilustracija Senke Vlahović iz knjige Antologija budućih snova: knjiga umetnika, koju je sama autorka napisala, ilustrovala i dizajnirala, otvorena je 24. februara 2022. godine u Izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Izložba je bila otvorena do 08. marta 2022. godine. Knjiga je objavljena u izdanju Banatskog kulturnog centra 2021. godine, a izložba je u oktobru iste godine otvorena u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu. 

Trideset četvrta samostalna izložba slika Mile Gvardiol pod nazivom Quo vadis? otvorena je 22. 02. 2022. godine u Likovnom salonu Doma kulture Čačak (Trg narodnog iustanka 2, Čačak). Postavka je trajala do 15.03.2022. godine.

Izložba fotografija Vojislava Lukovića Božanstvena svetlost održana je od 24. februara do 17. marta 2022. godine u Galeriji Kulturnog centra u Kruševcu.

Predstavlјanje foto-monografije Siniše Vlajkovića ANAHRONIKE 1995–2020 održano je 10. februara 2022. godine ti u Galeriji ARTGET, Trg Republike 5/I. Govorili: Srđan Velјović i Siniša Vlajković, Moderatorka: Vesna Danilović

Otvaranje izložbe fotografija Marije Zindović Framed održano je 28. januara 2022. godineu Galeriji Trag.

Dejan S . Bogojević, slikar i multimedijalni umetnik, nagrađivan u Kanadi i Americi priredio je izložbu  fotografija nastalih na Krfu, Njujorku, Avali, pod nazivom POGLED U NEBO, u novobeogradskoj  galeriji BLOK, Jurija Gagarina br. 221. Izložba je trajala do 02. februara 2022. godine.

Rajko Karišić, umetnički fotograf,  je postao redovan član MATICE SRPSKE; Na otvorenom 24. Novogodišnjem sremskokarlovačkom novogodišnjem likovnom Salonu 2022. po oceni stružnog Žirija, kojem je predsedavao Mile Ignjatović, istoričar umetnosti i viši kustos, Rajku Karišiću su dodeljene dve nagrade i Zahvalnica; U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci 24.01.2022. godine otvara se izložba fotografija Rajka Karišića. Izložba traje do 21. 02. 2022. godine. Izložbu će otvoriti Dušan Milovanović istoričar i publicista (član ULUPUDSD-a) iz Beograda.

Samostalna izložba fotografija Milice Mrvić Za uspomenu i dugo sećanje otvorena je 14. januara 2022. godine u galeriji Artget.

Petar Vujošević i dr Zoja Bojić učestvovali na Beogradskom festivalu mozaika III koji se održao u Kuća legati, Kneza Mihaila 46, Beograd.

Prateći program

U novobeogradskoj, BLOK galeriji, 30. decembra otvorena je izložba fotografija Vukice Mikača, posvećena  petnaestogodišnjici smrti  kompozitorke  Ksenije Zečević. Izložba je trajala do 19. januara 2022. godine.

Izložba fotografija Moja Srbija autora Stanka Kostića otvorena je 28. decembra u Maloj Galeriji RTS-a.

Otvaranje izložbe LAKI - 44 stripa u 4 slike o Srećnom čoveku, JUGOSLAVA VLAHOVIĆA i promocija knjige, održano je 27. decembra 2021. godine.   

Izložba Dijane Morales Galisija, autorski projekat međunarodne saradnje Leposave Milošević Sibinović, otvorena je 22. decembra 2021. godine u Bibliotekci grada Beograda.

Goran Sivački, član Sekcije umetničke fotografije ULUPUDS-a, je dobio godišnju nagradu Udruženja novinara Srbije za Foto - reportažu.
Opširnije:  https://www.uns.org.rs/desk/UNS-news/124369/nagrade-uns-a-za-zivotno-delo-andjelki-mali-i-djordju-jevticu-za-reportazu-goranu-sivackom.html

Оtvaranje izložbe Doktorskog umetničkog projekta mr Marka Lukovića održano je 07. decembra 2021. u 18.00 sati u Galeriji Vodolija, Kosančićev venac 29, zgrada Fakulteta primenjenih umetnosti i Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu. Tema Doktorskog umetničkog projekta je STILSKO OBLIKOVANJE U USLOVIMA STROGIH FUNKCIONALNO-TEHNIČKIH ZAHTEVA NA PRIMERU DIZAJNA TAKMIČARSKOG SOLARNOG AUTOMOBILA U KATEGORIJI KRUZER.

Izložba Lidije Živković i Darka Kuzmanovića Tišina otvorena je 25. novembra u Srećnoj galeriji SKC, ulica Kralja Milana 48 u Beogradu.

Izložba Ljiljane Bursać Prazna obećanja i moć pojedinca otvorena je 19. novembra 2021. godine u Galeriji FSU. Izložba je trajala do 03. decembra 2021. godine.

Izložba slika i crteža Dejana Babovića Tragovi na duši otvorena je 10. novembra 2021. godine u Galeriji 73.

Doktorska izložba Dragice Nikodinović Zapis Cvetnog trga, se održala u Galeriji opštine Vračar, Njegoševa 77, Beograd, u periodu od 01 do 08. novembra 2021, godine.

Izložba ilustracija Senke Vlahović iz knjige Antologija budućih snova: knjiga umetnika, koju je sama autorka napisala, ilustrovala i dizajnirala, održana je u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu u periodu od 14. do 30. oktobra 2021. godine.

Bojana Dimitrijević je umetnički direktor projekta druge srpsko/grčke umetničke kolonije, na kojoj je učestvovalo osam članova ULUPUDS-a. Otvaranje izložbe učesnika kolonije je održano 08. oktobra 2021. godine u foajeu velike dvorane Doma omladine u Beogradu.

Dragica Daca Marković održala izložbu slika Poezija na platnima u Modernoj galeriji Jovo Ivanović u Budvi.

Čedomila Marinković je dobitnik nagrade Neven za 2020. godinu, u kategoriji popularna nauka. Nagradu je dobila za knjigu Jevreji u Beogradu, izdavač Kreativni centar. Dodela nagrade je održana 07. oktobra u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Izložba fotografija Katarine Radović održana je u Galeriji fotografije Fotokluba Split. Izložba je trajala do 29. septembra 2021. godine.

Rad Klaudie Šarić Marić, stvoren zajedničkom idejom i radom sa koleginicom Janom Stojaković, članicom ULUS-a, je prihvaćen od konkursne komisije za izložbu ANTINOMIJE-AUTONOMIJE i bio je izloženi na nekoliko lokacija u gradu. Prvo izlaganje je održano 20. septembra 2021. godine ispred Skupštine Republike Srbije od 14.00 do 18.00 sati. Više o izložbi na sajtu ULUS-a https://ulus.rs/blog/antinomije-%e2%88%9e-autonomije-2/ i o izlaganjima https://ulus.rs/blog/umetnici-prosjaci-jana-stojakovic-i-klaudija-saric-maric/ .

El Gvojos učestvovao na grupnoj izložbi članova foto grupe F 5, 6 koja je otvorena 17. septembra 2021. godine u Maloj Galeriji u Aranđelovcu.

Otvaranje izložbe slika (ulja na platnu) Tamare Simić Vasić, pod nazivom TREN, održano je u Galeriji UK Parobrod, ul. Kapetan Mišina 6a, I sprat, u sredu 22. septembra 2021.. godine. Izložba je trajala do 29. septembra 2021. godine.

Otvaranje izložbe slika (akril na platnu) Snežane Nene Đukanović, pod nazivom PLODOVI održano je u Galeriji UK Parobrod, ul. Kapetan Mišina 6a, I sprat, u sredu 22. septembra 2021. godine. Izložba je trajala do 29. septembra 2021. godine.

Izložba i doktorski umetnički projekat Milice Vučković Kada kažeš umetnost, na šta tačno misliš održani su od 11 do 18. septembra 2021. godine u Muzeju primenjene umetnosti. Opširnije o izložbi:
https://mpu.rs/izlozbe/milica-vuckovic-kada-kazes-umetnost-na-sta-tacno-mislis/

Izložba Ljubiše Brkovića Pečat mog vremena - 50 godina umetničkog rada održana je od 14. septambra do 03. oktobra 2021. godine u Paviljonu u Tvrđavi.

Samostalna izložba Danijele Paracki HARMONIJA KNJIGE otvorena je u petak, 17. septembra 2021. godine u 19.00 sati u Rančićevoj kući, Galerija Centra za kulturu Grocka.

Samostalna izložba Antimaterija, keramičarke i vanredne profesorke na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, dr um. Ljubice Jocić Knežević održana je u Salonu Muzeja primenjene umetnosti od 04 do 28. septembra 2021. godine. Kustoskinja izložbe je Jelena Popović.

Izložba fotografija Marije Ćalić otvorena je 02. septembra 2021. godine u Galeriji X VITAMIN Studentski trg 11.

Lepi Milošević Sibinović je 06. avgusta 2021. godine dodeljena nagrada na jubilarnoj XXX  izložbi malog formata u Kulturnom centru u Šapcu. Na izložbi učestvovalii Miloš Sibinović i Marija Sibinović.

Ljiljana Bursać je u julu 2021. godine odlukom Vlade Republike Srbije imenovana za člana saveta Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Na Likovnoj koloniji  53. Gročanske svečanosti učestvovali su: dr um. Anamarija Vartabedijan, slikar, Igor Mandić, fotograf, Milena Vitorović, slikar.

Izložba fotografija Pogledi dronom ispod oblaka i portreti – moji savremenici autora Rajka R. Karišića otvorena je 21. jula. 2021. godine.

Izložba fotografija Drugačiji beogradski portreti autora Ane Zulević održava se od 21. jula do 20. avgusta 2021. godine.

