O NAMA

NAGRADA RANKO RADOVIĆ

NAGRADA RANKO RADOVIĆ 2018

Izložba učesnika konkursa Nagrade Ranko Radović otvara se u sredu, 15. maja 2019. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (Departman za arhitekturu i urbanizam), Trg Dositeja Obradovića 6.

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović održana je u petak, 21. decembra 2018. godine u 13.00 sati u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5, Beograd.

Na dan dodele Nagrade u holu Zadužbine Ilije M. Kolarca otvorena je izložba na kojoj sui prezentovani svi učesnici konkursa. Izložba je trajala do 28. decembra 2018. godine.

Informacija za štampu (675 KB)

Plakat (4.6 MB)

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji 1 (kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu) doneo je Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli: dr sc. Zlatku Karaču, mag. ing. arh. i dr sc. Alenu Žuniću, d.i.a. za monografiju Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj i Osmansko suvremeno naslijeđe, izdavači: Arhitektonski fakultet Zagreb, UPI2M Books, 2018.

Obrazloženje - kategorija 1 (452 KB)

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 2 (realizovano arhitektonsko delo) doneo je Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli: Bojani Marković, d.i.a. i Davidu Bilobrku, d.i.a. za štand 4zemlјe 1jezik, 62. Međunarodni sajam knjiga, Beograd, 2017.

Obrazloženje - kategorija 2 (227 KB)

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 3 (televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije) doneo je Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije dodeli: Urbanističkom zavodu Beograda, Odgovorno lice: mr Vesna Tahov, za izložbu 70 godina planiranja Beograda, Savsko šetalište, Kalemegdanska tvrđava, 2018.

Obrazloženje - kategorija 3 (400 KB)

Odluka o nagradama se ne može objavljivati u medijima pre dana dodele nagrada.


Učesnici konkursa - kategorija 1 (4.9 MB)

Učesnici konkursa - kategorija 2 (4.5 MB)

Učesnici konkursa - kategorija 3 (3.6 MB)

Spisak učesnika konkursa (196 KB)

Tokom aprila (maja) 2019. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Konkurs NRR 2018. (150 KB) / Competition (158 KB)

Pravilnik NRR (208 KB) / Regulation (195 KB)

Uputstvo za izradu plakata (55 KB)

Biografija prof. dr Ranka Radovića (56 KB)

PRIJAVA

Pokrovitelji Nagrade Ranko Radović:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Za ULUPUDS

Konstantin T. Petrović, ist. um.
sekretar Nagrade Ranko Radović
koordinator Stručne službe ULUPUDS-a


Izveštaj o radu Odbora Nagrade Ranko Radović za period od 2014. do 2017. godine (5.6 MB)

NAGRADA RANKO RADOVIĆ 2017

Izložba učesnika konkursa Nagrade Ranko Radović 2017 održava se od 21. maja do 04. juna 2018. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (Departman za arhitekturu i urbanizam), Trg Dositeja Obradovića 6.

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović održana je u četvrtak, 21. XII 2017. godine u 13:00 časova u Maloj sali Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, Studentski trg broj 5 u Beogradu.

Plakat (4.7 MB)

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 1 (kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi urbanizmu i gradu) doneo je odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi urbanizmu i gradu dodeli: dr Aleksandri Stupar, dipl.inž.arh., vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, za knjigu GRAD: Forme i procesi, izdavač Orion Art, 2016.

Obrazloženje - kategorija 1 (425 KB)

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 2 (realizovano arhitektonsko delo) doneo je odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli: Studiu Simović, odgovorno lice: Marija Simović, dipl.inž.arh., autori projekta: Marija Simović, dipl.inž.arh., Petar Simović, dipl.inž.arh., za stambeni objekat N1 Housing, Nemanjina ulica, Kragujevac, Srbija, 2016.

Obrazloženje - kategorija 2 (213 KB)

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 3 (televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije) doneo odluku da u 2017. godini ne dodeli nagradu za televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije.

Učesnici konkursa će biti prezentovani na zajedničkoj izložbi svih prispelih radova koja će biti otvorena u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca na dan dodele Nagrade 21. XII 2017. godine.

Tokom aprila (maja) 2018. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehnickih nauka u Novom Sadu.

Odluka o nagradama se ne može objavljivati u medijima pre dana dodele nagrada.

Informacija za štampu

Spisak učesnika konkursa - kategorija 1 (345 KB)

Učesnici konkursa - kategorija 1 (2.6 MB)

Spisak učesnika konkursa - kategorija 2 (410 KB)

Učesnici konkursa - kategorija 2 (4.2 MB)

Spisak učesnika konkursa - kategorija 3 (320 KB)

Učesnici konkursa - kategorija 3 (2.4 MB)

Katalog Nagrade Ranko Radović 2017 (4.7 MB)

Konkurs NRR 2017. (130 KB) / Competition (135 KB)

Konkurs NRR 2017. (130 KB) / Competition (135 KB)

Pravilnik NRR (65 KB)

Uputstvo za izradu plakata (55 KB)

Biografija prof. dr Ranka Radovića (56 KB)

PRIJAVA

Pokrovitelji Nagrade Ranko Radović:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu

Za ULUPUDS

Konstantin T. Petrović, ist. um.
sekretar Nagrade Ranko Radović
koordinator Stručne službe ULUPUDS-a


NAGRADA RANKO RADOVIĆ 2016

Izložba učesnika konkursa Nagrade Ranko Radović 2016 održana je od 15. maja do 30. juna 2017. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (Departman za arhitekturu i urbanizam), Trg Dositeja Obradovića 6.

