O NAMA

Istorijat

Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) nastalo je 1953. godine. Inicijativu za osnovanje pokrenuli su istaknuti umetnici, članovi Sekcije za primenjenu umetnost Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS-a) akademik Ivan Tabaković, Mihailo Petrov, Branko Šotra i Đorđe Krekić.

Prvi predsednik ULUPUDS-a bio je poznati beogradski arhitekta Milan Minić (1953-1963), potom Dragoslav Stojanović Sip, slikar i grafičar, Andrea Milenković, slikar i grafičar, Branko Bon, arhitekta, Miodrag Živković vajar, Miodrag Đorđević, fotograf, Branislav Subotić, slikar, Branko Pešić, arhitekta i dr.

Zahvaljujući entuzijazmu, angažovanju brojnog članstva i samostalnim umetnicima-važnom kreatoru ukupne kulturne scene, Udruženje je u znatnoj meri doprinelo afirmaciji i razvoju svih grana primenjene umetnosti i dizajna u Srbiji.

Odmah po osnivanju 1953. godine otvorena je prva Stalna prodajna galerija ULUPUDS-a na Terazijama, koja od 1969. godine deluje kao izložbeni prostor u Uzun Mirkovoj ulicu broj 12. Veliku Izložbeno prodajnu galeriju SINGIDUNUM u knez Mihailovoj ulici broj 40, Udruženje koristi od 1978. godine.

Prvu likovnu manifestaciju koja se ustalila kao najvažnija godišnja izložba ULUPUDS-a - Majska izložba , Udruženje je organizovalo 1955. godine u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Godine 1959. Udruženje je ustanovilo izložbu ilustracije Zlatno pero na kojoj od 1962. učestvuju ilustratori iz cele tada{nje Jugoslavije a od 1966. učestvuju i strani izlagači.

Organizuju se još i druge tradicionalne izložbe Likovni mart (1962), Karikatura (1970), kasnije bijenalna međunarodna izložba Zlatni osmeh, Modni susret (1970), Izložba novoprimljenih članova (1972), Dizajn u Srbiji (1975), Scenografija i kostimografija, godišnje tematske izložbe sekcija i dr.

Udruženje je u saradnji sa društvenim organizacijama i privredom pokrenulo i ostvarilo niz inicijativa u nastojanju da primenjenu umetnost i dizajn približi privredi i široj javnosti. Pomenimo saradnju sa organizacijom Savremeni dom i izložbe Ukus neukus (1958), ili saradnje sa Turističkim savezom Beograda i izložbe Predmet uspomena (1962), I brojne druge inicijative.

Od 1964. godine osnivaju se sekcije po strukama: arhitektonska, tekstil i savremeno odevanje, umetnička fotografija scenografija i kostimografija, vajarska, grafička, slikarska, keramička i sekcija istoričara umetnosti a od 1971. sekcija za dizajn i konzervaciju i restauraciju.

Jubilarna monografija iz 1973. godine, objavljena povodom dve decenije postojanja Udruženja

Jubilarna monografija iz 1993. godine, objavljena povodom četiri decenije postojanja Udruženja

Pavle Vasić - Primenjena
umetnost u Srbiji 1900 - 1978