Izložba kolaža Radmile Jeremić Ćurčin otvara se Galeriji Centra za kulturu u Kovinu 28. juna 2021. godine.

Izložba Zlatka Cvetkovića Nepotrepštine Rekontekstualizacija u umetnosti tekstila, doktorski umetnički projekat, otvorena je 15. juna 2021. godine u Muzeju primenjene umetnosti, Galerija Anastas Jovanović.

U izdanju Vulkana izašla je knjiga Misterije i kako ih se rešiti Miodraga Ivaniševića.

O knjizi

Otvaranje izložbe slika U prolazu autora KATARINE LJUBINKOVIĆ ZORKIĆ održano je 08. juna 2021. godine u 19.00 sati u Galeriji SKCa, Novi Beograd.

Izložba fotografija Crvena nit Milana Živkovića otvorena je 25. maja u Galeriji centra za kulturu u Kovinu.

Izložba Gordane Baškot, Gordane Stanišić Vujošević i Petra Vujoševića Kvadrat na kub održava se u Prodajnoj galeriji Beograd od 20. maja do 07. juna 2021. godine.

Jelena Gavela dobila pohvalu a Dunja Jung i Milomirka Petrović priznanja za izuzetn rad na Sedmom bijenalu akvarela malog formata koji je održan u Galeriji SKC-a na Novom Beogradu. Izložba traje do 04. juna 2021. godine. Odluku je doneo žiri u sastavu: Vesna Todorović, istoričar umetnosti,  Silva Vujović, diplomirani arhitekta i slikar i Ljiljana Subotić, istoričar umetnosti, autor Bijenala i kustos.

Otvaranje izložbe crteža kostima prof. Milanke Berberović održano je 18. maja 2021. godine u 19.00 sati u Galeriji Haos.

Promocija knjige Trans Balkan u izdanju Službenog glasnika održana je 17. maja 2021.godine u knjižari Geca Kon, Knez Mihailova 12. Autor fotografija je Aleksandar Crnogorac.

Samostalna izložba slika Ivane Davidović Ivezić Izgublјena reč održana je u Galeriji Kulturnog centra Despotovac od 07 do 21. maja.2021. godine. Na izložbi su izložena 45 rada u tehnici enkaustika na drvetu manjeg formata i ulјa na platnu srednjeg i većeg formata. 

Tamara Zečević, član vajarske sekcije, učestvuje sa svojim autorskim programom u manifestaciji Muzeji za 10 i 17. Evropskoj noći muzeja, u okviru programa Narodnog muzeja u Vranju. Publici u Vranju Tamara će predstaviti svoj samostalni umetnički projekat konceptualnog nakita Jedno lice i crtice, održati radionicu za decu kao i demonstraciju tradicionalnih tehnika obrade metala. Manifestacije traju od 12. do 18. maja.

Izložba fotografija Subjektivna fotografska dokumenta Goranke Matić, Branimira Karanovića i Aleksandra Kelića otvara se 12. maja 2021. godine u Centru za kulturu u Kovinu.

Izložba fotografija Vukice Mikača i slika Dejana Bogojevića Art dijalog otvara se 27. aprila 2921. godine u Holu Narodnog muzeja u Zrenjaninu.

Izložba Sonje Žugić i Luke Klikovca Prelaz / Prolaz održava se u Galeriji Artget od 22. aprila do 20. maja 2021. godine.

Rajku Karišiću je u Sava centru 19. aprila 2021. godine dodeljena Nagrada grada Beograda Despot Stefan Lazarević za 2020. godinu. Nagrada je dodeljena za oblast Likovnog i primenjenog stvaralaštva, vizuelne i proširene medije i to za samostalnu izložbu fotografija Fotografije - retrospektiva Rajka R. Karišića koja je održana u Galeriji 73 tokom oktobra 2020. godine.

U galeriji Kulturnog centra Vrbas u Vrbasu 13. aprila 2021. godine otvoren je tradicionalni Prolećni likovni salon ULUV-a na kojem je prikazano, po odluci ovogodišnjeg selektora Dejana Đorića, istoričara umetnosti iz Beograda, 26 radova od isto toliko umetnika. Nagrada za fotografiju dodelјena je Rajku R. Karišiću.

Izložba fotografija Refleksije Miroslava Nikoljačića održava se u Galeriji centra za kulturu Kovin od 23.03. 2021. do 05.04.2021. godine.

Izložba fotografija Iskustvo u gužvi Goranke Matić održava se od 24. marta do 24. maja u Muzeju savremene umetnosti.

Nada Serafimović i Marica Kicušić su izlagale na grupnoj izložbi 25 ilustratora za decu Zakorači u našu priču koja je otvorena 09.03. 2021. godine u SKC-u na Novom Beogradu.

Izložba fotografija Ćilim – put niti autora Stanka Kostića otvorena je 01. marta 2021. godine u Galeriji nauke i tehnike SANU. Izložba je trala do 20. marta 2021. godine.

Izložba ilustracija ANE GRIGORJEV, u kombinovanoj postavci 3D objekata i digitalnih printova, održana je u SREĆNOJ GALERIJI Studentskog kulturnog centra Beograd (SKC) od 25. februara do 08. marta 2021. godine i u virtuelnoj formi foto-albuma na http://www.facebook.com/comicsfest ili preko www.skc.rs

O izložbi

Samostalna izložba konceptualnog nakita Tamare Zečević, člana vajarske sekcije, Jedno lice i crtice, održana je u Galeriji Kuća Đure Jakšića. Izložba je otvorena 19. februara programom u kom su učestvovale glumica Irena Tepšić, violinistkinja Milica Petrović, urednica Ljiljana M. Simić, profesorka Aleksandra Drakulić i Tamara Zečević. Izložba je trajala do 28. februara.

Ljiljana Bursać je dobila Vukovu nagradu za 2020 godinu koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Otvaranje samostalne izlozbe fotografija Lidije Antonović Plavi zapisi održano je 05.02.2021. godineu Blok galeriji, Novi Beograd.

Jubilej povodom 50 godina od prve samostalne izložbe Ljiljane Bursać u Galeriji Doma Omladine u Beogradu.

Izložba fotografija Željka Đurića Crtice iz pravoslavnog života otvorena je 25. januara 2021. godine u 18.30 sati u Galeriji centra za kulturu u Smederevu.

Na RTS3 kanalu, u okviru serijala PALETA KULTURNOG NASLEĐA, u ponedelјak, 04.01.2021. godine premijerno je prikazana emisija LjUBAV I SRBIJA. U emisiji su predstavlјena dva umetnička fotografa: FERNANDO FRANCIS i RAJKO R. KARIŠIĆ.

Marija Gajić dobila II mesto na međunarodnoj izložbi Portret životinja u Sankt Peterburgu; II nagradu na međunarodnoj izložbi crkveno - religioznog slikarstva Krsni hod, Sankt Peterburg; I nagradu na međunarodnoj izložbi Nedelja umetnosti, Sankt Peterburg; Pohvalu za angažovanje na likovnom konkursu U susret Vaskrsu, Prijatelji dece Voždovac, Beograd. Zahvaljujući svom angažovanju pozvana je da bude član Evroazijskog saveza umetnika.

Od četvrtka, 26.11. do 14.12.2020. u Prodajnoj galeriji Beograd (Kosančićev Venac 19) održana je dvadeset osma samostalna izložba slika Mile Gvardiol pod nazivom Quo vadis?.

Snežana Trstenjak Vasilijana Snežna, član Dizajn sekcije, je autor samostalne izložbe i tribine o uvođenju filma u škole Srbije, https://www.rtv.rs/sr_lat/mladi/obrazovanje/izlozba-i-tribina-o-uvodjenju-filma-u-skole-srbije_1202443.html Izložba je održana od 26. januara do 03. februara 2021. godine. On line izložbu, možete pogledati na sajtu; FILM U ŠKOLE

Izložba Prostori logosa Ljiljane Bursać održana je od 20. novembra do 09. decembra 2020. godine u Maloj galeriji Doma vojske Srbije.

Katalog izložbe Ljiljane Bursać Prostori logosa (360 KB)

Aktivnosti Dragice Dace Marković: http://espona.me/index.php/kultura/9222-darinka-daca-markovic-slikarka-i-knjizevnica-koja-zivi-i-radi-u-beogradu-berane-nije-kao-sto-je-nekad-bilo

mr Leposava Milošević Sibinović otvorila izložbe za tri različita međunarodna projekta u tri različita grada Kragujevac 07. novembra, Beograd 10. novembra (Grafičke vizije 6) i Vrbas 11. novembra (Let) 2020 godine.

O izložbama

Autorski projekat mr Leposave Milošević Sibinović Grafičke vizije 6 (326 KB)

Autorski projekat mr Leposave Milošević Sibinović Let (236 KB)

Ana Đapović je osvojila 2. nagradu na internacionalnom umetničkom konkursu u Indiji koji organizuje Svetski univerzitet dizajna i Škola vizuelnih umetnosti. Od pristiglih 2.000 aplikacija umetnika iz celog sveta, internacionalni žiri dodelio joj je nagradu za slikarstvo i to Srebrnu nagradu za sliku Udah nastalu 2019. godine. Slika je rađena u tehnici enkaustički zgrafito i inspirisana je temom rađanja.
https://www.danas.rs/kultura/srebrna-nagrada-za-slikarstvo-pripala-srpskoj-umetnici-ani-djapovic/  

Interaktivna izložba radova na papiru Ljiljane Bursać Logos u pokretu 2 otvara se 29. 10. 2020. godine u Galeriji ULUS-a. Izložba traje do 10.11.2020. godine.

Katalog izložbe (390 KB)

Izložba Storyboard održava se od 29. oktobra do 13. novembra u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra. Autor i kustos izložbe Marija Ristić.