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović održana je u sredu, 21. XII 2016. godine u 13:00 sati u Maloj sali Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, Studentski trg broj 5 u Beogradu.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 1 (kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi urbanizmu i gradu) doneo je odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi urbanizmu i gradu dodeli:

dr. sc. Zlatku Karaču, mag. ing. arh., dr. sc. Alenu Žuniću, mag. ing. arh., Ivi Körbler, ist.um., dr. sc. Heli Vukadin Doronjga, i Toniu Bešliću, dipl.inž.arh., za monografiju Branko Kincl, Hrvatska akademija nauke i umetnosti, 2016.

Obrazloženje (150 KB)

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 2 (realizovano arhitektonsko delo) doneo je odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli:

Branislavu Mitroviću, dipl.inž.arh., Siniši Tataloviću, dipl.inž.arh. i Mariji Miković, dipl.inž.arh. za Helidrom u Markovini, Crna Gora, 2016.

Obrazloženje (45 KB)

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji 3 (televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije) doneo je odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije dodeli:

Dušanu Đorđeviću
, fotografu, za Multimedijalni projekat SIV - Vremenska kapsula, 2016.

Obrazloženje (100 KB)

Odluka o nagradama se ne može objavljivati u medijima pre dana dodele nagrada.

Učesnici konkursa su prezentovani na zajedničkoj izložbi svih prispelih radova koja je otvorena u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca na dan dodele Nagrade 21. XII 2016. godine. Izložba traje do 28. 12. 2016. godine.

Tokom aprila (maja) 2017. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Informacija za štampu

Plakat (6.3 MB)

Katalog (5.4 MB)

Fotografije sa dodele Nagrade Ranko Radović 2016.


ULUPUDS - Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao osnivač, i Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, Potisje Kanjiža A.D. - član grupe TONDACH, Inženjerska komora Srbije, Radio-televizija Srbije kao suosnivači – objavili su

Javni poziv – konkurs

za dodelu Nagrade Ranko Radović, koja je osnovana sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo.

Konkurs je trajao od 01. septembra do 14. oktobra 2016. godine.

Nagrada će se dodeliti za:

  1. kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte;

  2. realizovano arhitektonsko delo dovršeno u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade i

  3. televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije realizovane u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade.

Pokrovitelji Nagrade Ranko Radović:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu

Učesnici konkursa - kategorija 1

Učesnici konkursa - kategorija 2

Učesnici konkursa - kategorija 3

Konkurs NRR 2016. (120 KB) / Competition (120 KB)

Pravilnik NRR (65 KB)

Uputstvo za izradu plakata (55 KB)

Biografija prof. dr Ranka Radovića (56 KB)

PRIJAVA

Za ULUPUDS

Konstantin T. Petrović, ist. um.
sekretar Nagrade Ranko Radović
Koordinator Stručne službe ULUPUDS-a


NAGRADA RANKO RADOVIĆ 2015.

Izložba učesnika konkursa Nagrade Ranko Radović otvorena je u utorak, 10. maja 2016. godine u 19.00 sati na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (Departman za arhitekturu i urbanizam), Trg Dositeja Obradovića 6.

Predavanje laureata nagrade Ranko Radović 2015 prof. dr Ljiljane Blagojević, d.i.a. održano je u utorak, 10. maja 2016. godine u 17.00 sati na Univerzitetu u Novom Sadu, dr Zorana Đinđića 1.

Plakat (6.10 MB)

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović održaće se u ponedeljak, 21. decembra 2015. godine u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca u 13.00 sati.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu doneo je Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli:
prof. dr Ljilјani Blagojević, d.i.a. za monografiju Itinereri: Moderna i Med-iteran – Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića, Službeni glasnik, Beograd, Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, 2015.

Obrazloženje - kategorija 1 (120 KB)

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji realizovano arhitektonsko delo doneo je Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli:
Jovanu Mitroviću, d.i.a. za Fiskulturnu salu Prve osnovne škole u Obrenovcu, Srbija, 2015.

Obrazloženje - kategorija 2 (160 KB)

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije je doneo Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije dodeli: 
prof. dr Darku Rebi, d.i.a. za serijal emisija Život po meri, Radio Televizija Vojvodine, januar - jun 2015. godine.

Obrazloženje - kategorija 3 (95 KB)

Na dan dodele Nagrade u Muzičkoj galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca otvorena je izložba na kojoj su prezentovani svi učesnici konkursa. Izložba će trajati do 25. decembra 2015. godine.

Tokom aprila (maja) 2016. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Informacija za medije o Nagradi Ranko Radović 2015

Plakat (6.2 MB)

Učesnici konkursa kategorija 1 (180 KB)

Učesnici konkursa kategorija 2 (140 KB)

Učesnici konkursa kategorija 3 (140 KB)

ULUPUDS - Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao osnivač, i Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, Potisje Kanjiža A.D. - član grupe TONDACH, Inženjerska komora Srbije, Radio-televizija Srbije kao suosnivači – objavljli su

Javni poziv – konkurs

za dodelu Nagrade Ranko Radović, koja je osnovana sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo.

Konkurs je trajao od 01. septembra do 15. oktobra 2015. godine.

Nagrada će se dodeliti za:

  1. kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte;

  2. realizovano arhitektonsko delo dovršeno u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade i

  3. televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije realizovane u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade.

Pokrovitelji Nagrade Ranko Radović:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu

Konkurs NRR 2015. (105 KB) / Competition ( 110 KB)

Pravilnik NRR (65 KB)

Uputstvo za izradu plakata (55 KB)

Biografija prof. dr Ranka Radovića (56 KB)

PRIJAVA

Za ULUPUDS

Konstantin T. Petrović, ist. um.
sekretar Nagrade Ranko Radović
Koordinator Stručne službe ULUPUDS-a


NAGRADA RANKO RADOVIĆ 2014.

Izložba učesnika konkursa Nagrade Ranko Radović otvorena je u četvrtak, 21. maja 2015. godine u 17.00 sati na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (Departman za arhitekturu i urbanizam).

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović održana je u ponedeljak, 22. decembra 2014. godine u 13.00 sati u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5, Beograd.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu je doneo Odluku da se nagrada za 2014. godinu ne dodeli.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji realizovano arhitektonsko delo je doneo Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli: Studiu AUTORI, Dijani Novaković, d.i.a., Maji Trbović, d.i.a., Aleksandri Nikitin, d.i.a., Dušanu Nenadoviću, d.i.a. za Objekte C i D, Mokrin, Srbija, 2014.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije je doneo Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije dodeli: mr Ivanu Mangovu, d.a. za arhitekturu i dizajn izložbe Osvežavanje memorije, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, 06. novembar 2013. - 01. mart 2014. godine.

Informacija za medije (155 KB)

Učesnici Konkursa - Kategorija 1 ( 410 KB)
Učesnici Konkursa - Kategorija 2 ( 380 KB)
Učesnici Konkursa - Kategorija 3 ( 450 KB)

Učesnici konkursa su prezentovani na zajedničkoj izložbi svih prispelih radova koja je otvorena u Zaduzbini Ilije Milosavljevića Kolarca (Muzička galerija) na dan dodele Nagrade 22. XII 2014. godine. Izložba će trajati do 25. decembra 2014. godine.

Plakat (4.60 MB)

Katalog izložbe (4.30 MB)

Fotografije sa dodele Nagrade Ranko Radović

Tokom aprila (maja) 2015. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Pokrovitelji Nagrade su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Gradska uprava grada Beograda – Sekretarijat za kulturu.

Za ULUPUDS
Konstantin T. Petrović, dipl. ist. um.
sekretar Nagrade Ranko Radović
Koordinator Stručne službe ULUPUDS-a


ULUPUDS - Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao osnivač, i Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, Potisje Kanjiža A.D. - član grupe TONDACH, Inženjerska komora Srbije, Radio-televizija Srbije kao suosnivači – objavili su

Javni poziv – konkurs

za dodelu Nagrade Ranko Radović, koja je osnovana sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo.

Konkurs je trajao od 01. septembra do 15. oktobra 2014. godine.

Nagrada će se dodeliti za:

  1. kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte;

  2. realizovano arhitektonsko delo dovršeno u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade i

  3. televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije realizovane u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade.

Konkurs NRR 2014. (63 KB)

Pravilnik NRR (58 KB)

Biografija prof. dr Ranka Radovića (56 KB)

PRIJAVA

Pokrovitelji Nagrade Ranko Radović:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu

Za ULUPUDS
Konstantin T. Petrović, dipl. ist. um.
sekretar Nagrade Ranko Radović


Zapisnici sa sastanaka Odbora Nagrade Ranko Radović

Zapisnik sa sastanka Odbora Nagrade Ranko Radović od 20. oktobra 2014. godine (212 KB)

Zapisnik sa sastanka Odbora Nagrade Ranko Radović od 02. jula 2014. godine (212 KB)

Zapisnik sa sastanka Odbora Nagrade Ranko Radović od 26. marta 2014. godine (490 KB)

Izveštaj o radu Odbora Nagrade Ranko Radović za period od 2006. do 2013. godine (260 KB)NAGRADA RANKO RADOVIĆ 2013

Izložba učesnika konkursa Nagrade Ranko Radović otvorena je u sredu, 28. maja 2014. godine u 18.00 sati na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (Departman za arhitekturu i urbanizam).

Plakat (3.5. MB)

ULUPUDS - Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao osnivač, i Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, Potisje Kanjiža A.D. - član grupe TONDACH, Inženjerska komora Srbije, kao suosnivači – objavili su Javni poziv – konkurs za dodelu Nagrade Ranko Radović, koja je osnovana sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo.

Nagrada se dodeljuje za: kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte; televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije i realizovano arhitektonsko delo dovršeno u istom periodu.

Konkurs je trajao od 02. septembra do 15. oktobra 2013. godine.

Tokom oktobra i novembra 2013. godine održano je žiriranje radova učesnika konkursa.

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović održana je u ponedeljak, 23. decembra 2013. godine u 13.00 sati u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentski trg 5, Beograd.

Na dan dodele Nagrade u Muzičkoj galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca otvorena je izložba na kojoj su prezentovani svi učesnici konkursa. Izložba će trajati do 24. decembra 2013. godine.

Tokom marta-aprila 2014. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u Kategoriji 1 - kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu je doneo Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli: Ljiljani Bakić, d.i.a. za knjigu Anatomija B & B arhitekture, izdavač Ljiljana Bakić, 2012.