Izložba Snežane Pešić Rančić otvorena je u sredu, 07. oktoba 2020. godine u 19.00 sati u Muzeju Primenjene umetnosti u Beogradu. Izložba će trajati do 29. oktobra 2020. godine.

Vukica Mikača i Nebojša Babić članovi ULUPUDS-a i jos deset fotografa učestvuju na izložbi JEDAN SLIKAR 12 FOTOGRAFA 24 UMETNIČKIH DELA u MUZEJU GRADA BEOGRADA. Svi fotografi su radili citate na dela Paje Jovanovića. Izložba traje od 15 do 30. oktobra. Autor izložbe je Duška Jovanić.

U četvrtak, 15.10.2020. u galeriji Stepenište, Šumatovačka 122, Beograd u 19.00 sati otvara se, sedma po redu, samostalne izložbe grafika Vide Stefanović.

Izložba mozaika, slika i objekata Mosaic image Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića otvara se 12. oktobra 2020. godine u Galeriji Zavičajnog muzeja u Knjaževcu.

Biografija Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića

U Vukovoj zadužbini u Beogradu uručene su nagrade za Nauku i umetnost za 2019. godinu.  Nagradu za umetnost Vukove zadužbine za izložbu PRIČA O VODENICI dobio je Stanko Kostić umetnički fotograf ULUPUDS. Nagradu su u martu 2019. godine uručili Predsednik UO Vukove zadužbine prof Boško Suvajdžić i pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljuba Đokić. O nagradi za umetnost govorili su predsednik odbora za umetnost dopisni član SANU prof Svetislav Božić i  Dušan Milovanović, istoričar umetnosti.

U galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu otvorena je izložba KVADRAT NA KUB autora Gordane Baškot, Gordane Stanišić Vujošević, i Petra Vujoševića. Izložba je otvorena od 24. septembra do 07. oktobra 2020.

Izložba skulptura Jasne Dramićanin i Darka Kuzmanovića Figura kao znak održava se od 01 do 08. oktobra 2020. godine u Modernoj Galeriji u Lazarevcu.

Otvaranje samostalne retrospektivne izložbe fotografija Rajka Karišića održano je 01.10.2020. godine u Galeriji 73.

Izložba Rajka Karišića, Dušana Milovanovića, Momčila Antonovića i Dragana Bartule održana je u Galeriji Kuća Đure Jakšića od 22. septembra do 03. oktobra 2020. godine.

U Galeriji SULUJ, 21. septembra otvorena je samostalna izložba fotografija IŠČEZLI Aleksandra Kelića.

O izložbi A. Kelića, tekst Ljubice Jelisavac

Pedeset šesta samostalna izložba Vlade Njaradija pod nazivom Ljudi senke, reka ključajuće krvi i poneko čudovište održana je u Galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine u Novom Sadu od 24. jula do 4. septembra 2020. godine.

Vlado Njaradi - recenzija izložbe

Vlado Njaradi - flajer (465 KB)

Izložba Sandre Malić i Stanka Crnobrnje otvorena je 07. septembra 2020. godine u Galeriji B2, Balkanska 2.

Izložba Petra Vujoševića pod nazivom SAMOSPOZNAJA, otvorena je u galeriji Narodnog muzeja u Vranju.  Izložba je bila otvorena za posetioce od 25. avgusta do 25. septembra 2020. godine.

Institut za književnost i umetnost Ustanova SKC Novi Sad, Pedagoški muzej, Biblioteka Milutin Bojić, medijski prijatelј Radio Beograd 2 Pozivaju Vas na otvaranje izložbe Likovni prostori časopisa Umetnički pregled. Autori: dr Zoja Bojić i dr Ivan Marković i Ana Mihailović u utorak 1. septembra 2020. godine u 18.00 sati u Galeriji Pedagoškog muzeja Uzun Mirkova 12  Beograd
Izložbu će otvoriti direktor Instituta dr Bojan Jović, urednik programa Nenad Đukin, direktor Muzeja dr Slobodan Vuksanović, direktor Biblioteke Jovica Krtinić, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac i autori.

Pozivnica (1.4. MB)

U Specijalnom rezervatu prirode ZASAVICA, nedaleko od Sremske Mitrovice, otvorena samostalna izložba fotografija Rajka Karišića. Izloženo je oko tridesetak fotografija 30x45 cm.

Umetnički fotograf Radisav Filipovć je objavio knjigu Uvek moguće.

O knjizi i autoru

Izložba slika Teodore Stojanović otvorena je 11. jula 2020. godine u u Galeriji Kvaka 22.

Izložba modne ilustracije Jelene Zdravković održana je u Galeriji Branko Miljković, Biblioteka grada Beograda - ogranak Zvezdara, Bulevar kralja Aleksandra 298 tokom marta i juna 2020. godine.

Otvaranje izložbe Dunje Jung Traganje za mirom održano je 25. 06. 2020 godine u Galeriji savremene umetnosti u Smederevskoj Palanci. 

Daca Marković učestvovala na Međunarodnoj izložbi slika Art opens borders koja se održala 03 do 18. maja 2020. godine u virtuelnoj formi.
Izložbu možete videti na adresi:
https://pvportal.me/2020/05/velika-medjunarodna-online-izlozba-slika-na-kojoj-ucestvuje-73-autora-iz-12-zemalja/

Izložba koncertnih rok fotografija Anamarije Vartabedijan, Stanislava Milojkovića i Nemanje Đorđevića POSMATRAČI ROKENROLA - ROCK MOMENTI 2020 otvorena je u petak, 26. 06. 2020. u 19.00 sati. Izložba je trajala od 26. 06. do 08.07. 2020. godine u Galeriji Blok, Jurija Gagarina 221 na Novom Beogradu.

U Studentskom kulturnom centar Beograd (Srećna galerija) od 17. juna do 4. jula 2020. ili u virtuelnoj formi, preko http://www.facebook.com/comicsfest., održana je izložba ilustracija čiji je autor msr Senka Vlahović.
Katalog izložbe u virtuelnoj formi se može pogledati preko https://online.fliphtml5.com/diaid/hfra/ 
O izložbi

Izložba Ilustracija, Animacija i Knjiga umetnika Anamarije Vartabedijan Rokenrol Vode, Rančićeva kuća, Centar za kulturu Grocka, Majevička 9, 19 - 30. jun 2020. otvaranje u 19:30 sati.

Izložba eksperimentalnog taktilnog stripa Dragane Kuprešanin pod nazivom Nevidlјivi talas, otvorena je u utorak, 26. maja 2020, u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca. Izložba će trajati do 06. juna 2020.

Izložba fotografija Tomislava Peterneka Beograd pamti otvorena je 22. maja 2020. godine u Galeriji Čubrilo, Kula na Gardošu.

Izložba fotografija Milana Živkovića Kraj plovidbe održava se u Galeriji centra za kulturu u Kovinu od 29. aprila 2020. godine.

Otvaranje samostalne izlozbe Istočni vrtovi Tamare Nedeljković Vukša održano je 13. marta 2020. godine u 19.00 sati u DKSG (Dom kulture studentski grad), Bulevar Zorana Đinđića 179, Novi Beograd.

Ivan Marković je autor izložbe Srpska crkva Ruska ruka koja je otvorena 03. marta 2020. godine u 18.00 sati u Ruskom centru za nauku i kulturu Beogradu.

U petak, 28. februara 2020. u 19.30 sati u Galeriji MMC, otvorena je izložba karikatura Gorana Ćeličanina.

Kontinuirani projekat Pergament Srbija - Knjiga umetnika pergament koncertina, tema aktuelne izložbe LET, Autorski projekat međunarodne kulturne saradnje mr Leposave Lepe Milošević Sibinović održan je u  Galerija SKC-a, Centar, Kralja Milana 48, Beograd. Otvaranje je održano 28. februara 2020. godine u 19:00 sati. Izložbu je otvorio Nj. E. Marko Antonio Garsia Blanco (Marco Antonio Garcia Blanco) Ambasador Meksika u Srbiji. Izložbaje trajala do 13. marta. Izložba obuhvata 136 radova izrađenihna prirodnom jagnjećem pergamentu. Učestvuje 72 autora po pozivu autorke projekta  i aktuelnog segmenta - izložbe LET, iz Srbije, Meksika, Jermenije, Crne Gore, Francuske, Rusije, Nemačke, Mađarske, Slovenije, Bugarske, Egipta, SAD i Australije.

Biografija Leposave Milošević Sibinović

Samostalna izložba slika Teodore Stojanović otvorena je 22. februara 2020. godine u Memorijalnoj galeriji Dušan Starčević u Smederevskoj palanci. Izložba je trajala do 03. marta 2020. godine.

Olivera Gavrić Pavić objavila je u elektronskom obliku novo izdanje knjige Savremeni mozaik u Srbiji.

O knjizi Savremeni mozaik u Srbiji autora Olivere Gavrić Pavić

Izložba fotografija Predraga Zagorca Kamen i voda otvorena je 24. januara 2020. godine u 19.00 sati u Umetničkoj galeriji Boem u Starčevu.

Otvaranje samostalne izložbe Teodore Stojanović Relativnost održano je u četvrtak, 16. 01. 2020. godine u Modernoj galeriji Muzeja u Smederevskoj palanci.

Izložba Maje Gecić i Zlatka Cvetkovića Potkanje otvorena je u utorak, 24. decembra 2019. godine u 19.00 sati u Muzeju primenjene umetnosti. Izložba je trajala do 21. januara 2020. godine. Opširnije http://mpu.rs/izlozbe/potkanje/

Otvaranja izložbe Prinošenja Zorke Stevanović, održano je u galeriji SULUJ od 16 do 28. decembra 2019. godine.

Izložba slika Snežane Bekrić otvorena je u četvratk, 26. decembra 2019. godine u 13.00 sati u Galeriji Beogradske tvrđave.