Odluka Žirija - Kategorija 1

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u Kategoriji 2 - televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije je doneo Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije dodeli: prof. dr Jeleni Todorović, ist.um. (autor koncepta i kustos), Renati Balzam, Tatajani Čegar, Bojani Dragutinović, Dejanu Ecetu, Norbertu Harmati, Lani Isakov, Ivani Marcijus, Karlu Mičkei, Slavenki Mitrović- Lazarević, Dejanu Pavloviću, Aleksandri Pešterac, Andrei Tamaš i Višnji Žugić (autori radova) za izložbu Nevidljivi gradovi, Novi Sad (Manual park i MSUV), Bečej (galerija Krug), Subotica (Otvoreni univerzitet) i Beograda (BINA), 2012-2013.

Odluka Žirija - Kategorija 2

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u Kategoriji 3 - realizovano arhitektonsko delo je doneo Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli: Studiu Raum, Aleksandri Raonić, d.i.a. (autoru) i Branislavu Ristoviću, d.i.a. (ko-autoru) za Porodičnu kuću za odmor u Bigovu, Crna Gora, 2012.

Odluka Žirija - Kategorija 3

Pokrovitelj Nagrade je Ministarsvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Učesnici Konkursa - Kategorija 1 ( 460 KB)

Učesnici Konkursa - Kategorija 2 ( 400 KB)

Učesnici Konkursa - Kategorija 3 ( 415 KB)

Informacija za štampu

Biografija prof. dr Ranka Radovića (56 KB)

Katalog (3.9 MB)

Plakat (4.5 MB)

Pravilnik (58 KB)

Konkurs (65 KB)

Slike sa dodele Nagrade Ranko RadovićNAGRADA RANKO RADOVIĆ 2012

Izložba učesnika konkursa Nagrade Ranko Radović 2012 otvorena je 29. maja 2013. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (Departman za arhitekturu i urbanizam).

Otvaranju izložbe predhodilo je predavanje koje su održali dobitnici Nagrade Ranko Radović 2012 u kategoriji televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije Marija Miković, d.i.a., Marija Strajnić, d.i.a., Olga Lazarević, d.i.a., Nebojša Stevanović, d.i.a., Milan Dragić, d.i.a., Janko Tadić, d.i.a., Aleksanadr Ristović, d.i.a., Nikola Andonov, d.i.a., Miloš Živković, d.i.a. i Marko Marović, d.i.a. koji su nagradu dobili za izložbu JEDAN:STO, Giardini Venecija, 13. Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji, Bijenale Arhitekture, 2012.

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije - ULUPUDS kao osnivač, Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka u Novm Sadu - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije - IAUS, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, kao suosnivači ustanovili su od 2006. godine Međunarodnu Nagradu Ranko Radović.

Od 2008. godine u status suosnivača nagrade ušli su Urbanistički zavod Beograda i Potisje Kanjiža AD, a od 2009. godine status suosnivača nagrade dobila je i Inženjerska komora Srbije.

Nagrada se dodeljuje za:

1. kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za kritike, eseje, knjige, predavanja i pisanu reč uopšte;

2. televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije i

3. realizovano arhitektonsko delo dovršeno u istom periodu.

Nagrada koja nosi ime arhitekte Ranka Radovića osnovana je sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo i samim tim ustanovljava kriterijume za njeno vrednovanje u Srbiji i na međunarodnom nivou, što podrazumeva uključivanje Republika bivše Jugoslavije i zemalja iz sveta sa kojima je Ranko Radović sarađivao ili u kojima je radio.

Konkurs za dodelu Nagrade Ranko Radović 2012. je bio otvoren od 03. septembra do 15. oktobra 2012. godine.

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović održana je u petak, 21. decembra 2012. godine u 13:00 časova u Maloj sali Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, Studentski trg broj 5 u Beogradu.

Učesnici konkursa su prezentovani na zajedničkoj izložbi svih prispelih radova koja je otvorena u Zaduzbini Ilije Milosavljevića Kolarca (Muzička galerija) na dan dodele Nagrade 21. XII 2012. godine. Izložba je trajala do 24. decembra 2012. godine.

Tokom maja 2013. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu doneo Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli:

mr Zlati Vuksanović Macura za knjigu Život na ivici: stanovanje sirotinje u Beogradu 1919 –1941, izdavač Orionart, 2012.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije doneo Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije dodeli:

Mariji Miković, d.i.a., Mariji Strajnić, d.i.a., Olgi Lazarević, d.i.a., Nebojši Stevanoviću, d.i.a., Milanu Dragiću, d.i.a., Janku Tadiću, d.i.a., Aleksandru Ristoviću, d.i.a., Nikoli Andonovu, d.i.a., Milošu Živkoviću, d.i.a. i Marku Maroviću , d.i.a. za izložbu JEDAN:STO, Giardini Venecija, 13. Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji, Bijenale Arhitekture, 2012.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji realizovano arhitektonsko delo doneo Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli:

Branislavu Mitroviću, d.i.a. i Jeleni Kuzmanović, d.i.a. za Porodičnu kuću u ulici Koste Vojinovića, Beograd, Srbija, 2011.

Učesnici konkursa Nagrade Ranko Radović 2012.

Konkurs (80 KB)
Pravilnik (58 KB)

Slike sa dodele Nagrade Ranko RadovićNAGRADA RANKO RADOVIĆ 2011

Izložba učesnika konkursa Nagrade Ranko Radović održana je 18. aprila 2012. godine na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu (Departman za arhitekturu i urbanizam).