Izložba pozorišne karikature i promocija knjige Jugoslava Vlahovića LUDUS IN FABULA održana je u utorak, 24. decembra 2019. godine u 18.30 sati u Narodnom pozorištu u Beogradu, foaje scene Raša Plaović.

Ljiljani Bursać je 16. decembra 2019. godine u Paviljonu Cvijeta Zuzorić dodeljena nagrada ULUS-a -  LAUREAT JESENJE IZLOŽBE (za životno delo). Opširnije: https://www.youtube.com/watch?v=3hPFmBkSBh8

Povodom dvadesetogodišnjice od smrti Oskara Berbelјe Umetnička galerija Nadežda Petrović je priredila monografiju. Promocija monografije je održana 17. decembar, 18:00 sati. u u LIKOVNOM SALONU Doma kulture u Čačku u okviru programa proslave Dana grada Čačka. U programu su učestvovali: mr Leposava Milošević Sibinović, recenzent monografije, Mirjana Racković, muzejski savetnik, autor monografije i Oskarov sinovac Mario Berbelјa iz Beograda

Izložba fotografija Branislava Brkića, Imre Saba i Miroslava Jeremića otvorena je 17. decembra 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji Centra za kulturu u Kovinu.

U okviru programa Nije filozofski ćutati, na Filozofskom fakultetu u Beogradu u utorak 17.12.2019. godine u 19.00 sati otvorena je izložba fotografija RELIGIJE U FOKUSU, autora Konstantina Novakovića.

Međunarodna naučna konferencija Arhitektonske ustanove i udruženja, umetničke grupe i časopisi u Kraljevini SHS/Jugoslaviji na kojoj učestvuju članovi ULUPUDS-a održana je 12. i 13.decembra na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Program konferencije (865 KB)

Izložba fotografija Vukice Mikača Promenada otvorena je 05. decembra 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji ARTGET, Kulturni centar Beograda.

Milan Živković je autor izložbe Okom prirodnjaka koja je održana u Galeriji Centra za kulturu u Kovinu od 03 do 17. decembra 2019. godine.

Otvaranje izložbe Ljiljane Petrović i Aleksandra Kostića CARGO održano je 19. novembra 2019 u 19.00 sati u Gradskoj galeriji Užice. Dizajn kataloga i promo materijala je uradila dr Elda Stanković.

Izložba Milice Vučković Ovde nemaš šta da vidiš otvorena je u subotu, 16. novembra 2019. godine u 19.00 sati u Kulturnom Centru Baraka (Nušićeva 22).

Izložba Teodore Stojanović Sloboda ili privid održala se od 24. oktobra do 16. novembra 2019. godine u galeriji Lucida u Čika-Ljubinoj br. 11. Stručno vođenje kroz izložbu održaće se u Galeriji Lucida održano je u sredu 13. novembra 2019. godine u 16.00 sati. 

Multimedijalna izložba Ljiljane Bursać Mogući logos održana je u Muzeju u Zaječaru od  07.11. do 03.12. 2019. godine.

O izložbi Ljiljane Bursać

Peternek dokumentarni serijal posvećen fotografu Tomislavu Peterneku emtiovana je na RTSu 2 u sredu, 06. novembra 2019. godine u 18.56 sati.

Izložba fotografija OTKAMENITI (BEZ OSVRTANJA) Gorana Kukića održana je od 6. do 30. novembra 2019. godine u Foaju Kulturnog centra Pančeva (Vojvode Živojina Mišića 4).

Pozivnica za izložbu Gorana Kukića (1.1 MB)

CIMO – Centar za istraživanje mode i odevanja u utorak, 05. novembra 2019. godine s početkom u 19.00 sati u prostoru Baze (Adžijina 11, Zagreb, Hrvatska) organizovao je izložbu umetnice Maje Gecić. Izložba je deo projekta BoSA - Briefing on Soft Arts.

Međunarodna izlozba u Temišvaru - International Salon of Press Cartoons and Satirical Visual Arts otvorena je 18. septembra 2019. Prva nagrada pripala je ilustratoru Bobanu Saviću – GETO. Kao gosti Salona, kulturno-umetnicku manifestaciju obogatili su svojim radom Doru Bosiok, Jugoslav Vlahović, Slaviša Ševrt i Zoran Tovirac, dok je istoričarka umetnosti Marija Ristić zadužena za pisanje stručnog teksta.

U novobeogradskoj Blok galeriji, Jurija Gagarina 221, u petak, 11. oktobra, sa početkom u 19.00 sati otvorena je izložba pod nazivom Prozor, autorke Lidije Antonović.

Izložba fotografija Stanka Kostića Lepota Srbije otvorena je 10. oktobra 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji moderne umetnosti, Narodni muzej u Smederevskoj palanci.

Izložba fotografija Gorana Kukića Kad bi Sombor bio Holivud otvorena je u Jugoslovenskoj kinoteci 01. oktobra 2019. godine u 19.00 sati.

Izložba Aleksandra Ceklića Ukrasni motivi na povezima Hilandarskih rukopisa otvorena je u četvrtak, 03. oktobra 2019. godine u Galeriji Pedagoškog muzeja.

Izložba slika i skulptura Saše Montilja Let otvorena je u Galeriji ULUS-a 02. oktobra 2019. godine u 19.00 sati.

Logos u pokretu interaktivna multimedijalna izložba Ljiljane Bursać održana se u Galeriji Kolarčeve zadužbine, Beograd, od 24. septembra do 12. oktobra 2019. godine.

O izložbi Ljiljane Bursać

Katalog izložbe (870 KB)

Izložba fotografija Željka Sinobada otvorena je 17. septembra 2019. godine u 19.00 sati u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković.

Veče gitarske instrumentalne muzike Bojana Đukića održano je u Poletu u sredu, 18. septembra 2019. u 20.00 sati.

Istoričarka umetnosti, Marija Ristić je bila autor postavke Izložbe GETO koja se održala tokom 17. Salona stripa, od 26 - 29. septembra u Velikoj galeriji SKC-a.

O izložbi

U četvrtak, 12. septembra 2019. godine u 20.00 sati otvorena je samostalna izložba fotografija Rajka R. Karišića posvećenih manastiru Hilandaru u zgradi Istorijskog arhiva grada Novog Sada, ulica Filipa Višnjića 2a. Izložba je trajala do 22. septembra 2019. godine.

Izložba fotografija Rajka Karišića Dobro došli kući otvorena je u ponedeljak 09. septembra 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji RTS-a.

Poziv kolegama za posetu izložbe R. Karišića

Izložba fotografija Maria Bralića Duh Afrike otvorena je u utorak 03. septembra 2019. godine u  19.00 sati u Muzeju rudarsko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

Ambasador Republike Srbije u Slovačkoj prof. dr Momčilo Babić otvorio je izložbu ilustracija Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu autorke Senke Vlahović u Međunarodnoj ustanovi umetnosti za decu Bibiana u Bratislavi u Slovačkoj 01. avgusta 2019. godine. Na izložbi su pored ambasadora govorili i Peter Tvrdonj, direktor Bibiane, i Senka Vlahović, kustos izložbe. Izložba će biti postavljena u Galeriji Dušan Rol u Bibiani do 15. septembra 2019, a organizovana je u saradnji Bibiane i Banatskog kulturnog centra.

O izložbi

Izložba Petra Vujoševića i Matka Kezelea Adriatik otvorena je u četvrtak, 11. jula 2019. godine u 20.00 sati u Centru savremene umetnosti Crne Gore, Galerija Centar, u Podgorici.

Otvaranje doktorske izložbe Marije Sibinović Refleksije grada - Principi grafike u funkciji vizuelizacije urbanog prostora održano je u utorak, 02. jula 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji SKCa, Kralja Milana 48, Beograd.

Izložba Vlade Milinkovića Susret nužnosti i slobode otvorena je 04. jula 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu.

Izložba U prolazu Katarine Ljubinković Zorkić održana je od 05 do 26. jula 2019. godine u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici.

Izložba fotografija Tomislava Peterneka otvorena je u petak, 28. juna 2019. godine u 20.00 sati u Mesnoj zajednici Veljko Vlahović.

Izložba grafika meksičkog umetnika Viktora Uga Riosa Olmosa Tačka gledišta, projekat međunarodne kulturne saradnje mr Leposave Milošević Sibinović, otvorena je u Galeriji Studentskog kulturnog centra, Bulevar Zorana Đinđića 152a, 11070 Novi Beograd, u sredu, 3. jula u 19.00 sati.

Izložba fotografija Gorana Kukića Vodom brodio do sna dohodio otvorena je 29. juna 2019. godine u biblioteci Veljko Dugoševič u Golubcu.

Otvaranje izložbe JELENE GAVELE SATYRICON otvorena je u petak, 12. jula 2019. godine u 19:00 sati u Galeriji KUĆA ĐURE JAKŠIĆA, Skadarska 34, Beograd. Izložba je trajala do 22. jula 2019. godine. Izložbu su otvorili Matija Bećković, akademik, i Predrag-Peđa Todorović, akademski slikar.

Pozivnica za izložbu Jelene Gavele (70 KB)

Otvaranje izložbe povodom 70 godina Grafičkog kolektiva Otisak vremena održano je 19. juna 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji SANU. Ljiljana Ćinkul je kustos, urednik programa i umetnički direktor Galerije Grafički kolektiv.

Samostalna izložba slika Danice Tešić After time otvorena je 13. juna u Galeriji Stepenište.

MIlan Živković je autor izložbe fotografija Okom prirodnjaka koja je otvorena u petak, 31. maja 2019. godine u 14.00 sati u Galeriji Prirodnjačkog muzeja.

Predstavlјanje knjige Radmile i Marijane Milosavlјević Dizajn i dizajneri XX i XXI veka u izdanju IK Orion i RTS održano je u Galeriji RTS u sredu, 29. maja u 15.00 sati.