Otvaranju izložbe je prethodila Prezentacija projekta A(u)kcija – registar novosadskih prostora između ličnih interesa i javnih potreba , Centar za nove medije kuda.org iz Novog Sada i STEALTH.unlimited iz Beograda i Roterdama.Međunarodna konferencija ARHITEKTURA I IDEOLOGIJA

28 – 29. septembra 2012.
Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca,
Beograd, Srbija

Organizatori - Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i ULUPUDS, Odbor Nagrade Ranko Radović

U saradnji sa - Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije, Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i Zadužbinom Ilije Milosavljevića Kolarca

Uz podršku - Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije i Inženjerske komore Srbije

Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Odbor Nagrade Ranko Radović ULUPUDS-a, u želji da ožive i nastave zalaganje prof. Radovića da škola arhitekture u Beogradu organizuje naučne skupove s temama vezanim za istoriju i teoriju arhitekture, pokreću održavanje međunarodne naučne konferencije sa temom ARHITEKTURA I IDEOLOGIJA.

Ova konferencija je treća u nizu, nakon prve ARHITEKTURA I ISTORIJA, održane 1990. godine i druge ARHITEKTURA I TEHNOLOGIJA, održane 1991. godine. Oba skupa su pratili tematski brojevi časopisa De re Aedificatoria, kao hommage Albertiju.

Opširnije

Poziv za prijavljivanje radova

ProgramNAGRADA RANKO RADOVIĆ 2011

ULUPUDS - Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao osnivač, i Arhitektonski fakultet u Beogradu, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Urbanistički zavod Beograda, Potisje Kanjiža A.D. - član grupe TONDACH, Inženjerska komora Srbije objavili su Javni poziv – konkurs za dodelu Nagrade Ranko Radović , koja je osnovana sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo. Konkurs je trajao od 01. septembra do 15. oktobra 2011. godine. Na konkurs se prijavilo 37 kandidata.

Svečana dodela NAGRADE RANKO RADOVIĆ 2011 održana je u sredu, 21. decembra 2011. godine u 13.00 sati u Svečanoj sali Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, Studentski trg 5.

Nagrada se dodelila za:

1) kritičko-teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu, objavljene u prethodnoj kalendarskoj godini kao i u tekućoj godini do datuma dodele nagrade, i to za najbolju kritiku, esej, knjigu, predavanje i pisanu reč uopšte;
2) televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije i
3) najznačajnije realizovano arhitektonsko delo

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović , u kategoriji kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu koji čine prof. dr Ratko Božović, teoretičar kulture (predsednik), prof. dr Vladimir Mako, dipl. inž. arh. i mr Dubravka Đukanović, dipl. inž. arh. doneo je Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli: mr Ireni Kuletin Ćulafić, d.i.a. za knjigu Estetička teorija arhitekture Marka-Antoana Ložijea, izdavač Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, 2011.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije koji čine Danica Jovović Prodanović, dipl. inž. arh. (predsednik), Maja Lalić, dipl. inž. arh. I Dejan Babović, dipl. inž. arh. doneo je Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije dodeli: Centru za nove medije kuda.org iz Novog Sada i STEALTH.unlimited iz Beograda i Roterdama za izložbu, koja je deo šireg projekta, A(u)kcija - registar novosadskih prostora između ličnih interesa i javnih potreba, Galerija SULUV-a, Novi Sad, 13. decembar 2010 – 08. januar 2011. Tim projekta A(u)kcija čine: Aleksandar Bede, Branka Ćurčić, Ana Džokić, Svetozar Krstić, Marc Neelen, Zoran Pantelić, Borka Stojić i Nataša Vujkov, uz podršku Orfeasa Skutelisa i Predraga Nikolića .

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji realizovano arhitektonsko delo doneokoji čine: prof. Darko Marušić, dipl. inž. arh. (predsednik), Jelena Ivanović Vojvodić, dipl. inž. arh. i Borislav Petrović, dipl. inž. arh. doneo je Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli: Dijani Novaković , d.i.a., Maji Trbović , d.i.a., Aleksandri Nikitin , d.i.a., Dušanu Nenadoviću, d.i.a., članovima Studija AUTORI za objekat B -Terra Panonica u Mokrinu, Srbija, 2010.

Učesnici konkursa su prezentovani na zajedničkoj izložbi svih prispelih radova koja je otvorena u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca, u Muzičkoj galeriji, na dan dodele Nagrade 21. decembra 2011. godine. Izložba je trajala do 24. decembra. Tokom marta 2012. godine izložba će biti odrzana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Sponzori Nagrade Ranko Radović:
MINISTARSTVO KULTURE, INFORMISANJA I INFORMACIONOG DRUŠTVA REPUBLIKE SRBIJE
SEKRETARIJAT ZA KULTURU GRADA BEOGRADA

Učesnici konkursa za dodelu NAGRADE RANKO RADOVIĆ 2011 (130 KB)

Konkurs (85 KB)
Pravilnik (58 KB)