Samostalna izložba radova Davida Vartabedijana otvorena je 31. maja u Rančićevoj kući - galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, sa početkom u 19.00 satia. Postavka predstavlјa izbor ilustracija nastalih za potrebe rubrike Hit Strana Politikinog Zabavnika, najstarijeg nedelјnog magazina u Srbiji, izvedenih u kombinovanoj tehnici crteža, kaligrafije i teksta.

Nagrade i priznanja za najbolje ilustracije knjiga u okviru 8. festivala ilustracije knjige BookILL fest su primili Aleksa Jovanović, Anamarija Vartabedijan, Ana Petrović i Tijana Knežević, 25. maja 2019. u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu. Žiri je radio u sastavu: Slobodan Ivkov (predsednik), Sibila Petenji, Arbutina i Senka Vlahović.

Odbrana doktorske disertacije Ivana Markovića Arhitektura ugaonih građevina u Beogradu (1865-2010) održana je u utorak, 28. maja 2019. godine u 12.00 sati na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Prof. dr Nikola Cekić je dobitnik Nagrade Kapetan Miša Anastasijević za životno delo.

Izložba Slavice Marković  Portreti – iza slike  otvorena je  09. maja 2019, u galeriji  KRUG u Petrovcu na Mlavi. Izloženi radovi su nastali u periodu od oko 20 godina, izvedeni u različitim tehnikama, sa zajedničkom temom – portret. Pred brojnim poštovaocima umetnosti o autoru i radovima govorio je književnik Danilo Radojković. Izložba je otvorena do kraja meseca.

O izložbi Slavice Marković (147 KB)

Modni performans/revija Jelene Zlatković Veličković održan je 18. maja 2019. godine u 17.30 sati u Boutique Helen Design.

Izložba slika, mozaika i crteža Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića Mosaic image - refleksija mozaika i slike održana je od 16 do 26. maja u Holu velike sale Kulturnog centra u Gornjem MIlanovcu. Na dan otvaranja izložbe 16. maja 2019. godine u 19.00 sati održano je predavanje Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji.

Dragica Daca Marković dobila Zlatnu znački kulturno prosvetne zajednice Srbije.

Miodrag Milutinović je osvojio prvu nagradu na 24. Izložbi ikona održanoj u Kulturnom centru, Šabac.

Član Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a Nikola Kostandinović je u aprilu objavio tvrdo ukoričenu i u punom koloru štampanu monografiju Pero i miš. Ona na 208 stranica velikog formata sadrži njegove ilustracije, karikature, stripove, te srodne crteže i kolaže, dela nastajala tokom poslednjih 45 godina, počevši od 1974. u listu Student. Pored Ljubomira Kljakića i Milana Ristovića, na beogradskoj promociji održanoj 18. aprila 2019. u Kući Đure Jakšića, govorio je i Slobodan Ivkov, član naše Sekcije za teoriju, kritiku i istoriju umetnosti.

Izložba radova na svili Olivere Milunović otvorena je 10. maja sa početkom u 19.00 sati u Rančićevoj kući - galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka. Postavka obuhvata izbor radova na svili i crteže. Izložba je trajala do 28. maja 2019. godine.

Izložba DEAR… Maše Zorić otvorena je u četvrtak, 09. maja u 20.00 sati u UK Stari grad.

Izložba dizajna nameštaja Fione Sinđelić Stefanović Na početku otvorena je 15. aprila 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji SKC-a.

Izložba fotografija Rajka Karišića Hilandaru s ljubavlju otvorena je u Galeriji Dunavski umetnički izlog 10. aprila 2019. godine.

Vukica Mikača, umetnički fotograf, dobila je Nagradu Zlatni Beočug za 2018. godinu koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Beograda.

Izložba fotografija Tomislava Peterneka 45 Paklenih noći nad Beogradom otvorena je u četvrtak, 04. aprila 2019. godine u 13.00 sati u Maloj galeriji Doma vojske Srbije.

Zavod za udžbenike i Dosije studio imali su čast i zadovolјstvo da Vas pozovu u sredu, 03. aprila 2019. godine, u 18.00 sati u Rektoratu Univerziteta u Beogradu Studentski trg 1, Svečana sala, II sprat, na predstavlјanje knjige LIKOVNE TRADICIJE EVROPSKE ANTIKE dr Zoje Bojić. Govorili su: prof. dr Miloš Arsenijević, recenzent, dr Mirjana Gligorijević Maksimović, recenzent, dr Zoja Bojić, autor O knjizi Radio Beograda 2 posvećenoj nagrađenom delu Antički istoriografi umetnosti i Kalistrat O skulpturi Zoje Bojić govoriće glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac.

Pozivnica - predstavljanje knjige Zoje Bojić (2.8 MB)

Izložba TOP 50 ILUSTRACIJE Davida Vartabedijana otvorena je 01. aprila 2019. godine u 19.15 sati u Srećnoj galeriji SKC-a.

O izložbi

Izložba Stanka Kostića Priče o vodenici od kola do turbine otvorena je u četvrtak, 21. marta 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji Naike i tehnike SANU.

Od 5 do 11. mart 2019. godine na Međunarodnom SAJMU KNJIGA i 24. Međunarodnoj IZLOŽBA UMETNOSTI ART EXPO Vojin Popović je izložio tri svoja crteža - mape.

Pozivnica za izložbu fotografija 78 dana pre 20 godina autora izložbe Zorana Jovanovića Mačka (434 KB).

Otvaranje izložbe - performans Milene ZeVu, omaž Milene Pavlović Barili, održano je u sredu, 06. marta 2019. godine u 20.00 sati u Domu Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd.

Samostalna izložba slika Milice Vuković Akcija otvorena je u petak, 05. marta 2019. godine u 19.00 sati u Galeriji Stepenište, Centar za likovno obrazovanje, Šumatovačka 122.

U časopisu Sasha Riess Srbija 25. decembra 2018. godine objavljen je intervju sa umetničkom fotografom El Gvojosom.

Otvaranje izložbe crteža DANICE TEŠIĆ Zemlja je i dalje plodna održano je u sredu, 16. januara u 19.00 sati u Galeriji SKC Novi Beograd, Bulevar Zorana Đinđića 152a.

Izložba fotografija Bojana Bojanića Metaforički presek grada otvorena je 16. januara 2019. godine u 18.00 sati u Kulturnom centru Vlada Divljan.

Slobodan Ivkov, iz Sekcije za teoriju, kritiku i istoriju umetnosti gostovao je na  Radio Beogradu 1 u emisiji Moja knjiga u petak, 30. novembra 2018. godine. Emisija može da se sluša ili preuzme na:
http://www.rts.rs/page/radio/ci/story/27/radio-beograd-1/3338369/moja-knjiga.html

Izložba fotografija Dragiše Radulovića Telo, tamno i belo ... otvorena je u četvrtak, 06. decembra 2018. godine u 13.00 sati u Galeriji Beogradske tvrđave, Stambol kapija.

Imre Sabo je izložbu Devedesete zatvorio prikazivanjem kratkog filma Nikole Stojanovića iz 1995. Kraj milenijuma. Film je sastavljen od ratnih fotografija Tomislava Peterneka sa prostora bivše Jugoslavije. Film je nagrađen Gran prijem na Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu,

Izložba fotografija Rajka Karišića Moji pogledi otvorena je 26. novembra u 19.00 sati u Dečijem kulturnom centru. Izložbu otvara Lidija Lazović Seničar.

Izložba fotografija Gordane Hainović Oksimoron otvorena je u četvrtak, 15. novembra 2018. godine u 19.00 sati u Maloj galeriji Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić.

Samostalna izložba umetničkog nakita  Male stvari Tamare Zečević otvorena je se u Centru za kulturu Kučevo 05.11.2018. i traje do 13.11.2018. godine.

Leposava Milošević Sibinović, vajarka, slikarka i promoterka kulture dobila je Orden Astečkog orla u rangu znamenja. Orden joj je dodelio Ambasador Sjedinjenih Meksičkih Država Marko Antonio Garsia Blanko na ceremoniji uručivanja održanoj 24. oktobra 2018. godine u Rezidenciji Meksika.

Objavljena je knjiga TRAGOM SRPSKE RUKOPISNE KNJIGE XV-XVII VEKA (iz zbirke rukopisa Radoslava Grujića) autora Ljupke Vasiljev, izdavač Srpska pravoslavna Eparhija sremska, Sremski Karlovci.

MiniArtura, izložba u autorstvu DLUM-a (Društvo likovnih umetnika Makedonije), Snežane Pešić Rančić i Petra Vujoševića, otvorena je 04. 10.2018. u  Skoplju u galeriji  NLB i trajala je  do kraja meseca.  Za najbolju minijaturu  dodeljena je  diploma našem umetniku Žarku Vučkoviću i njihovom Miliji Božinovsoj. Na izložbi je zastupljeno 73  naših učesnika i isto toliko njihovih.  Pre toga izložba je bila u  martu u Beogradu u Singidunumu.

Izložba crteža u porcelanu Velimira Velje Vukićevića Nulla dies sine linea otvorena je u utorak, 09. oktobra 2018. godine u 20.00 sati u Galeriji Haos. Izložbu otvara Gordana Kaljalović.

Izložba slika Bojane Dimitrijević i promocija slikovnica Mimi i Miša otvorena je u petak, 10. oktobra 2018. godine u Galeriji 73.

Izložba fotografija Milana Živkovića Karneval otvorena je 04. oktobra 2018. godine u 19.00 sati u Beloj Galeriji u Beloj Crkvi.

Samostalna izložba Anamarije Vartabedijan Slike i knjige umetnika „U potrazi za svetim znakom otvorena je u sredu, 26. 09. 2018. godine u Jerevanu.