Slike sa dodele Nagrade Ranko RadovićNAGRADA RANKO RADOVIĆ 2010

Svečana dodela nagrade Ranko Radović 2010 održana je u utorak, 21. XII 2010. godine u Maloj sali Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, Studentski trg broj 5 u Beogradu.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu (Dragan Živković, dia, predsednik Žirija, doc. dr Aleksandar Ignjatović, dia, Vladimir Mitrović, ist.um.) doneo je Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli:
mr sci. arh. Dubravki Đukanović za monografiju Srpske pravoslavne crkve XVIII i XIX veka u Bačkoj, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Novi Sad, 2009.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije (doc. Ivan Rašković, dia, predsednik Žirija, dr Radivoje Dinulović, dia, mr Branko Pavić) doneo je Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije dodeli:
Slobodanu Danku Selinkiću, d.i.a. i Danijeli Purešević, dipl.ist.um. za multimedijalni projekat Arhitektura izložbi (radionica Arhitektura izložbi, Arhitektonski fakultet u Beogradu; izložba Arhitektura izložbi , Mala galerija ULUPUDS-a; TV emisija/dokumentarni film Arhitektura izložbi, emitovan na 2. programu RTS-a, urednik i scenarista: Danijela Purešević, reditelj: Marko Šotra, proizvodnja: RTS, Redakcija za kulturu i umetnost; Projekat Arhitektura izložbi , Salon arhitekture u Beogradu), 2009/2010.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radovic, u kategoriji realizovano arhitektonsko delo (Dragan Marinčić, dia, predsednik Žirija, Milenija Marušić, dia, mr Vladislav Milenković, dia) doneo je Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli:
Dejanu Miljkoviću, d.i.a. i mr Jovanu Mitroviću, d.i.a. za Kuću / Atelje, uga o ulica Senjačke i Svetog Nauma u Beogradu, 2009.

Učesnici konkursa su prezentovani na zajedničkoj izložbi svih prispelih radova koja je otvorena u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca (Muzička galerija) na dan dodele Nagrade 21. XII 2010.  godine. Izložba je trajala nedelju dana.

Na Fakultetu tehničkih nauka - Departmanu za arhitekturu i urbanizam u Novom Sadu 25. februara 2011. godine otvorena je izložba učesnika konkursa Nagrade Ranko Radović 2010.

Učesnici konkursa Nagrade Ranko Radović 2010 (115 KB)

Slike sa dodele Nagrade Ranko RadovićNAGRADA RANKO RADOVIĆ 2009

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novoma Sadu - Departmanu za arhitekturu i urbanizam 12. februara 2010. godine otvorena je izložba učesnika konkursa Nagrade Ranko Radović. Otvaranju izložbe je predhodilo predavanje pod nazivom TKO SE BOJI VUKA JOŠ U DIGITALNOJ ERI? koje su održali Vinko Penezić, dia i Krešimir Rogina, dia.

Svečana dodela Nagrade Ranko Radović 2009. održana je u ponedeljak, 21. XII 2009. godine u Maloj sali Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca u Beogradu.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu koji čine: Dragan Živković, dia. (predsednik), doc. dr Aleksandar Ignjatović,dia i Vladimir Mitrović, ist.um. doneo je Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli: dr Vladanu Đokiću, dia za knjigu Urbana tipologija:gradski trg u Srbiji, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, 2009.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije koji čine: doc. Ivan Rašković, dia (predsednik), dr Radivoje Dinulović, dia i mr Branko Pavić doneo je Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije dodeli: prof. Vinku Peneziću, dia, i prof. Krešimiru Rogini, dia za Manifest digitalne kontrarevolucije u arhitekturi , prikaz nastajanja instalacije Tko se boji vuka još u Digitalnoj eri? , 11. Venecijansko bijenale arhitekture 2008.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u kategoriji realizovano arhitektonsko delo koji čine: Dragan Marinčić, dia (predsednik), Milenija Marušić, dia i mr Vladimir Milenković, dia doneo je Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli: Marjanu Đulincu, dia Borislavu Petroviću, dia, Ivanu Raškoviću, dia, Aleksandru Tomiću, dia i Nadi Jelić, dia (AGM Beograd-SM inženjering Zrenjanin) za Objekat nove Hale sportova u Zrenjaninu, 2009.

Učesnici konkursa su prezentovani na zajedničkoj izložbi svih prispelih radova koja je otvorena u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca (Muzička galerija) na dan dodele Nagrade 21. decembra 2009. Izložba je trajala nedelju dana. Tokom februara 2010. godine izložba je održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Učesnici konkursa Nagrade Ranko Radović za 2009. godinu (110 KB)

Slike sa dodele Nagrade Ranko RadovićNAGRADA RANKO RADOVIĆ 2008

Svečana dodela nagrada RANKO RADOVIĆ 2008. održana je u ponedeljak, 22. XII 2008. godine u Maloj sali Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca u Beogradu.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu (prof. dr Irina Subotić, predsednik Žirija, prof. dr Jerko Denegri, prof. dr Sreten Vujović, Feliks Pašić) doneo je Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli prof. Finci Ognjenki za knjigu DIZAJN SISTEMA URBANOG MOBILIJARA I VIZUELNIH KOMUNIKACIJA, Asocijacija arhitekata Sarajeva, 2008.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije (Danijela Purešević, predsednik Žirija, doc. dr Lidija Merenik, Aleksandar Crkvenjakov, mr Bojan Tepavčević, dipl. inž. arh, prof. Rastko Ćirić) doneo je Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije dodeli Društvu arhitekata Beograda i Kulturnom centru Beograda za međunarodnu manifestaciju III MEĐUNARODNA NEDELJA ARHITEKTURE 2008. Autori manifestacije su: Jelena Ivanović-Vojvodić, dia, Danica Jovović Prodanović, dia, Ivan Kucina, dia, prof. Darko Marušić, dia, Ružica Sarić, dia.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji realizovano arhitektonsko delo (Zorica Savičić, dia, predsednik Žirija, prof. Branislav Mitrović, dia, Josif Pilasanović, dia, Lazar Kuzmanov, dia, Aleksandar Spajić, dia ) doneo je Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli Marušić Mileniji, dia i prof. Marušić Darku, dia za Upravno poslovni objekat METALS BANKE, Stražilovska ul.br.2, Novi Sad.

Učesnici konkursa su prezentovani na zajedničkoj izložbi svih prispelih radova koja je otvorena u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca (Muzička galerija) na dan dodele Nagrade 22. XII 2008. Izložba je trajala nedelju dana.

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu tokom januara 2009. godine održana je izložba učesnika konkursa za dodelu Nagrade Ranko Radović.

Nagrađeni kandidati i spisak učesnika konkursa

Slie sa dodele Nagrade Ranko RadovićNAGRADA RANKO RADOVIĆ 2007

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu (prof. dr Irina Subotić, predsednik Žirija, prof. dr Jerko Denegri, prof. dr Sreten Vujović, Milan Vlajčić, Feliks Pašić) na sastanku održanom u sredu, 26. XI 2007. godine u ULUPUDS-u doneo je Odluku da nagradu za kritičko teorijske tekstove o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeli:

doc. dr Aleksandru Ignjatoviću za knjigu JUGOSLOVENSTVO U ARHITEKTURI 1904 – 1941, Građevinska knjiga a.d., 2007.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji televizijske emisije, izložbe, multimedijalne prezentacije (Danijela Purešević, predsednik Žirija, doc. dr Lidija Merenik, Aleksandar Crkvenjakov, mr Bojan Tepavčević, dipl. inž. arh, prof. Rastko Ćirić) na sastanku održanom u utorak, 13. XI 2007. godine u ULUPUDS-u doneo je Odluku da nagradu za televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije dodeli:

Izložbi SRBIJA NA PRAŠKOM KVADRIJENALU 2007. Studija slučaja: Beograd TEATAR-POLITIKA-GRAD, Nacionalni kustos: Radivoje Dinulović, Autor Nacionalne postavke: Branko Pavić, Producent: Aleksandar Brkić

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović, u kategoriji realizovano arhitektonsko delo (Zorica Savičić, dipl. inž. arh, predsednik Žirija, prof. Branislav Mitrović, dopisni član SANU, Josif Pilasanović, dipl. inž. arh, Lazar Kuzmanov, dipl. inž. arh, Aleksandar Spajić, dipl. inž. arh ) na sastanku Žirija održanom u utorak, 26. X 2007. godine u ULUPUDS-u doneo je Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli:

Projektnom birou M+, odgovorno lice: arh. Dragan Marinčić za Poslovni objekat LEVI 9, Laze Telečkog 28, Novi Sad

Svečana dodela nagrada održana je u petak, 21. XII 2007. godine u 13:00 časova u Maloj sali Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, Studentski trg broj 5 u Beogradu.

Učesnici konkursa su prezentovani na zajedničkoj izložbi svih prispelih radova koja je otvorena u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca (Muzička galerija) na dan dodele Nagrade 21.12.2007. Izložba je trajala do 31. XII.2007. godine.

Učesnici konkursa za dodelu Nagrade Ranko Radović 2007. (44 KB)NAGRADA RANKO RADOVIĆ 2006

Odbor - Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u sastavu:

mr Marta Vukotić Lazar, predsednik Odbora i Žirija i predstavnik ULUPUDS-a.
dr Mila Pucar, predstavnik IAUS-a
prof. dr Mirjana Roter Blagojević, predstavnik Arhitekonskog fakultet-Beograd
prof. dr Darko Reba, predstavnik Fakulteta tehničkih nauka u Novm Sadu, Departman za arhitekturu i urbanizam
prof. Živojin Bata Karapešić, predstavnik Zadužbine Kolarac
Branka Gugolj, predstavnik ULUPUDS-a i
dr Mirjana Popović Radović, supruga profesora Ranka Radovića,

na sastanku održanom u petak, 08. XII 2006. godine u ULUPUDS-u doneo Odluku da nagradu za teorijske tekstove i multimedijalne prezentacije podele:

prof. dr Aleksandar Kadijević za knjigu Estetika arhitekture akademizma (XIX-XX vek), Beograd 2005. i TV ekipa Novi Sad, to jest autori emisija Kuća gradi grad – Arhitektura moderne u Novom Sadu Radonja Dabetić, dia i Vladimir Mitrović, dipl. ist.umetnosti, koje su realizovane u 2006. godini.

Žiri za dodelu Nagrade Ranko Radović u sastavu:

Milica Radosavljević, dia – predsednik Žirija i predstavnik ULUPUDS-a
mr Dijana Milašinović-Marić – predstavnik ULUPUDS-a i
Slobodan Jovanović, dia - iz Novog Sada

na sastanku održanom u petak, 01. IX 2006. godine u ULUPUDS-u, doneo je Odluku da nagradu za realizovano arhitektonsko delo dodeli:

Vladi Slavici, dia, za multifunkcionalni objekat Beogradska arena.