O izložbi

Samostalna izložba Ivane Lazarević Cela pauza / Tremori otvorena je u četvrtak, 27 septembra u 19.00 sati u Prodajnoj Galeriji Beograd,  Kosančicev Venac 19.

Samostalna izložba Traganje po Africi Maria Leone Bralića kao i manifestacija Dani Afrike u Opovu otvaraju se u subotu 29. septembra 2018. godine u 18.00 sati u Galeriji Jovan Popović u Opovu. 

Izložba Iluminacije Dragane Bojić otvorena je u Galeriji SULUJ u ponedeljak, 17. septembra 2018. godine u 19.00 sati.

Beogradska umetnička radionica BURA povodom svog 18-og rođendana organizovala je multimedijalnu i multidisciplinarnu izložbu Inicijacija/buđenje promena u Maloj sali Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić od 18. do 30. septembra 2018. godine. U projektu učestvovali Viktor Kis (Viktor Kiss), Koštana Banović (Holandija), Aleksandrija Ajduković, Milica Prelić, Jelena Bojanić, Goran Stojčetović, Radmila Duda Ludošan, Goran Orge Nikolić, Klaudija Šarić Marić, Danica Rakočević, Dušan Đorđević, Goran Tomašević, Valentina Savić, Tamara Antonović, Jelica Stojančić, Dragana Nikoletić, Srđan Đile Maković, Milica Ružičić...

Izložba umetničkih poveza knjiga povodom jubileja 25 godina rada Aleksandra Ceklića održana je u Pedagoškom muzeju od 19 do 30. septembra 2018. godine.

O izložbi Aleksandra Ceklića

Prezentacija procesa Digigraphie® i promocija autorske knjige Terra recognita fotografa Milana Živkovića održana je u petak, 7. septembra 2018. godine u 11.00 sati u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd.

Jovana Mitić Shelmerdine učestvovala je na izložbi INTERCONTINENTAL BIENNIAL OF SMALL GRAPHICS 2018 u organizaciji Inter Art-a is grada Aiud-a u Rumuniji. Izložba je otvorena 11. avgusta. http://www.inter-art.ro/biennial2018/?biennial=partin
https://m.facebook.com/JovanaShelmerdineArt/

Jovana Mitić Shelmerdineje je prošla selekciju na izložbi Osten Biennial of Drawing u Skoplju koja će biti svečano otvorena u novembru. http://www.osten.mk/osten-bienale-na-crtez-skopje-2018-prva-selekcija

Jovana Mitić Shelmerdine je prošla žiriranje na 2. Međunarodnom bijenalu radova na papiru u Prijedoru koje je otvoreno 22. avgusta u muzeju Kozare u Prijedoru. http://bijenale-prijedor.com/

Izložba fotografija Hadži Miodraga Miladinovića otvorena je 31. jula 2018. godine u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu.

Nagradu žirija 6. Međunarodnog trijenala male grafike u Tokiju dobila je Snežani Petrović. http://www.tamabi.ac.jp

Na japanskom Univerzitetu umetnosti u Tami (Tama Art University http://www.tamabi.ac.jp) u Tokiju proglašeni su pobednici ovogodišnjeg 6. po redu Međunarodnog trijenala male grafike (6th Tokyo International Mini-Print Triennial 2018).Za titulu najboljih grafičara nadmetalo se 1.927 savremenih umetnika iz 94 zemlje i regiona sveta, a jednu od nagrada žirija ponela je i novosadska umetnica Snežana Petrović za grafiku „Za stolom” (2018), u tehnici mecotinte (12,7 x 12,7 cm).
http://www.tamabi.ac.jp/timpt/

Claudia Šarić Marić učestvovala u programu Nišville Jazz Theater.

Promocija knjige Željka Đurića Senke kad im vreme nije održana je 03. avgusta 2018. godine u 19.00 sati u Domu kulture Omoljica.

Izložba fotografija Milana Živkovića Fotograf u carstvu prirode otvorena je u Prirodnjačkom muzeju u utorak, 24. jula 2018. godine 19.00 sati.

Izložba Slobodana Maldinija Virtuelni svet arhitekte u organizaciji Kulturnog centra Novogi Sada i Srpskog Art centra iz Novog Sada otvorena je u utorak, 03. jula 2018. godine u 19.00 sati u Kulturnom cenrur Novog Sada, Katolička porta 5/II.

Samostalna izložba kolaža i dekolaža Milice Vuković Mimikrija otvorena je 25. juna u 19.00 sati u galeriji SKC Novi Beograd. Izložba će trajati do 06. jula 2018. godine.

Izložba Nade Matijević i Emilije Marinković otvorena je u ponedeljak, 18. juna 2018. godine u 19.00 sati u Galeriji Kuća Đure Jakšića. Izložbu je otvorio Dušan Milovanović.

Izložba Magija stakla Aleksandra M. Lukića otvorena je u Galeriji RTS-a 20. juna 2018. godine u 19.00 sati. Izložba će trajati do 07. jula 2018. godine.

O izložbi A. Lukića (4 MB)

U utorak, 12. juna 2018. godine u 19.00 sati, u muzejskom prostoru Zamka Belimarković u Vrnjačkoj Banji, otvorena je izložba ATELjE PAVIĆ, akademskih slikara Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića. Na otvaranju izložbe biće održano predavanje sa projekcijom Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji u sklopu predstavlјanja knjige Olivere Gavrić Pavić Mozaik u Srbiji 1950-2015.

U Narodnom pozorištu u Somboru u toku je izložba Vukice Mikača pod nazivom MOJ TEATARSKI MARATON, koja je trajala do 17 juna  i publika je mogla da vidi i za vreme velikog pozorišnog maratona u somborskom pozorištu. Naša članica spada u red najistaknutijih pozorišnih fotografa i ovom izložbom napravila je presek svog visedecenijskog rada u teatrima. Tu su scenski portreti Cece Bojković, Tanje Bošković, Danice Maksimović, Jadranke Jovanović, Gorana Jevtića, Rade Živković, Dekamerona, Andrije Miloševića...

Izložba kaligrafije Svetozara Pajića i Dušana Mišića otvorena je 01. juna 2018. godine u Galeriji Kuća Đure Jakšića u Skadarliji.

Klaudia Šarić Marić je učesnik performansa se održala u UK. Parobrod u utorak 29. maja u 20.30 sati. Butoh Performance - DODIR

Izložba slika Nataše Krstić Nebo i granice slobode otvorena je 29. maja 2018. godine u Galeriji Atrijum.

Izložba Radomira Vergovića Retrospektiva 1960-2018 otvorena je 24. maja 2018. godine u 20.00 sati u Gradskoj galeriji u Užicu.

Izložba Vodeni zapisi na kojoj učestvuje Lilian Carland Malbašić održana je u Galeriji Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici.

Katalog izložbe Vodeni zapisi (2.7 MB)

Otvaranje samostalne izložbe fotografija na platnu Rajka R. Karišića Hilandaru u pohode održano je 21.05.2018. godine u Kriminalističko-policijskoj akademiji u Zemunu, Cara Dušana 196.

Na izložbi minijatura koja je otvorena 12. maja muzeju The World of Glass, galeriji One u gradu St Helens u Engleskoj, Jovana Shelmerdine učestvovala sa dve minijature. Izložba je žiriranog tipa i bila je otvorena za posetioce do 29. juna. Izložene minijature i više o samoj izložbi pogledajte ovde http://www.worldofglass.com
i https://www.facebook.com/JovanaShelmerdineArt/

dr Dijana Milašinović Marić je u okviru svečanog otvaranja programa Dana Arhitekture u četvrtak, 17. maja 2018 godine u Galeriji RTS-a govorila o programu.

Pozivnica IVAN ANTIĆ ARHITEKTONIČNO, autori Dijana Milašinović Marić i Igor Marić (55 KB)

Samostalna izložba umetničkog nakita Tamare Zečević otvorena je u Memorijalnoj galeriji Dušan Starčević u Smederevskoj Palanci 19. maja 2018. godine.

Izložba Igračke i roboti u knjigama umetnika pergament koncertina otvorena je za Noć muzeja 19. maja 2018. godine u Pedagoškom muzeju u Beogradu, Uzun Mirkova, broj 1. Autor projekta je mr Leposava Lepa Milošević Sibinović, akademski vajar i slikar.  Izložba je aktuelna tema kontinuiranog međunarodnog autiorskog projekta Pergamrent Srbija - Knjiga umetnika pergament koncertina. Izložba obuhvata 188 na specijalno pripremljenom prirodnom jagnjećem pergamentu. radova od 82 autora iz Srbije, Meksika, Kube, Jermenije, Španije, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Kanade, Australije , Francuske  i Makedonije. Do sada je projekat imao više od 50 predstavljanja u zemlji i svetu sa raznim temama. Izložba je namenjena stručnoj i široj kulturnoj javnosti.

Nedeljko Ubović je predstavlјen na takmičenju Vorld Press Cartoon 2018. i od strane žirija nagrađen jednom od nagrada. Svečana dodela nagrada se održala 02. juna 2018. godine u Kulturnom i konferencijskom centru u Kaldas da Rainha u Portugalu. Izložba je otvorena iste večeri i otvorena za javnost narednog dana, do kraja avgusta.

Izložba Snežane Lazarević Bekrić Beograd - snovi se održana je od 08 do 21. maja 2018. godine u Centru za obrazovanje i kulturu Božidarac.

Katalog izložbe Snežane Bekrić (3 MB)

Izložba slika, mozaika i crteža Mosaic image Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića, održana je, povodom promocije knjige Olivere Gavrić Pavić MOZAIK U SRBIJI 1950-2015., 15. maja u Modernoj galeriji, Cara Dušana 19.

Jubilarna izložba ulјa na platnu i akvarela povodom 50 godina rada Džoje Ratković Gavela otvara se u ponedelјak, 21. maja 2018. godine u 19.00 sati u Galeriji Kuća Đure Jakšića.