Pravilnik Nagrade Ranko Radović (57 KB)
Biografija prof. dr Ranka Radovića ( 56 KB)

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović 2018.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović 2018 - dr sc. Zlatko Karač, mag. ing. arh. i dr sc. Alen Žunić, d.i.a., monografija Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj i Osmansko suvremeno naslijeđe, izdavači: Arhitektonski fakultet Zagreb, UPI2M Books, 2018.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović 2018- Bojana Marković, d.i.a. i David Bilobrk, d.i.a. štand 4zemlјe 1jezik, 62. Međunarodni sajam knjiga, Beograd, 2017.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović 2018. - Urbanistički zavod Beograda, Odgovorno lice: mr Vesna Tahov, izložba 70 godina planiranja Beograda, Savsko šetalište, Kalemegdanska tvrđava, 2018.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović 2017- Aleksandra Stupar, knjiga GRAD Forme i procesi, Orion Art, 2017.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović 2017- Studio Simović, stambeni objekat N1 Housing, 2016.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - Monografija Branko Kincl

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - Helidrom, Markovina, Crna Gora

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - Multimedijalni projekat SIV Vremenska kapsula, 2016.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - prof. dr Ljilјana Blagojević, d.i.a. - monografija Itinereri: Moderna i Mediteran – Tragovima arhitekata Nikole Dobrovića i Milana Zlokovića, Službeni glasnik, Beograd, Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet, 2015.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - Jovan Mitrović, d.i.a. - Fiskulturna sala Prve osnovne škole u Obrenovcu, Srbija, 2015.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - prof. dr Darko Reba, d.i.a. - serijal emisija Život po meri, Radio Televizija Vojvodine, januar - jun 2015. godine.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - Studio AUTORI, Dijana Novaković, d.i.a., Maja Trbović, d.i.a., Aleksandra Nikitin, d.i.a., Dušan Nenadović, d.i.a. - Objekti C i D, Mokrin, Srbija, 2014.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - Studio AUTORI, Dijana Novaković, d.i.a., Maja Trbović, d.i.a., Aleksandra Nikitin, d.i.a., Dušan Nenadović, d.i.a. - Objekti C i D, Mokrin, Srbija, 2014.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - mr Ivan Mangov, d.a., arhitektura i dizajn izložbe Osvežavanje memorije, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - mr Ivan Mangov, d.a., arhitektura i dizajn izložbe Osvežavanje memorije, Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

logotip Ministarstva kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije - pokrovitelj Nagrade Ranko Radović

logotip Sekretarijata za kulturu grada Beograda

Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu - pokrovitelj Nagrade Ranko Radović

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - knjiga Anatomija B & B arhitekture, Ljiljana Bakić, d.i.a.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - izložba Nevidljivi gradovi, Novi Sad (Manual park i MSUV), Bečej (galerija Krug), Subotica (Otvoreni univerzitet) i Beograda (BINA), prof. dr Jelena Todorović ist.um. (autor koncepta i kustos)

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - Porodična kuća za odmor u Bigovu, Crna Gora, Studio Raum, Aleksandra Raonić , d.i.a. (autor) i Branislav Ristović, d.i.a. (ko-autor)

Nagrada Ranko Radovic

mr Zlata Vuksanović Macura - Život na ivici: stanovanje sirotinje u Beogradu 1919 –1941

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - Izložba JEDAN:STO

Nagrada Ranko Radovic

Branislav Mitrović, d.i.a. i Jelena Kuzmanović, d.i.a. - Porodična kuća u ulici Koste Vojinovića

ARHITEKTURA I IDEOLOGIJA

Međunarodna konferencija
ARHITEKTURA I IDEOLOGIJA

Nagrada Ranko Radovic

mr Irena Kuletin Ćulafić - knjiga
Estetička teorija arhitekture
Marka-Antoana Ložijea

Nagrada Ranko Radovic

Centar za nove medije kuda.org i
STEALTH.unlimited - izložba
A(u)kcija - registar novosadskih
prostora između ličnih interesa i
javnih potreba

Nagrada Ranko Radovic

Studijo AUTORI - objekat B-Terra Panonica, Mokrin, Srbija, 2010.

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - Dubravka Đukanović, Srpske
pravoslavne crkve XVIII i XIX
veka u Bačkoj

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - Slobodan Danko Selinkić, Danijela Purešević, multimedijalni projekat Arhitektura izložbi

Nagrada Ranko Radovic

Nagrada Ranko Radović - Dejan Miljković, Jovan Mitrović, Kuća/ Atelje

Nagrada Ranko Radovic

dr Vladan Đokić dia - Urbana
tipologija:gradski trg u Srbiji

Nagrada Ranko Radovic

prof. Vinko Penezić dia, prof.
Krešimir Rogina dia - 11.
Venecijansko bijenale arhitekture 2008.

Nagrada Ranko Radovic

Marjan Đulinac dia, Borislav
Petroviću, dia, Ivan Rašković dia,
Aleksandar Tomić dia i Nada Jelić
dia - Objekat nove Hale sportova u
Zrenjaninu, 2009.

Nagrada Ranko Radovic

Ognjenka Finci - Dizajn sistema
urbanog mobilijara i vizuelnih
komunikacija

Nagrada Ranko Radovic

Društvo arhitekata Beograda i
Kulturni centa Beograda - III
Međunarodna nedelja arhitekture
2008.

Nagrada Ranko Radovic

Milenija i Darko Marušić - Metals
banka
u Novom Sadu

Nagrada Ranko Radovic

A. Ignjatović - Jugoslovenstvo u
arhitekturi 1904.-1941.

Nagrada Ranko Radovic

Izložba Srbija na praškom
kvadrijenalu 2007.

Nagrada Ranko Radovic

Izložba Srbija na praškom
kvadrijenalu 2007.

Nagrada Ranko Radovic

Projektni biro M+ - Poslovni objekat LEVI 9

Nagrada Ranko Radovic

Projektni biro M+ - Poslovni objekat LEVI 9

Nagrada Ranko Radovic

Vlada Slavica - Beogradska arena