Izložba Tatjane Koraksić Seme/sejanje otvorena je u utorak, 15. maja 2018. godine u Galeriji centra za grafiku, Pariska 16, Beograd.

Izložba fotografija Lidije Antonović i Vere Radošević N'GOLA, otvorena je se 07. maja u Ostavinskoj Galeriji u Beogradu. Izložbu je otvoroi bivši ambasador Srbije u Angoli, gospodin Miroslav Petrović. 

26. aprila 2018. otvorena je samostalna izložba Olivere Protić ANĐELI III. Izložba je otvorena u GALERIJI BEOGRADSKE TVRĐAVE  Stambol kapija   i trajaće do 22. maja 2018. Ovom izložbom nastavlja se kontinuitet ciklusa na temu ANĐELA . Izložbu su otvorile Oliverine kolege Stojan Milanov i Nebojša Đuranović u prisustvu brojne publike.

Izložba fotografija Rajka Karišića Hilandar u objektivu održana je 04. maja 2018. godine u Galeriji Progres.

Otvaranje samostalne izložbe fotografija Sonje Žugić održano je 26. aprila u 19.00 sati h u Galeriji Photo Point, Kraljevica Marka 21.

Izložba slika i knjiga umetnika Anamarije Vartabedijan U potrazi za svetim znakom održana je od 04 do 24. 05.  2018. u Galeriji Atrijum, Biblioteka grada Beograda, Knez Mihailova 56, Beograd.

O izložbi

Otvaranje izložbe meksičkih umetnika GRAFIČKE VIZIJE 5, Autorski projekat međunarodne kulturne saradnje Leposave Lepe Milošević Sibinović, održano je u Galeriji Studentskog kulturnog centra, Kralja Milana 48 u Beogradu, utorak, 17. aprila 2018. godine. Izložbu je otvorio NJ. E. Marko antonio Garsija Blanko, Ambasador Meksika u Srbiji. 

O izložbi

Među 25 dobitnika republičkog priznanja KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ je i Rajko R. Karišić, član Sekcije umetničke fotografije ULUPUDS-a. Nagrade su dodeljene 10. aprila 2018. godine u svečanoj sali Matice Srpske u novom Sadu.

Izložba kolaža Hadži Dušana M. Glušca U središtu srede otvorena je u Galeriji Stepenište u ponedeljak, 16. aprila u 19.00 sati.

Izložba fotografija HADŽI MIODRAGA MIHAILOVIĆA održana je u centru za Kulturu i umetnost u Aleksincu od 24 do 31. marta 2018.

Samostalna izložba fotografija Rajka R. Karišića posvećenih manastiru Hilandaru pod nazivom HILANDARSKI SVETLOPISI otvorena je 22. marta u velikom holu Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska broj 8). Izložbu je otvorio Dušan Milovanović, istoričar umetnosti i muzejski savetnik iz Beograda. Postavka je otvorena za javnost do 12. aprila 2018.

Izložba fotografija Zorana Jovanovića Mačka Milosrdni anđeo nad pančevom 1999. otvorena je 24. marta 2018. godine u 20.04 sati u Istorijskom arhivu u Pančevu.

Izložba koncertnih rock fotografija ROCK MOMENTI na Beogradskom mesecu fotografije autora Anamarije Vartabedijan, Stanislava Milojkovića, Nemanje Đorđević održana je od 31. 3 do 12. 4. 2018. u Galeriji Božidarac, Beograd.

Samostalna izložba Olivere Protić ANĐELI II  otvorena je u Kulturnom centru Paraćin 09.03.2018. i trajala je do 28.03. 2018. Ovaj ciklus ANĐELA je otvoreni projekat  započet 2017. sa izložbom ANĐELI I koja je održana u galeriji SKC -a na Novom Beogradu a posle Paraćina nastavlja se izložbom ANĐELI III koja će biti realizovana u Galeriji Stambol Kapije na Kalemegdanu- Beograd u periodu od 26.04.-22.05.2018. Svaka  od postavki ovih izložbi sastoji se od radova koji su bili najupečatljiviji na prethodnim postavkama i novonastalih radova u međuvremenu, tako da je svaka nova i bogatija od prethodne i predstavlja sintezu novog  i starog . Ideja projekta ANĐELI je da kroz motiv univerzalne lepote poveže prošlost i sadašnjost poštujući tradiciju .

Samostalna izložba slika, crteža i mozaika SLIKARSKI DNEVNIK OLIVERE GAVRIĆ PAVIĆ održana je u Kulturnom centar Šabac od 16 do 22. marta 2018. godine. Na otvaranju izložbe održano je predavanje sa projekcijom Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji u sklopu promocije knjige MOZAIK U SRBIJI 1950-2015.

Informacija za štampu

Jovana Shelmerdine je osvojila 16. priznanje u Mađarskoj, gradiću Vonyarcvashegy na jezeru Balaton. Izlozba minijatura pod nazivom VoVa MiniArt odrzava se od 2009. godine u zgradi kulturnog centra i biblioteke i bijenalnog je karaktera. Izložbu je otvorila Julianna ILLes Major, slikarka i direktor biblioteke grada Vonyarcvashegija.

Izložba i promocija knjige crteža i karikatura Jugoslava Vlahovića FLOWER POWER otvorena je u sredu 07. marta 2018. godine u Galeriji New moment.

Izložba fotografija Đorđa Odanovića Dolomiti – ratni album održana je u Goethe institutu od 13. februara do 04. marta 2018. godine.

Izložba Ane Đapović, pod nazivom Tlo otvorena je u sredu, 21. februara 2018. godine u 19.00 sati u galeriji ULUS.

Izložba fotografija Zorana Jovanovića Mačka Mačak u slanini održana je u Kačarevu tokom februara 2018. godine.

Izložba fotografija Dragana Babovića otvorena je u utorak, 13. februara 2018. godine u 19.00 sati u Galeriji Bartcelona.

Slikar naivne umetnosti Mile Davidović izlagao je po 30. put u Parizu. On je jedini naš slikar naivac koji je izlagao u prestižnom Gran Paleu (Grand Palais) a i jedini je naivac član Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije. Izložba se održala od 10. do 25. februara 2018. godine.

www.miledavidovic.com
www.naive.in.rs
www.facebook.com/davidovic.mile1
http://www.ulupuds.org.rs/Umetnici/Slikarstvo/MileDavidovic.htm 
http://www.carobnaknjiga.com/0667bf91-8cb9-4529-a467-c1d541a3f787/Kako-otici-i-snaci-se-u-inostranstvu.aspx

LJUBIŠA MANČIĆ, vajar  i VUKICA MIKAČA, umetnički fotograf  učestvovali su, sa svojim savremenim delima,  na velikoj izložbi u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, povodom  Medjunarodnog dana Holokausta. Otvaranju izložbe  u UN, u Njujorku  25 januara su prisustvovali, uz mnogobrojne goste i naši umetnici . Izložba je trajala do 02. februara.

Izlagačka aktivnost Miroslava Batana Blagojevića, Slikarsko – grafička sekcija ULUPUDS-a (125 KB)

Nakon izložbi  CARGO Ljilјane Petrović (kostimograf i red.profesor scenskog kostima, FPU) i Aleksandra Kostića  (snimatelј, van.profesor, odsek Kamera, FDU) iz Beograda u galeriji Rigo, Novigrad, Hrvatska, gradskoj galeriji u Požegii galeriji Drina u Beogradu, radovi su izloženi na Međunarodnom festivalu vizuelnih umetnosti Fajr u Teheranu ( Iran ).

Ljiljana Petrović - aktivnosti

Otvaranje izložbe strip tabli ALEKSE GAJIĆA iz najnovijeg albuma DRAKO - TRINAESTA HORDA, scenaristkinje Valeri Manžen (System Comics, Beograd, 2017), održano je u sredu, 17.01.2018. u 19:00 sati u SREĆNOJ GALERIJI Studentskog kulturnog centra Beograd (SKC). Izložba je trajala do 27. 01. 2018. godine.

Otvaranje predavanja dr Vere Marković Omaž Marijanu Fortuniju održano je u sredu, 10. januara 2018. godine u Muzeju primenjene umetnosti u 17.00 sati.

Snežana Kezele: Učestvovala je i na izložbama u zemlji  i u inostranstvu: Nagrada Ex DIGITALIS Salon 2017 Toruń, Poljska (rad će biti izložen na individualnoj izložbi koja će se održati u Centru savremene umjetnosti u Torunu 2019. godine, Polјska), International Poster Exhibition, IInd edition, Alba Iulia, Rumunija, Šesti bijenale savremenog crteža Srbije, Pančevo, Niški crtež Pro & Contra, Mala grafika, Grafički kolektiv Beograd, Likovni salon  30x30, KC Zrenjanin (a u 2018 u Novom Sadu, Pančevu, Beogradu i Sremskoj Mitrovici), Horizonti, Tradicionalno moderno, Galerija Progres i galerija SKC, Slikarsko grafička sekcija ULUPUDS-a, International Ex Libris  Competition The Jungle book, Bosia, Italy, XIII International Ex Libris Competition Ex Libris – Ex Liberta, Ruse, Bulgaria, Potpis 2017, međunarodna  izložba Galerija Meander Apatin, izložba  Mali format 2017, Mala galerija ULUPUDS-a.

Izložba Jelene Sopić Scenografija u filmu Epoha - od kolektivnog sećanja do inividualnog izraza otvorena je u UK Parobrod 21. decembra u 19.00 sati.

Član ULUPUDS-a Slobodan Ivkov iz sekcije za teoriju, kritiku i istoriju umetnosti (kao autor teme, urednik i moderator tribine) inicirao je, osmislio, vodio i održao 13. decembra 2017. godine tribinu u Domu omladine Beograda o načinima na koje različite religije širom sveta koriste strip kao likovno-grafičku disciplinu u objašnjavanju svojih verovanja i pridobijanju novih vernika za njih, ali i o korišćenju religioznih motiva, umetničkih ostvarenja, ličnosti i narativa u svetovnim stripovima.

Slobodan Ivkov - tribina u Domu omladine Beograda

ANTHROPOS + RETROSPEKTIVA samostalna izložba radova Predraga Končara, na kojoj je predstavljen deo slika iz novog ciklusa Anthropos, kao i retrospektiva radova nastalih u prethodnom periodu, održava se od 11 do 18. decembra 2017. godine u Galeriji Beti Ford, Zetska 2, Beograd.

O izložbi

Dalje

Izložba Sima Lozanić-vitez srpske nauke, Galerija SANU, Beograd, autor postavke, prostornog i vizuelnog resenja i dizajna izlozbe arhitekta i slikar Ljiljana Radosavljević, grafičko rešenje slikar i dizajner Isidora Ivanović

Izložba Sima Lozanić-vitez srpske nauke, Galerija SANU, Beograd, autor postavke, prostornog i vizuelnog resenja i dizajna izlozbe arhitekta i slikar Ljiljana Radosavljević, grafičko rešenje slikar i dizajner Isidora Ivanović

Samostalna izložba Dragice i Nemanje Nikodinovića

Jelena Vragović - Izložba slika iz ciklusa Carevo novo odelo

Jelena Vragović - Izložba slika iz ciklusa Carevo novo odelo

Klaudia Šarić-Marić - Performans NeptunKujne

Jovana Puzović - izložba Pet krugova jedna simfonija

Nada Serafimović - nagrada BIB 2023

Nada Serafimović - nagrada BIB 2023

Leposava Milošević Sibinović - Moj grad

Sa otvaranja izložbe Vlade Njaradija

Vlado Njaradi - Ribnica, kombinovana tehnika

Izložba slika Nevene Mišković Bošković O sanjarima i lutalicama

Izložba slika Nevene Mišković Bošković O sanjarima i lutalicama

Izložba slika i dizajna knjiga Miodraga Vartabedijana Varte i promocija monografije Miodrag Vartabedijan Varta i njegova slikarska porodica 

Promocija knjige BRANISLAV STRUGAR fotografske ekspresije 

Borjana Šuvaković - Godišnja nagrada Društva konzervatora Srbije

Vlado Njaradi - izložba Pejzaži vibrirajućih struna

Vlado Njaradi - izložba Pejzaži vibrirajućih struna

Snežana Petrović - nagrada Momo Kapor

Tina Marić - izložba Oda ženi

Borjana Šuvaković - postavka izložbe Gračanica – sjaj umetnosti u doba kralja Milutina

Vukica Mikača - nagrada Fondacije Nikola Tesla

Grupa Škart - nagrada za knjigu

Grupa Škart - promocija knjige

Sonja Žugić - izložba Nostalgija

Katarina Pavlović - izložba Sasvim lično

Ivan Gračner - izložba Poprečni presek

Ivana Davidović Ivezić - izložba Izgubljena reč

Ivana Davidović Ivezić - izložba Izgubljena reč

Slobodan Danko Selinkić - monografija Paviljon Serbia u Rimu 1911. - Moderna arhitektura i rana ideja jugoslovenstva

Milana Lana Paunović - izložba Fotografija - Zaustavljeni Performans

Milana Lana Paunović - izložba Fotografija - Zaustavljeni Performans

Bogdan Maksimović - izložba Non Sequitur

Katarina Ljubinković Zorkić - izložba Kimono za poneti

Katarina Ljubinković Zorkić - izložba Kimono za poneti

Dejan Bogojević - izložba

Vukica Mikača - izložba

Katarina Radović - izložba fotografija

Ljubica Jocić Knežević - izložba Antimaterija

Miodrag Ivanišević - Misterije i kako ih se rešiti

Milomirka Petrović - priznanje na Sedmom bijenalu akvarela malog formata koji je održan u Galeriji SKC-a na Novom Beogradu

Ivana Davidović Ivezić - izložba Izgublјena reč 

Ivana Davidović Ivezić - izložba Izgublјena reč 

Ivana Davidović Ivezić - izložba Izgublјena reč 

Rajko Karišić - nagrada grada Beograda Despot Stefan Lazarević za 2020. godinu

Rajko Karišić - nagrada grada Beograda Despot Stefan Lazarević za 2020. godinu

Rajko Karišić - nagrada za fotografiju

Izložba Goranke Matić - foto R. Karišić

Izložba Goranke Matić - foto R. Karišić

Izložba Goranke Matić - foto R. Karišić

Izložba Goranke Matić - foto R. Karišić

Ana Đapović - Udah

Izložba Snežane Pešić Rančić - Muzej primenjene umetnosti

Izložba Snežane Pešić Rančić - Muzej primenjene umetnosti

Izložba Snežane Pešić Rančić - Muzej primenjene umetnosti

Vukica Mikača i Nebojša Babić - izložba JEDAN SLIKAR 12 FOTOGRAFA 24 UMETNIČKIH DELA

Stanko Kostić - nagrada za umetnost Vukove zadužbine, izložba, izložba Priča o vodenici

Izložba Gordane Baškot, Gordane Stanišić Vujošević, i Petra Vujoševića

Izložba Gordane Baškot, Gordane Stanišić Vujošević, i Petra Vujoševića

Izložba Aleksandra Kelića

Izložba Vlade Njaradija

Izložba Vlade Njaradija

Izložba Sandre Malić i Stanka Crnobrnje

Izložba Sandre Malić i Stanka Crnobrnje

Izložba Sandre Malić i Stanka Crnobrnje

Izložba Petra Vujoševića- Narodni muzej u Vranju

Izložba Petra Vujoševića- Narodni muzej u Vranju

Izložba fotografija Rajka Karišića - foto Jovanka Arsić Karišić

Izložba fotografija Rajka Karišića - foto Jovanka Arsić Karišić

Izložba fotografija Rajka Karišića - foto Jovanka Arsić Karišić

Radisav Filipović - knjiga Uvek moguće

Jelena Zdravković - izložba modne ilustracije

Jelena Zdravković - izložba modne ilustracije

Jelena Zdravković - izložba modne ilustracije

Olivera Gavrić Pavić, knjiga Savremeni mozaik u Srbiji

Sa otvaranja izložbe Zorke Stevanović

Sa otvaranja izložbe Zorke Stevanović

Izložba Ljiljane Bursać - Mogući logos, Muzeju u Zaječaru

Izložba Ljiljane Bursać - Mogući logos, Muzeju u Zaječaru

Izložba Ljiljane Bursać - Logos u pokretu, Galerija Kolarčeve zadužbine

Sa izložbe fotografija Rajka Karišića Dobro došli kući

Sa izložbe fotografija Rajka Karišića Dobro došli kući

Sa izložbe fotografija Rajka Karišića Dobro došli kući

Marija Ristić autor postavke Izložbe GETO, 17. Salon stripa, Velika galerija SKC-a

Senka Vlahović kustos izložbe ilustracija Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu

Anamarija Vartabedijan Nagrade za najbolje ilustracije knjiga u okviru 8. festivala ilustracije knjige BookILL fest

Izložba Slavice Marković  Portreti – Galerija  KRUG u Petrovcu na Mlavi.

Rajko Karišić - izložba fotografija Hilandaru s ljubavlju

Rajko Karišić - izložba fotografija Hilandaru s ljubavlju

Rajko Karišić - izložba fotografija Hilandaru s ljubavlju

Vukica Mikača - Nagrada Zlatni Beočug

Vojin Popović - izložba umetnosti ART EXPO

Sa otvaranje Izložbe fotografija Rajka Karišića Moji pogledi

Sa otvaranje Izložbe fotografija Rajka Karišića Moji pogledi

Sa otvaranje Izložbe fotografija Rajka Karišića Moji pogledi

Sa otvaranje Izložbe fotografija Rajka Karišića Moji pogledi

Sa otvaranje Izložbe fotografija Rajka Karišića Moji pogledi

Leposava Milošević Sibinović - dodela Ordena Astečkog orla u rangu znamenja

Leposava Milošević Sibinović - dodela Ordena Astečkog orla u rangu znamenja

MiniArtura, izložba u autorstvu DLUM-a (Društvo likovnih umetnika Makedonije), Snežane Pešić Rančić i Petra Vujoševića

MiniArtura, izložba u autorstvu DLUM-a (Društvo likovnih umetnika Makedonije), Snežane Pešić Rančić i Petra Vujoševića

Vukica Mikača - foto Dekameron

Snežana Bekrić - izložba

Izložba slika, mozaika i crteža Mosaic image Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića

Olivera Gavrić Pavić - MOZAIK U SRBIJI 1950-2015.

Olivera Protić - izložba

Rajko R. Karišić - priznanje KAPETAN MIŠA ANASTASIJEVIĆ

Rajko R. Karišić - izložba HILANDARSKI SVETLOPISI

Rajko R. Karišić - izložba HILANDARSKI SVETLOPISI

Anamarija Vartabedijan - izložba ROCK MOMENTI

Olivera Protić- izložba Anđeli II

Olivera Gavrić Pavić - izložba Slikarski dnevnik, Glava Solee

Jovana Shelmerdine - nagrada na Izložbi VoVa MiniArt

Vukica Mikača, Ljubiša Mančić - Izložba u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, povodom  Međunarodnog dana Holokausta

Izložba u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, povodom  Međunarodnog dana Holokausta

Ljiljana Petrović - izložba

Ljiljana Petrović - izložba

Snežana Kezele - Nagrada  Honourable mentions, Poljska

Slobodan Ivkov - Okrugli sto, Dom omladine